
Andrei Tiu, fondator al agenției de marketing Marketiu, consideră că în cadrul companiei sale procesul de recrutare este unul destul de clasic, însă “non-corporatist”. În ceea ce privește orarul flexibil sau politica de work from home, acestea au fost luate în considerare din start în cadrul agenției , mult înainte de pandemie, întrucât, susține el, “este foarte important să ne amintim că fiecare dintre noi are nevoie de – și ar trebui să aibă – timp personal, familie, prieteni, hobby-uri și pasiuni și în afara job-ului.” Este de părere că timpul salvat (în trafic, spre exemplu) prin a avea o politică flexibilă cu privire la lucrul de la birou – dacă domeniul permite – poate ajuta foarte mult în acest sens, și contribuie pozitiv la viață colegilor – iar acest lucru este într-adevăr adus în discuție deseori în timpul interviurilor.
- Care sunt, din perspectiva ta, principalele calități și acțiuni pe care te aștepți să le vezi în relațiile cu angajații?
În ceea ce privește calitățile – desigur cele legate direct de domeniul de activitate sunt mereu importante, însă poate cele mai importante, și baza pe care se construiesc și primele menționate, sunt cele personale. Mereu îmi place să văd omul din spatele unui coleg sau colegă, partener de business sau prieten, și de aici văd a se construi cele mai bune relații, de orice tip. Calități precum empatia, o atitudine pozitivă față de situații și lumea din jur, transparența, responsabilitatea, loialitatea, optimismul, simțul umorului sau dorința sinceră de a face bine și de a aduce valoare oamenilor din jur sunt printre cele pe care le prețuiesc și care mi-ar plăcea să formeze fundația și în relațiile de lucru.
Referitor la acțiuni – o atitudine proactivă este mereu, în opinia mea, punctul de plecare către managementul cu succes al oricărei situații sau proiect, și cred că acțiunile rezultate de aici au mereu cele mai mari șanse de a fi cele potrivite contextului.
- Ce înseamnă, pentru tine, conceptul de employer branding și ce presupune acesta?
Similar cu brandingul personal, văzut prin ochii lui Jeff Bezos – employer brandingul este ceea ce spun oamenii atunci când liderii din business nu sunt de față. Mai precis, modul în care o companie și cultura ei este văzută atât din interior cât și din exterior – unde experiența “la mâna întâi”, ca să spunem așa, lipsește.
Personal mi se pare o componentă foarte importantă a oricărui business, una care de multe ori nu este luată suficient în considerare în piață mai ales de către afacerile mici, atunci când resursele sunt limitate – însă indispensabilă și critică într-un context de creștere sustenabilă a echipei.
- Care este procesul de recrutare și care sunt principalele skill-uri pe care viitorii angajați ar trebui să le aibă?
Referindu-ne strict la Marketiu – agenția noastră de Digital Marketing – procesul de recrutare este unul destul de clasic, însă “non-corporatist”, aș putea spune. Avem o politică deschisă cu privire la oportunitățile din cadrul agenției, și în paralel cu perioadele în care anunțăm specific anumite roluri, suntem mereu fericiți să primim aplicații “nesolicitate” din partea marketerilor pasionați care și-ar dori să facă parte din echipa noastră.
Mai apoi, atunci când anunțăm roluri noi deschise, deși avem unele aspecte absolut critice fiecărei pozitiii – acestea fiind mereu esențiale în acoperirea nevoilor interne cât și pe cele ale clienților, urmând în același timp planul de business – pornim de la profilul, interesele și pasiunile fiecărui candidat bun în conturarea rolului final, și a activităților lui / ei.
Practic, încercăm să construim mix-ul de activități din cadrul jobului în jurul colegilor, luând în considerare mai ales interesele și personalitatea lor, culture fit-ul și atitudinea, completate de acele skills absolut necesare – mai degrabă decât a porni de la un Job Description strict, pe baza căruia să căutăm “candidatul perfect”.
Ne place să avem colegi care să crească împreună cu noi și consider că orice top performer are nevoie de spațiu pentru a se extinde, a experimenta în timp ce se specializează pe aria lui de interes.
La nivel practic, organizăm întâlniri online și Face-to-face, menținem un mediu relaxat în care să putem discuta deschis despre ce ne dorim ambele părți de la colaborare și, de cele mai multe ori, dacă suntem pe aceeași lungime de undă – vibrație – ajungem la colaborări frumoase.
În ceea ce privește skills – îmi place să vorbesc destul de des despre soft skills, precum tenacitatea, adaptibilitatea, comunicarea eficientă, bună organizare și empatia.
