GadgetSmartphoneTrends

Studiu: românii preferă „noul”

smartphonesÎn ciuda scăderii puterii de cumpărare, majoritatea românilor preferă să cumpere produse IT şi telecom noi. Conform celui mai recent studiu GfK Omnibus, 82% dintre românii care deţin un telefon mobil declară că au cumpărat acest gadget nou. Procentul este similar atât la telefonul mobil obişnuit cât şi la smartphone.

Preferinţa pentru „nou” este susţinută în mare parte de ofertele avantajoase ale operatorilor de telefonie la aparatele noi, dar şi de dorinţa de a deţine un telefon proaspăt ieşit din fabrică, ca o garanţie a unei utilizări cât mai îndelungate şi fără probleme.

Conform datelor din cercetarea GfK Temax, valoarea totală a pieței de telefoane mobile și smartphone-uri noi a crescut cu 18% în primul trimestru al lui 2013 față de aceeași perioadă a anului trecut, însumând 88 de milioane de euro, valoare estimată nesubvenționată.

Noile modele de smartphone-uri lansate în ultima perioadă au contribuit la creșterea acestui segment cu 58%, în timp ce o scădere a cererii pentru telefoane mobile a produs o rată de creștere negativă de -29% pentru aceste produse.

Există însă şi o categorie de utilizatori cu o sensibilitate crescută la preţ care preferă device-urile la mâna a doua, achiziţionate în special de la alte persoane, evitând interacţiunea cu canalele oficiale (magazine online sau offline).

Întrebaţi despre modalitatea prin care au achiziţionat telefonul, 81% dintre cei care au un telefon mobil clasic cumpărat la mâna a doua au avut drept furnizor o altă persoană.

Cei care deţin cartele telefonice sunt în cea mai mare măsură orientaţi către achiziţionarea unui telefon obişnuit la mâna a doua. Aceasta reprezintă o soluţie la îndemână care nu necesită o investiţie financiară foarte mare în contextul în care probabil nici valoarea lunară a cheltuielilor cu numărul respectiv nu este una considerabilă. La polul opus se situează bucureştenii (96%), dar şi abonaţii (95%) care preferă telefoanele noi.

Când vine vorba de smartphone-uri, bărbaţii, persoanele care au venituri personale scăzute (mai mici de 1000 RON), tinerii cu vârste între 19 şi 24 de ani, dar şi utilizatorii de cartele telefonice sunt mai degrabă interesaţi să le achiziţioneze la mâna a doua. Pentru aceste segmente, dorinţa de a fi în pas cu tehnologia avansată se confruntă cu constrângerile de buget, la final beneficiul de a avea un gadget nou nemaifiind relevant.

Dintre proprietarii de smartphone-uri second hand, 75% au declarat că au preferat să cumpere de la o altă persoană, în vreme ce doar 10% s-au orientat către site-uri de vânzare – cumpărare.

Tendinţa este similară şi pentru produsele IT, 83% dintre românii care deţin un computer (desktop sau laptop) spun că l-au achiziţionat nou, o alegere influenţată de dorinţa de a beneficia de garanţie, evitând astfel eventuale probleme care pot apărea în cazul produselor IT second hand.

Aceste concluzii fac parte din GfK România Omnibus şi sunt reprezentative la nivel naţional pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani, cu o marjă de eroare +/- 3%.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button