Interviuri

Paula Bota, Chief Engineer Cellar la Liliac: Vinificația presupune răbdare, igienă, creativitate, disciplină…

De data aceasta, am decis să ascult povestea Paulei Bota, Chief Engineer Cellar la Liliac. Si uite așa, pe langă altele, am încercat să aflu și de la ea tot ce se poate despre ce înseamnă să fii femeie într-o meserie dominată de bărbați, de unde pasiunea pentru vinuri, dar și cum faci vinul mai bun. Să vedem ce ne-a răspuns!

  1. De unde vine pasiunea ta pentru vinuri?

Vinificația este atât o artă, cât și o știință. Este nevoie de un amestec de abilități tehnice și creativitate, iar ca vinificator, sunt pasionată de procesul de a crea ceva unic. De la gestionarea fermentației și maturarea vinului până la cupajarea diferitelor soiuri, există nenumărate oportunități de a experimenta și de a inova. Arta plastică, pe care am studiat-o într-o anumită etapă a vieții mele, a fost un punct decisiv de plecare și a făcut în mod cert o tranziție spre un alt fel de artă (vizuală, olfactivă și gustativă): măiestria vinificației.

  1. Ce îți place cel mai mult la jobul actual?

Ceea ce m-a atras încă de la început la acest domeniu captivant este continua schimbare, inovația, lipsa monotoniei, diversitatea posibilităților și a produsului finit, fiind un areal în care vinul și vinificatorul se completează și se surprind reciproc în permanență. La fel ca în arta plastică, vinificatorul este artistul care personalizează și dă viață, într-o manieră de fiecare dată unică, „paletei de culori” specifice terroir-ului său.

  1. Ce presupune această titulatură de Cellar Chief Engineer? Ce faci mai exact?

Poziția de Cellar Chief Engineer presupune mai mult decât rolul de vinificator (recoltare, selecția strugurilor, procesul tehnologic de transformare a strugurelui în must, fermentare, maturare, cupajare, îmbuteliere, analize senzoriale și de laborator, asigurarea controlului calității), extinzându-se și la partea administrativă (îndrumarea personalului, supravegherea aspectelor tehnice și operaționale ale întreținerii cramei, infrastructurii, echipamentelor și gestionarea protocoalelor de igienă, siguranță și mentenanță).

  1. Ce înseamnă să fii femeie într-o meserie dominată de bărbați?

Din punctul meu de vedere, acest domeniu nu este cu precădere unul al bărbaților; prejudecata principală cu care am trăit o vreme și eu, și alte femei, este că nu am fi potrivite pentru rolurile din vie/cramă și cel al afacerilor. Industria competitivă a vinului este bogată în răspunsuri contradictorii acestor prejudecăți. Vinificația presupune răbdare, igienă, creativitate, disciplină, atribute mai firesc asociate femeii.

Perspectiva feminină aduce întotdeauna atenție la detaliu, răbdare și migală, intuiție, cooperare, creativitate, inspirație și joc. În industria vinului, consider că energia feminină se împletește frumos cu cea masculină, influențând pozitiv dinamica relațiilor și a bunului-mers al acestui domeniu.

  1. Dacă nu ai fi investit atât de mult timp în acest domeniu, ce alt job te-ar fi tentat?

Dacă nu aș fi vinificator, cu siguranță aș alege domeniul artelor vizuale, având în vedere similitudinea pe atâtea planuri a acestor două domenii!

  1. Cum decurge o zi de muncă la Liliac?

O zi de lucru la Liliac este în general plină de activități și provocări, depinde de perioada din an la care ne referim: recoltă, fermentație alcoolică, maturare, cupajare, filtrare și pregătire de îmbuteliere, îmbuteliere și etichetare, învechire, vânzare. O activitate la cramă este planificată pe un interval mai îndelungat de timp dar, referindu-mă la perioada curentă (maturare și cupajare), o zi de lucru la Liliac începe cu o cafea bună J.

Urmează activități specifice întreprinse în echipă în urma microprobelor: selecția tancurilor și a soiurilor pentru cupajare, efectuarea igienei recipientelor și pompelor, evaluarea și analiza senzorială a parametrilor cupajului format, verificarea conversiei malolactice și efectuarea batonnagelor anumitor vinuri. Toată activitatea practică este susținută și confirmată de cea scriptică, fiecare etapă reprezentând un nou pas în călătoria vinificatorului.

