Revenirea majoră a încrederii în economia globală în rândul marilor companii încă nu s-a concretizat în investiţiile de capital şi în evoluţia activităţii de fuziuni şi achiziţii preconizate, se arată în raportul bianual realizat de compania de cercetare Ernst & Young – Capital confidence barometer.
Potrivit acestui raport, 87% dintre companii consideră că evoluţia bruscă a nivelului de încredere este alimentată de aşteptările pozitive cu privire la creşterea economică, de câştigurile companiilor şi de disponibilitatea creditării. În percepţia acestor companii economia globală este fie stabilizată, fie în curs de îmbunătăţire. 51% dintre respondenţi sunt de părere că economia globală se ameliorează rapid – mai mult decât dublu faţă de procentul de 22% înregistrat în octombrie 2012.
Acest nivel crescut al încrederii a determinat un consens în rândul companiilor globale în privinţa creşterii volumului de fuziuni şi achiziţii: 72% se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să crească în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, chiar şi cu un nou accent pus pe creştere (52% dintre respondenţi consideră creşterea o prioritate), doar 29% dintre companiile mari plănuiesc să facă achiziţii în următoarele 12 luni. Măsurile de creştere organică râmân preferinţa strategică majoră în rândul executivilor (45%).
Potrivit aceluiaşi raport întocmit de Ernst&Young, numărul relativ modest al companiilor care plănuiesc să facă achiziţii este depăşit la mare distanţă de oportunităţile de achiziţii apărute, mai multe şi de mai bună calitate. Astfel, 39% dintre companii susţin că există oportunităţi de achiziţii de calitate, faţă de 30% acum şase luni; 50% dintre respondenţi se simt mai încrezători în ceea ce priveşte numărul de oportunităţi disponibile, comparativ cu 37%, în urmă cu şase luni.
O lume a diferenţelor
Există diferenţe clare de viziune referitoare la sectorul fuziuni şi achiziţii între ţări, ilustrând o stare de spirit mixtă în cadrul unui climat macroeconomic complex, chiar şi în cazul pieţelor emergente. De exemplu, în Brazilia, 45% dintre executivi se aşteaptă să facă achiziţii, în timp ce în Rusia, doar 12% au astfel de aşteptări. 27% dintre executivii din Marea Britanie intenţionează să achiziţioneze active, comparativ cu 29% în SUA.
Interesul de a achiziţiona active în pieţele emergente continuă cu China, care deţine prima poziţie în top ca destinaţie de investiţii. India şi Brazilia sunt pe al doilea şi respectiv, al treilea loc, în timp ce SUA se menţine în top cinci. Cu toate acestea, în timp ce pieţele emergente rămân critice pe agenda de creştere, 60% dintre companii spun că îşi reconsideră strategiile de dezvoltare în pieţele emergente, unde creşterea a încetinit, iar deciziile şi procesele de investiţii vor fi mai riguros analizate.
Sectoarele cele mai atractive pentru achiziţii sunt: tehnologie, auto, biotehnologie, produse de larg consum şi petrol şi gaze. La polul opus, se află energia şi utilităţile, mineritul, serviciile financiare şi produsele industriale diversificate.
88% dintre companiile participante la studiu au declarat că planifică achiziţii sub 500 de milioane de dolari.
Ferestre de oportunitate pentru cei care îşi asumă prima mutare
Diferenţa dintre preţul cerut şi valoarea pe piaţă – de multe ori o barieră în tranzacţii – s-a redus în ultimele şase luni. Majoritatea respondenţilor (82%) declară că diferenţa este mai mică sau egală cu 20%, comparativ cu 68% în octombrie 2012.
Cu toate acestea, aşteptările privind creşterea valorii activelor evaluate sunt acum la cel mai ridicat nivel din istoria barometrului Capital Confidence Barometer. 44% dintre companii se aşteaptă ca preţul / evaluările să crească în următorul an, peste procentul de 31% înregistrat în octombrie 2012. Doar 7% dintre companii se aşteaptă ca evaluările să scadă, comparativ cu 27% de acum şase luni, ceea ce sugerează, de asemenea, că piaţa s-a stabilizat.