- Care sunt modalitățile prin care ați încercat să creați un mediu de lucru propice și sănătos pentru angajații Marketiu? (exemple interne)
Am pornit din start de la dorința de a avea un mediu de lucru relaxat – care să alimenteze starea de bine și creativitatea. Lucruri pe care le-am făcut încă de la formarea echipei din România, în 2018, au fost abordarea stilului de lucru hibrid, preponderent remote, pentru a oferi colegilor cât mai mult timp liber în afara programului pentru viața personală, dar și pentru a diminua stresul produs în trafic sau neplăcerea dimineților mohorate în care trebuie “să mergi la birou” devreme.
În ceea ce privește birourile noastre, ele sunt într-o rețea modernă internațională de coworking, pentru a menține energia sus, a avea contact social și a menține un feeling plăcut, animat și mai non-comformist decât alte agenții – dar și acces ușor la un spațiu de lucru din aproape orice colț al Europei.
În ceea ce privește cultura echipei noastre, ea este una deschisă și suntem cu toții transparenți unul față de celălalt, discutăm orice probleme și suntem în majoritatea timpului cu zâmbetul pe buze la birou. Până la urmă, cred că lucrurile revin la punctul menționat anterior – acela de a fi, la sfârșitul zilei, oameni “cool” care interacționează, pot avea încredere și se simt bine alături de alții asemenea, în timp ce toată lumea face cu adevărat ceea ce îl pasionează, este respectat, ascultat și susținut.
- Este subiectul de employer branding unul care ține mai mult de partea de comunicare & marketing sau de HR? De ce?
Deși este unul dintre pilonii ce poate fi inclus în comunicare din punct de vedere al marketingului agenției – sau al unei companii – cred că bazele lui sunt totuși construite prin activități de HR. Practic, trebuie să existe o fundație, ceva real care să poată fi comunicat mai departe – aspectele ce formează brandul de angajator.
- A devenit mult mai greu în ultimul timp să atragi talente de top. Ce s-a schimbat când vine vorba de a spune povestea unui brand și de a atrage candidați și de ce? (de exemplu, cererile angajaților: orar flexibil, inițiative, work from home)
Observând ce se întâmplă în piață în general – nu doar în domeniul nostru – cred că pentru un “top performer”, a avea oportunitatea de a se desfășura independent, fără micromanagement, și de a fi expus la provocări interesante, aliniate cu obiectivele sale profesionale și personale, care să îi dea acea satisfacție a lucrului bine făcut sau a inovării, sunt aspecte foarte importante.
A ajunge însă la acești potențiali coechipieri ca și companie sau brand mai mic, “non-corporate”, și a avea un mesaj îndeajuns de puternic, poate fi de multe ori o mare provocare. În condițiile unei piețe a muncii în care volatilitatea este una foarte crescută, pentru a asigura o creștere sustenabilă a echipei mi se pare foarte importantă transparența din partea ambelor părți cu privire la așteptări și ceea ce oferă, încă din prima etapă a interviurilor. De partea angajaților, văd din ce în ce mai pregnantă dorința de a se implica în activități care ajută la dezvoltarea profesională și care au un impact real, fiind în același timp “fun”, în paralel cu recompensa financiară aferentă rolului.
În ceea ce privește orarul flexibil sau politica de work from home – cel puțin din punctul meu de vedere, acestea au fost luate în considerare din start în cadrul agenției noastre, mult înainte de pandemie, întrucât mi se pare foarte important să ne amintim că fiecare dintre noi are nevoie de – și ar trebui să aibă – timp personal, familie, prieteni, hobby-uri și pasiuni și în afara job-ului. Cred că timpul salvat (in trafic, spre exemplu)prin a avea o politică flexibilă cu privire la lucrul de la birou – dacă domeniul permite – poate ajuta foarte mult în acest sens, și contribuie pozitiv la viață colegilor – iar acest lucru este într-adevăr adus în discuție deseori în timpul interviurilor.
- Care este cel mai important lucru pe care îl poate face o companie pentru angajații săi?
Să îi ajute constant să activeze exact pe nișa care reprezintă interes pentru ei, care le alimentează pasiunea și care îi ajută să crească profesional în direcția pe care și-o doresc la un moment în timp, înțelegând că este total în regulă că interesele și dorințele să se schimbe pe parcursul anului – și să fie cu adevărat acolo alături de fiecare dintre membrii echipei.
Pornind de aici, respectul și transparența sunt două elemente pe care le consider extrem de importante în conturarea unei culturi sănătoase, și absolut necesare pentru a avea o echipa unită, puternică și fericită. În paralel, consider că este foarte important a fi luate în considerare situațiile, interesele sau nevoile personale în paralel cu cele profesionale, și cred că fiecare coleg ar trebui ascultat și înțeles individual, iar mai apoi susținut prin toate mijloacele care pot fi puse la dispoziție pentru a fi împlinit și fericit. Cred că de la acest sentiment și status quo pornesc toate lucrurile frumoase, reale și sustenabile
- Din perspectiva ta, care sunt punctele și abilitățile cheie care ar trebui să se regăsească într-o echipă?
