Tânără pianistă Alexandra Dariescu a plecată la aproape 17 ani din Iaşi şi a ajuns, astăzi, să concerteze pe cele mai mari scene ale lumii. Ea a acceptat să ne acorde un interviu în care să ne povestească emoțiile ei legate de muzică și cum i s-a schimbat viața.
Care a fost prima întâlnire cu muzica clasică şi cu pianul? Cati ani aveai si cum a decurs totul?
Prima întâlnire cu pianul a fost la vârsta de 7 ani. Mamei mele îi datorez această întâlnire. Ea a fost cea care mi-a insuflat pasiunea pentru muzica clasică iar momentul în care am vazut pentru prima dată pianul a ramas o amintire vie pe care mi-o amintesc cu claritate şi acum. Pianul m-a impresionat şi fascinat într-o asemenea măsură încât am ştiut că asta voi face în viaţă, voi cânta la pian.
Cat este talent si cat este munca in ceea ce faci?
Muzica cere talent şi fără să ai acest dar nu poţi să îţi construieşti o carieră în domeniul muzical. Dar muzica înseamnă şi foarte multă muncă. Daca ar fi să pun într-o balanţă munca şi talentul, munca întotdeauna va atârna mai greu. Nu poţi să reuşeşti doar cu talent pentru că talentul trebuie şlefuit, iar această şlefuire presupune ani şi ani de muncă, de studiu, de repetiţii. George Enescu spunea că o cariera muzicală înseamnă 10% talent şi restul muncă.
Care a fost cel mai important concert pentru tine?
Aceasta este o întrebare la care îmi este destul de greu să răspund. Fiecare concert este important. Fie că este un concert cu o orchestră celebră sau cu una de tineret, într-o renumită instituţie de cultură sau un eveniment privat, repertoriu nou sau piese pe care eu le cânt de mult timp, implicarea şi atenţia mea în pregatirea concertului rămân neschimbate, nu fac diferenţe.
Dacă ar fi totuşi să aleg, cel mai important concert a fost cel de dubut. Aveam 9 ani şi eram singurul copil de pe scenă, în calitate de solist iar în spatele meu era o orchestră compusă doar din adulţi, muyicieni cu experienţă. Concertul a avut loc la Chişinău iar anul acesta se împlinesc 20 de ani. Îmi aduc aminte emoţiile pe care le aveam înainte de a intra pe scenă, momentul în care m-am aşezat în faţa pianului, am început să cânt şi toate acele emoţii au dispărut dar şi finalul concertului şi bucuria reuşitei. Şi acum concertele mele se desfăşoară după acelaşi model.
Cum arata drumul Alexandrei Dariescu spre succes?
Am început studiul pianului la vârsta de 7 ani, iar concertul de debut în carieră a avut loc 2 ani mai târziu. În adolescenţă am câştigat concursul “Constantin Silvestri” ce mi-a adus o bursă de studiu la şcoala Pocklington din Marea Britanie.
Profesorii din Marea Britanie m-au îndemnat să susţin o audiţie la Royal Northern College of Music din Manchester iar în urma acestei audiţii am obţiunut o bursă integrală de studii.
Am absolvit Conservatorul din Manchester cu “Medalia de Aur”, cea mai înaltă distincţie acordată de Conservator studenţilor. Studiile postuniversitare le-am urmat la Londra.
Am participat la numeroase concursuri internaţionale unde am obţinut cele mai bune rezultate. Au urmat concertele de debut pe marile scene ale lumii şi cu orchestre de renume mondial. Am înregistrat mai multe discuri, printre care şi primul disc din cariera cu o orchestra, mai exact cu Filarmonica Regală din Londra.
În acest moment lansez şi cel de al 2-lea disc din trilogia de preludii şi sunt foarte bucuroasă că acest disc va beneficia şi de un eveniment de lansare în România, în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”. De asemenea, anul acesta am fost onorată să primesc 2 distincţii, “Medalia Custodele Coroanei” ce mi-a fost acordată de Familia Regală a României şi cea de “Ambasador Special al României” din partea Statului Român.
Ce reprezinta Festivalul George Enescu pentru tine?
Imi este greu să descriu în cuvinte tot ce înseamnă acest festival pentru mine. Eu am concertat pe scena Festivalului Enescu pentru prima oară acum doi ani, după o lungă absenţă din ţară. A fost un concert extraordinar alaturi de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra şi cu un public minunat. Este o onoare să concertez în cadrul festivalului şi vin cu drag în România.
Care este compozitorul si opera preferata?
Astăzi, Elgar şi Cvintetul pentru pian.
Cum arata, in prezent, o zi de munca?
Nu am un tipar al unei zile de muncă. Fiecare zi este diferită în funcţie de agenda şi de concertele, înregistrările sau întâlnirile programate şi călătoresc foarte mult. În general, cea mai mare parte a zilei o aloc fie studiului individual, fie repetiţiilor pentru concerte. Petrec foarte mult timp în tren sau avion iar aceste momente le dedic de obicei detaliilor organizatorice.
Care sunt urmatorii pasi in cariera?
Lansarea a încă 3 CD-uri care sunt deja înregistrate, debutul în Norvegia şi multe alte concerte!
– Life & Style –
Care este destinatia ta preferata?
New York
Descrie in cateva cuvinte cea mai recenta vacanta.
Câteva zile cu bicicleta străbătând coasta de sud a Angliei, mult soare, oameni noi, descoperirea unui nou cocktail (Stars and Stripes) mult înot, bowling şi golf seara. Yoga nelipsită!
Cum arata o zi perfecta pentru tine?
Trezit foarte devreme, yoga, mic dejun sănătos, 5 ore de studiu, plimbare, cină şi cocktailuri cu prietenii şi o oră de tango.
Ce te inspira?
Oamenii cu care intru în contact, fiecare loc pe care îl vizitez şi viaţa în sine.
Restaurantul preferat.
Le Gavroche – îmi place gastronomia franceză iar Michel Roux Jr. găteşte excepţional!
Brandul de fashion sau designerul preferat.
Îmi place Jimmy Choo şi recent am avut ocazia să îl cunosc. Nu doar brand-ul este de apreciat ci şi persoana în sine.
Care este gadget-ul fara de care nu poti rezista?
Telefonul
Android/iOS (iPhone)/Blackberry/Windows Phone?
IOS
Marca de masina pe care o conduci acum si care este cea la care visezi?
Nu conduc însă atunci când o voi face, unul dintre criteriile de selecţie ale maşinii va fi eco friendly.
Ce personalitati de business si nu numai, din tara sau din strainatate, admiri?
Sir George Iacobescu, Andrew Popper
Autorul/cartea preferata.
Alexandre Dumas, Laleaua neagra
Ultima carte citita.
Peter Bartok, My Father
Moto-ul tau.
Always be true to yourself