BusinessCompanii

West Gate și Novo Park, primele parcuri verzi de birouri din România

West Gate (4)Proiectele de birouri West Gate și Novo Park, amplasate în vestul și respectiv nordul Bucureștiului, au obținut certificarea BREEAM Very Good, devenind primele parcuri verzi de birouri de pe piața locală. În urma acestor certificări, Liviu Tudor, proprietarul celor două proiecte, deține 100.000 mp de spații de birouri verzi.

West Gate este amplasat în imediata apropiere a stației de metrou Preciziei și cuprinde cinci clădiri, care totalizează o suprafață închiriabilă de 75.000 mp. Primele patru clădiri de birouri, cu o suprafață totală de 60.000 mp, au obținut deja certificarea BREEAM, în timp ce a cincea clădire, livrată în primul trimestru din 2013, va fi certificată după un an de funcționare, conform standardelor BREEAM.

Novo Park, amplasat în vecinătatea stației de metrou Pipera, este format din șapte clădiri de birouri, cu o suprafață de peste 75.000 mp închiriabili. Primele trei clădiri, cu o suprafață totală de 40.000 mp, au fost recent certificate BREEAM, urmând ca până la finalul anului toate cele șapte imobile ale parcului să obțină calificativul de clădire verde.

Ambele parcuri de birouri sunt aproape 100% ocupate, însă acest lucru nu ne împiedică să investim constant în calitatea oferită chirișilor. Preocuparea pentru certificarea celor două proiecte a apărut încă din anul 2007, având la bază pe de o parte atenția acordată ecosistemelor și mediului, iar pe de altă parte grija pentru chiriași, respectiv pentru scăderea costurilor suportate de aceștia”

Liviu Tudor, proprietarul West Gate și al Novo Park

Investițiile realizate în cele două parcuri de birouri au vizat optimizarea consumului energetic și implementarea unor măsuri de economisire inteligentă, fără a afecta activitatea desfășurată de chiriași. Astfel, costurile suportate de chiriași cu întreținerea (cunoscute sub denumirea generică de service charges) scad cu 5-6%. Această scădere poate reprezenta, în funcție de suprafața ocupată de fiecare chiriaș, economii anuale de zeci de mii de euro.

“În cazul West Gate și Novo Park, investiția în fiecare dintre clădiri a fost cuprinsă între 15 și 20 de milioane de euro, iar investiția ulterioară pentru a obține certificarea BREEAM a oscilat intre 1,5 și 3 milioane de euro pentru fiecare clădire certificată”, a declarat Liviu Tudor.

În urma acestor certificări, Liviu Tudor deține în prezent o suprafață totală de 100.000 mp de birouri verzi, la care se adaugă alți 50.000 mp de birouri în curs de certificare. Acesta este cea mai mare suprafață de birouri verzi deținută de un singur proprietar și dublează stocul actual de birouri certificate.

West Gate și Novo Park sunt singurele parcuri de birouri ocupate exclusiv de chiriași ancore. Printre companiile care au sediul în West Gate și Novo Park se numară: Hewlett-Packard (HP), Procter & Gamble (P&G), Siemens, Ericsson, Mondelez România (anterior cunoscută sub numele de Kraft Foods), Ringier, Infineon, Yokagawa, ITC Networks/Luxoft, Sodexo, UniCredit Business Integrated Solutions, WNS, Panasonic, Automobile Dacia, Citibank, Alpha Bank, Société Générale, Garanti Bank și  Carestream Health.

Lansată în anul 1990, în Marea Britanie, BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este cea mai relevantă certificare la nivel global în ceea ce privește clădirile verzi. BREEAM In-Use este o schemă de certificare a sustenabilității clădirilor existente și analizează elemente precum: managementul de zi cu zi al clădirii, transportul, materialele de construcții, confortul interior, apa, deșeuri, energie, poluare și ecologie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button