City BreakGoing OutLife&StyleRomânia meaTravel

City escape: sănătate și relaxare marca Sovata!

Nu a fost prima dată când am ajuns în Sovata, dar a fost prima dată când am reușit să vedem cu adevărat cum partea medicală se contopește cu partea turistică. Timp de 3 zile ne-am tratat, dar ne-am și răsfățat la hotelul Ursina Ensana Sovata. Cu sare, nămol, apă binefăcătoare și, bineînțeles, aer curat. Am mâncat bine, bine de tot și am făcut câteva drumeții în zonă.

Drumul de la București la Sovata nu se parcurge chiar ușor, dar odată ajunși în stațiunea care care și-a dobândit renumele atât pe plan național, cât și internațional, începe relaxarea. Pentru că, aici, toți avem un singur obiectiv: să ne destindem, să uităm de stres, să ne vindecăm.

Iar cei de la Ursina Ensana Sovata știu să te facă să te simți bine. Hotelul deține cele mai bune dotări pentru a putea petrece un weekend balnear relaxant şi revigorant. Cotat la trei stele, hotelul oferă un centru balnear spațios, cu tratamente cu apă sărată, bazin wellness, bazine Kneipp şi o zonă generoasă de saună şi terapie pentru tratamente medicale şi de întreţinere.

Am aflat de la cei de aici că apa sărată, nămolul și climatul fac din această destinație o adevarată binefacere pentru persoanele cu probleme articulare, ginecologice, respiratorii și dermatologice. Tratamentele realizate în vederea rezolvării și ameliorării acestor afecțiuni și-au dovedit eficiența și au devenit embleme pentru stațiunea Sovata. Altfel spus, în cele trei zile petrecute aici, ne-am bucurat de peisajele din jur, de Lacul Ursu și salba sa de lacuri, de Muntele de sare, de Salina Praid și, bineînțeles, de stațiunea Sovata.

Și cu toții știm că Sovata are un alt mare atuu și, anume, tratamentele naturale destinate infertilității feminine, dar și cele pentru tratarea sau ameliorarea pe termen lung a afecțiunilor reumatologice. La Sovata, factorii terapeutici naturali care aduc vindecarea sunt apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic peloidogen, ambele extrase exclusiv din Lacul Ursu.

Apa sărată și nămolul sapropelic peloidogen extrase din Lacul Ursu au efect benefic intens asupra aparatului locomotor, atât în cazul afecțiunilor reumatologice deja constituite, cât și pentru prevenirea acestora. Cu un conținut bogat de sare și mentinuță la o temperatură constantă, această apă tratează și oferă o senzație unică de relaxare.

Mecanismul de acțiune al apei sărate și al nămolului este complex. Principalele efecte ale acestora sunt scăderea durerii și a inflamației, scăderea tensiunilor musculare și articulare, creșterea mobilității și a plasticității țesuturilor, readaptarea la efort, creșterea capacității cardio-respiratorii, relaxarea sistemului nervos.

Ce boli vindecă apa și nămolul?

Afecțiunile care pot beneficia de tratament sunt: artrozele cu diverse localizări (coloana vertebrală – spondiloze cervicale, discopatii lombare; coxartroze, gonartroze, omartroze,), hernii de disc cervicale și lombare, stările postoperatorii și posttraumatice (hernii de disc, artroplastii de șold și genunchi, stări postfracturi, luxații, entorse, traumatisme sportive), afecțiuni ale țesuturilor moi (tendinite, bursite, întinderi sau leziuni musculare), osteoporoză, fibromialgie, deformări ale coloanei vertebrale (scolioză, lordoze, cifoze), deformări și traumatisme toracice.

Specialiștii balneologi de la Ensana Sovata recomandă doua săptămâni pentru tratament sub forma ”Curei de recuperare Ensana Sovata” ce include: împachetări parțiale sau generale cu nămol, băi în apă sărată, kinetoterapie și hidrokinetoterapie, masaj medical, electroterapie, hidroterapie, respectiv oxigenoterapie și inhalații cu apă sărată în cazul cointeresării cutiei toracice (deformări toracice și/sau ale coloanei vertebrale).

Efectele terapiilor sunt de lungă durată. Mai exact, timp Timp de  un an, durerile musculo-articulare anterioare vor sta deoparte. Tot așa, mobilitatea articulara, cât și capacitatea de efort vor fi crescute.