  1. Care este punctul forte în acest domeniu?

Consider că punctul meu forte este multi-taskingul, experiența în domeniu, prioritizarea activităților, răbdarea, dedicarea și minuțiozitatea. În cele din urmă, pasiunea pentru vin a unui vinificator este adesea o combinație a factorilor personali, creativi și profesionali. Este un meșteșug care cere atât pricepere, cât și intuiție, iar recompensele sunt tangibile (sub forma vinului în sine) și intangibile (în bucuria și satisfacția procesului).

  1. Cum faci vinul mai bun?

„Un vin mai bun” este rezultatul unei serii de decizii și acțiuni, întotdeauna “in the eye of the beholder”. Pentru o continuă evoluție a acestuia, personal consider că nu trebuie să fii autosuficient și să te rezumi la standardele care fac vinul mai bun (echilibru, complexitate, tipicitate, caracter, potențial de maturare, absența defectelor).

Toate aceste standarde trebuie în permanență potențate de vinificator printr-o continuă căutare, explorare, perfecționare. Acest proces începe de la sol, cu lucrarea la standarde optime a acestuia, a viței de vie, a selecției eficiente a strugurilor, a recoltării la momentul potrivit, cărora li se adaugă amprenta personală și experiența vinificatorului.

  1. Care este un challenge personal în acest domeniu?

Un challenge continuu este descoperirea de sine permanentă, lipsa de prejudecăți, receptivitatea, acestea deschizând noi orizonturi în domeniul oenologic.

  1. Ai o poveste amuzantă legată de o zi de la cramă?

Nici o poveste bună nu a început cu „totul merge așa cum am plănuit”… O poveste mai mult fascinantă decât amuzantă stă la baza creării vinului Liliac Unexpected 1 Sauvignon Blanc 2018, când în urma unei defecțiuni la sistemul de răcire, vinul nu a fermentat la temperatura dorită; timp de 3 zile a avut loc o transformare care a culminat cu un rezultat neașteptat și flamboiant, un produs final sărbătorit colectiv!

  1. Ai câteva tips&tricks legate de vinuri?

Tips&tricks în vinificație sunt legate nu doar de rețeta propriu-zisă a vinurilor, ci și de mindset: o atitudine pozitivă, creativă, dedicată, asumată, ambițioasă a vinificatorului în continuă căutare, precum și o doză de autocritică atunci când e cazul.

  1. Care sunt reușitele voastre în acest domeniu?

Reușitele echipei Liliac de-a lungul celor aproape 13 ani consider că vorbesc de la sine prin produsele de înaltă calitate existente pe piață. Vinul are o capacitate unică de a aduce oamenii împreună și de a crea experiențe memorabile. Vinificatorii vorbesc adesea despre bucuria de a-și vedea vinul savurat de oameni, fie la o sărbătoare specială, fie la o cină liniștită, fapt care adaugă o recompensă emoțională procesului!

  1. Care a fost cel mai greu proiect de dezvoltat în acești ani?

Fiecare proiect vine cu provocările sale, cu frumuseți și greutăți proprii, dar aș putea să mă refer la faptul că arealul transilvănean incită în crearea unui vin roșu de calitate superioară. Este un proiect care de la început e într-o continuă căutare pentru producerii vinului desăvârșit.

  1. Reușești să găsești timp și pentru viața de familie sau hobby-uri în acest domeniu?

Echilibrarea cerințelor vinificației, a vieții de familie și a constrângerilor de timp poate fi incredibil de dificilă pentru vinificatori. Profesia de nișă a vinificației este adesea un stil de viață, care presupune elementul neprevăzut și care necesită disciplină, dăruire profundă, ore lungi de lucru, atenție constantă pentru podgorie și cramă. Între toate acestea, datorită experienței îndelungate și a cunoașterii domeniului, reușesc să balansez activitatea din cramă cu timpul personal și hobby-urile mele (arta, gastronomia, muzica).

 

Cristina Carazan, Chief Engineer Cellar la Liliac: “Vinificația poate fi comparată cu arta culinară de înaltă clasă”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button