Parenting

Ce s-a citit în online în luna martie: arestările din lume fotbalului, avionul dispărut și scandalul cărnii expirate

SURSA FOTO: gsp.ro
SURSA FOTO: gsp.ro
Dosarul transferurilor, cazul avionului dispărut și scandalul cărnii expirate au fost trei dintre cele mai vizibile subiecte din mass-media online românească, în perioada 1–18 martie 2014, conform unei analize de monitorizare MediaIQ, singurul serviciu de media intelligence din România. Cele trei subiecte au generat un total de 9.312 de articole online în prima jumătate a lunii martie.

Dosarul transferurilor în mass-media online

În perioada 1–18 martie, au apărut 6.392 de articole online despre subiectul Dosarul transferurilor. Vârful aparițiilor referitoare la condamnările din lumea fotbalului a fost înregistrat în data de 4 martie, zi corespunzătoare anunțării verdictului dat de către autorități.

În ceea ce privește figurile publice asociate sentinței din Dosarul transferurilor, cel mai vizibil a fost Mihai Stoica (1.923 articole online), urmat de George Copos (1.502 articole online), Ioan Becali (1.336 articole online) și Gheorghe Popescu (1.023 articole online). 

Cazul avionului dispărut

Un alt hot-issue dezbătut în mass-media online în perioada 1–18 martie a fost cazul avionului dispărut, aparținând companiei Malaysia Airlines. Subiectul a înregistrat 2.362 de articole online în perioada menționată, cu un vârf de apariții pe data de 8 martie, zi corespunzătoare dispariției avionului.

Modelul avionului, Boeing 777, a fost menționat în 651 de articole, iar numărul zborului, MH370 – în 214 articole online.

Scandalul cărnii expirate 

Scandalul cărnii expirate a fost principalul subiect de discuție în 558 de articole apărute în mass-media online. Tema cel mai frecvent asociată scandalului legat de carnea expirată a fost evaziunea fiscală, menționată în 312 articole.

Câteva dintre autoritățile cu vizibilitate ridicată, implicate în cazul cărnii expirate, au fost: DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, 756 articole), ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, 456 articole), CJPC Brașov (Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov, 243 articole) și SRI (Serviciul Român de Informații, 185 articole). Principalele voci asociate acestui subiect au fost Daniel Constantin (Ministrul Agriculturii, 398 articole), Marius Duncă (Președinte ANPC, 240 articole), Sorin Minea (Președinte Romalimenta, 138 articole) și Sorin Sava (Purtător de cuvânt SRI, 61 articole).

Monitorizarea a fost realizată pe un eșantion de 1.500 de surse cu acoperire națională și locală (cotidiane naționale și locale, periodice naționale și locale, site-uri de televiziuni & radiouri); peste 50.000 de bloguri cu trafic foarte mare și comentariile scrise la fiecare articol; 10.000 de pagini de Facebook și comentariile scrise la fiecare intrare; 40.000 de conturi de Twitter și peste 50 de forumuri.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button