Încrederea și suportul reciproc, sentimentul de relaxare și dorința reciprocă de a lucra împreună – ultimele două clădindu-se, cred eu, (și) pe fondul primelor menționate. Mai departe, reziliența și activitățile de knowledge sharing sunt foarte importante pe termen lung. Ah, și să nu uităm de distracție – work should also be fun!
- Cum pot contribui facultățile din România în consolidarea unor skill-uri necesare angajaților, astfel încât să fie pregătiți mai bine pentru joburi?
Cred că un punct bun de pornire ar fi împrospătarea materiilor, și inspirarea din alte sisteme de învățământ precum cele vestice sau nordice. Având experiența de a parcurge sistemele de învățământ din UK și Danemarca pot spune că diferența este majoră față de ceea ce știu că se întâmplă în majoritatea cazurilor la noi, iar personal am resimțit puternic beneficiile unor astfel de sisteme – aplicate, practice, cu tutori din industrie.
Punctele pe care le văd imediat acționabile sunt integrarea în programă a unor materii cu conținut “de astăzi” – aspecte practice legate de marketingul online, informații despre rolul pe care îl joacă cele mai populare softuri folosite în industrie, strategii de baza în folosirea acestora – iar apoi implementarea examenelor sau proiectelor care să implice direct folosirea acestor instrumente de către studenți, în cadrul facultății. Am observat în ultimii ani o mai mare deschidere din partea facultăților de a invita lectori din mediul profesional – încurajez și susțin acest lucru.
În paralel, prin inițiativele noastre de recrutare, m-am bucurat să descopăr în repetate rânduri că există și la noi dorința de învățare mai departe decât ceea ce se predă, standard, în facultăți – am avut și sunt sigur că vom mai avea și în continuare colegi care s-au alăturat nouă ca și studenți, și am crescut împreună, care au demonstrat de la început acea curiozitate absolut necesară pentru a ține pasul cu o industrie care se mișcă și evoluează atât de repede.
- Ce înseamnă programul Pro Graduate Marketer+? Ce reprezintă acesta pentru Marketiu, câte aplicații ați avut până acum și cum s-au concretizat?
Acesta este programul nostru profesional, dedicat exclusiv studenților. Prin intermediul lui ne dorim să aducem în cadrul echipei, anual, cei mai pasionați studenți din Marketing și Publicitate din București. Pe parcursul a doi ani îi vom sprijini în a deveni cea mai bună versiune a lor din punct de vedere profesional, evoluând în direcția dorită și explorând laturile de interes în marketing în timp ce au contact și lucrează cot la cot cu noi, cu intenția ca la finalul acestei perioade să aibă nu doar skills profesionale, dar și cele soft pentru a evolua către o poziție de manager, și a deveni la rândul lor mentori pentru noii colegi care se alătură nouă prin acest program.
A fost prima inițiativa de acest tip din România, inspirată după modelul Britanic și adaptată pieței de astăzi și structurii de învățământ din România. De fiecare dată ne bucurăm de un număr foarte mare de aplicații relevante, iar dintre acestea, cu fiecare rundă de recrutare încercăm să oferim cel putin una – de multe ori două – poziții în cadrul echipei.
- Ce reprezintă acest program pentru tinerii absolvenți / studenții aflați în an terminal?
Intenția noastră este de a rămâne colegi și a integra în echipa, pe termen lung, fiecare nou absolvent/student care începe acest program – astfel, îl vedem ca pe o oportunitate excelentă pentru a progresa în carieră foarte rapid, care vine cu toate beneficiile unui job permanent din start, cât și a crește alături de o echipa tânăra, dinamică, într-un mediu de lucru sănătos și fun – credem noi :D
- Prin ce se diferențiază Marketiu de celelalte agenții de marketing din România?
Ne poziționăm destul de diferit în piață – avem un accent foarte puternic pe calitatea serviciilor pe care le oferim și palpabilitatea rezultatelor, iar faptul că suntem o agenție independentă care își asumă acest lucru reprezintă de multe ori pentru noi un avantaj în acest context.
Mai departe, suntem foarte activi în ceea ce privește propagarea inovațiilor și trendurilor în cadrul activității de promovare – acestea fiind driverele de performanță foarte puternice în zilele noastre.
Un alt aspect unic pe care îl aducem în piață este – paralel culturii interne despre care am vorbit mai sus – “cultura externă” pe care încercăm să o construim în industrie, cu și pentru colegii marketeri – de la evenimente precum conferința de inovare și trenduri în marketing DigiCon, până la European Marketing Institute, podcastul The Marketing Innovation Show sau resursele gratuite pe care le punem la dispoziție. Ne concentrăm pe evoluție, și încercăm să fim, pe cât posibil, motorul acesteia.