Prima cercetare de piață despre profilul jucătorului la sloturi, realizată de GfK România, indică fatpul că 3% dintre români participă activ la „aparate” şi asociază sloturile cu beneficii precum socializare, distracție, relaxare, plăcerea jocului și… câștig. În plus, vârsta medie a jucătorului la slot – machines este 29 ani, iar în România sunt circa 60.000 de aparate omologate.
La inițiativa ROMSLOT – Asociația Organizatorilor de Sloturi, GfK România a realizat în premieră pe piața autohtonă o cercetare de piață dedicată jocurilor de sloturi din România. Studiul arată că 3% dintre români participă la jocurile de tip slot – machines și că aceștia asociază sloturile cu beneficii precum socializare, distracție, relaxare, plăcerea jocului și câștig. Conform statisticilor internaționale, numărul participanților la joc în alte țări europene este de peste 4 ori mai mare, în Marea Britanie, 13% din populație participând la jocurile de sloturi în 2010.
Este pentru prima oară în istoria industriei organizatorilor de sloturi din România când ne supunem unui audit transparent realizat de o instituție de cercetare. Rezultatele sunt cu atât mai importante, cu cât ele oferă o imagine clară, analitică și reprezentativă la nivel național asupra pieței jocurilor de noroc din România și mai exact asupra jocurilor de sloturi. Studiul prezintă atât rezultate ce fac referire la numărul jucătorilor și la frecvența participării la joc, cât și date despre atitudini, percepții și comportament de joc.”
Dan Iliovici, Director Executiv Romslot
Conform cercetării realizate de GfK România, 3% dintre români au participat în ultimul an la jocurile de sloturi și doar 1% dintre aceștia participă săptămânal la joc. Comparativ, la LOTO joacă 20% dintre români, cu o incidență săptămânală de 5%, în timp ce la pariuri sportive au jucat în ultimul an 6%, procentul celor care au participat săptămânal ridicându-se la 3%.
Jocurile de cărți (poker și black jack) sunt practicate de 3% dintre români, 1% participând săptămânal la joc. Jocurile de noroc online sunt preferate de 3% dintre români, la acestea participând săptămânal la joc 2% din populația adultă a țării. Ruleta din cazinourile live este preferată de mai puțin de 1% din populația țării. Frecvența participării la joc diferă în funcție de suma de bani disponibilă, prieteni, stare, dar și obișnuință.
Cercetarea a relevat și că, la nivel național, au participat la joc, la aparate mecanice 6% dintre bărbați și 1% dintre femei. Din punct de vedere al mediului de proveniență al participantului la joc, sloturile sunt preferate de 4% din populația mediului urban și 2% din populația mediului rural. Studiul a arătat și faptul că 6% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani și 1% din populația de peste 35 de ani au participat în ultimul an la jocuri de sloturi.
Profilul jucătorului la sloturi
Conform studiului, jucătorii de sloturi sunt într-o proporție de 92% bărbați și au o vârstă medie de 29 de ani. Numărul mediu de persoane din gospodaria participanților la joc este de 3, 60% dintre aceștia lucrează full – time, 65% sunt necăsătoriți, 84% au internet în gospodărie și 74% nu au niciun copil în gospodărie.
De asemenea, venitul personal mediu lunar al participantului la jocurile de sloturi este de 1274 Ron, în timp ce venitul mediu pe gospodărie este de 2178 Ron pe lună.
Atitudini, percepții, comportament de joc
În ceea ce privește percepția asupra jocurilor de noroc, jucătorii români asociază sloturile cu beneficii precum socializare, distracție, relaxare, plăcerea jocului și câștig. Jocurile de slot – machines sunt cel mai puternic asociate cu socializarea și petrecerea timpului liber și mai putin cu riscul și adrenalina, în timp ce ruleta și jocul de cărți sunt cel mai puternic asociate conceptului clasic de joc de noroc. Acesta presupune o zona accentuată de hazard și risc, dar și control emoțional și concentrare.
Percepând jocurile de sloturi ca un mod plăcut de petrecere a timpului liber, participanții la joc vin în proporție de 55% alături de prieteni, cunoștințe sau rude în sălile de joc sau vin singuri, dar își petrec timpul alături de alți jucători. Printre persoanele care vin însoțite în sala de joc este mai probabil să întâlnim tinerii sub 24 de ani, utilizatori de internet, femeile, persoanele necăsătorite, precum și pe cele fără copii. Printre criteriile de alegere a sălilor de joc se numără apropierea de casă, atmosfera plăcută, recomandarea prietenilor, obișnuința, posibilitatea participării la mai multe tipuri de joc, dar și premiile de tip jackpot.
Studiul a fost realizat în perioada octombrie – noiembrie 2012 și a constat într-o cercetare calitativă, o cercetare reprezentativă la nivel național de tip Omnibus (N=1091) și o cercetare prin Exit – Interviuri(N=855).