BusinessCompanii

Unul dintre cei mai puternici operatori din telecom aniverseaza 30 de ani de existenta

vodafoneBrandul “Vodafone” a implinit 30 de ani de existent ape piata internationala. Care este istoria sa?

Numele Vodafone a fost mentionat pentru prima data de catre Racal Electronics Plc intr-o conferinta de presa organizata la Londra, pe 22 martie 1984.

Cu aceasta ocazie, compania a anuntat lansarea primei retele de telefonie publica, cu adevarat mobile, la nivel national.

In comunicatul de presa din 1984 se mentiona ca “pentru inceput, noul serviciu se adreseaza cu precadere celor care se afla mereu in miscare, cum ar fi oameni de afaceri, reprezentanti de vanzari, jurnalisti, doctori si medici veterinari. Ne asteptam sa existe o cerere mare la nivel national, mai ales din partea celor care lucreaza in domeniul constructiilor, distributiei, serviciilor, transportului si al utilitatilor publice.”

Numele “Vodafone” a fost inspirat de combinatia dintre cuvintele “voice” (voce), “data” (date) si “phone” (telefon) si a fost conceput de unul dintre directorii companiei si de agentia de publicitate Saatchi & Saatchi.

Astazi, Vodafone este cel mai valoros brand britanic si al 16-lea brand ca valoare din lume (Sursa: 2014 Brand Finance Global 500). Totodata, compania se afla pe locul doi la nivel mondial pe segmentul de telecomunicatii mobile, atat din punct de vedere al numarului de abonati, cat si din punct de vedere al veniturilor – 44,445 miliarde de lire sterline in 2013- (de fiecare data fiind dupa China Mobile).

Comunicatul de presa din 1984 poate fi gasit, in original, aici:  http://www.vodafone.com/content/dam/group/media/downloads/Vodafone-a-new-name-in-public-telecoms.pdf

Vodafone Romania este o divizie a Vodafone Group Plc., cel mai mare grup international de telecomunicatii mobile din lume, cu aproximativ 419 de milioane de clienti, la 31 decembrie 2013. Vodafone are divizii in 30 de tari de pe cinci continente si peste 50 de retele partenere in intreaga lume.

In tara noastra, compania a fost lansata in aprilie 1997, sub numele Mobifon S.A., operand sub numele comercial de Connex GSM, fiind prima retea GSM din Romania. Dupa o perioada de tranzitie de 6 luni, initiata in noiembrie 2005, in care compania a purtat numele de Connex-Vodafone, la data de 27 aprilie 2006, operatorul a devenit Vodafone Romania.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button