Infertilitatea și afectiunile ginecologice se tratează la Sovata

Namolul sapropelic este un real medicament pentru organism, mai ales atunci când provine din surse naturale. Efectele sale antiinflamatorii și hormonale au început să fie studiate  încă din anii 1930. De atunci, s-au efectuat numeroase dozări hormonale, ultima determinare fiind efectuată în anul 2011, în Budapesta. Aici s-au relevat valori înalte de estrogen și progesteron human-like (adică asemănător ca structură cu hormonii umani feminini) atât în apa sărată, cât și în nămolul extrase din Lacul Ursu.

Apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic peloidogen extrase din Lacul Ursu au un efect pluristructural, sincron și de finețe asupra aparatului genital feminin: efect antiinflamator, de stimulare hormonală și de relaxare a sistemului nervos, ultimul efect devenind tot mai important cu trecerea anilor (ca urmare a creșterii gradului de stres în populație, crește și procentul cazurilor cu sterilitate psihogenă, indusă de stres).

18,5%, reprezinta rata de succes în obținerea sarcinilor la baza de tratament Ensana Sovata. Aceasta statistică a fost efectuată pe un grup de cca 700 paciente, examinate în perioada 2013-2014. Acestea au urmat exclusiv tratament natural cu apă sărată și namol extrase din Lacul Ursu, fără alte tratamente de genul hormonilor sintetici de stimulare sau alte intervenții.

Tratamentele ginecologice se desfășoară pe durata a două săptămâni. Acestea constau din irigații vaginale cu apă sărată, tampoane vaginale cu nămol, împachetări externe cu nămol, băi sărate, electroterapie cu efect antinflamator. Toate acestea sunt prescrise la consultatia efectuata de un specialist ginecolog.

Nu ratați muntele de sare și Salina Praid

În periplul prin zonă, după ce ați testat Lacul Ursu, denumit și Marea Moartă a Europei, musai să dați o tură până la turnul de observație din Sovata și să vă bucurați de peisaj, să vizitați lumea subterană și să inspirați adânc în Galeriile de sare de la Salina Praid. Oaza din subteran se află la o adâncime de  120 m de la suprafaţă, iar transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de  agrement.

Odată ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă  pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea au menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit. Bine de știut că temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.

Tot în zonă, dați peste Muntele de Sare de la Praid, una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafața de 66 hectare a rezervației naturale se află la sud-vest de stațiunea turistică Praid și se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m).

Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorită pârâului Corund și a activității umane. Aici puteți găsi doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată, etc. Defileul de sare se află în partea de sud-vest a rezervației, format de pârâul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adâncindu-se, lăsând în urmă pereți abrupți de sare, stânci de sare albe, spectaculoase. De demult, în chei, se făcea exploatare la suprafață.

În prezent, încă se mai pot observa urmele galeriei Elisabeta, de-a lungul căreia s-au format peșteri mici în sare, curgeri de sare și noroioase. Adâncimea acestui sâmbure de sare este de 3 kilometri, având o formă elipsoidală, al cărui diametru este de 1,2 și 1,4 kilometri. Raritatea zonei sporește datorită speciilor de plante care cresc pe soluri sărate.

Și asta nu e tot…

BONUS: Câte tipuri de tratamente cu nămol există?

E bine să știți că aplicațiile de nămol au și efect cosmetic. Acesta hidratează, detoxifiază, exfoliază și activează circulația sangvină, ceea ce determină pielea să devină catifelată, regenerată, strălucitoare. La Ensana Health Spa Resorts Sovata, există patru tipuri de tratamente cu nămol.

1.     Terapia cu nămol rece. Aceasta are efect contrastant răcire – încălzire, cu efect intens asupra circulației și imunității.

2.     Băile cu namol – asistăm la imersia corpului într-o cadă umplută cu apă sărată și nămol (10 kg nămol la 100 litri apă), la temperatură de 36-40 ºC, timp de 15-30 minute. La final, se spală corpul cu apa simplă de la duș la 36-37 ºC.

3.   Împachetări calde cu nămol. Aici, protocolul de tratament se desfășoară astfel: aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 ºC, în strat de diferite grosimi în funcție de consistența namolului, timp de 15-30 minute. Pacientul este așezat în tot acest timp pe un pat terapeutic, deoarece împachetarea cu nămol se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi mușama sau piele, la exterior pătură).

4.    La Sovata, o formă particulară de aplicare a nămoluluieste tamponul vaginal. Aceasta se efectuează în condiții de înaltă igienă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatură de 35-40ºC, 15-30 minute. În acest caz, nămolul este omogenizat suplimentar, până când ajunge la o granulație extrem de fină, ce crește cantitatea de estrogen și progesteron human-like.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button