BusinessCompanii

Studiu – Cum se poate evita ca tinerii fără job să nu devină o generație pierdută

studiuLa nivel mondial, 13% dintre tineri, adică 75 de milioane de persoane, sunt şomeri iar mulţi sunt angajaţi sub nivelul lor de pregătire – conform datelor Organizaţiei Mondiale a Muncii. Şomajul în rândurile tinerilor afectează cele mai mari economii ale lumii (ţările G20) şi, în egală măsură, România. Mai mult decât atât, se aşteaptă ca rata şomajului în rândul tinerilor să crească în următorii cinci ani.

În ţările cele mai afectate, rata şomajului în rândul tinerilor a depăşit chiar 30%. Conform The Economist. rata reală este mult mai mare, estimându-se că, la nivel mondial, sunt mai mult de 290 milioane de tineri care nici nu muncesc şi nici nu mai studiază.

Soluţii care să dea rezultate peste noapte nu există, dar marea speranţă stă în antreprenori. Antreprenorii şi IMM-urile sunt motoare semnificative care generează locuri de muncă şi creştere economică. Conform raportului Do SMEs create more and better jobs?, angajaţii IMM-urilor (cu mai puţin de 250 de angajaţi) reprezintă, în medie, 2/3 din numărul de angajaţi din ţările G20. Aceste firme creează locuri de muncă la o rată dublă comparativ cu companiile foarte mari şi sunt mai dispuse să angajeze persoane aflate în şomaj.

Pe lângă susţinerea antreprenorilor ca motor generator de locuri de muncă, cu cât mai mulţi tineri vor deveni antreprenori, cu atât va fi mai mică rata de şomaj în rândul tinerilor. Având în vedere cele două pârghii ce trebuie activate pentru scăderea şomajului, ambele bazate pe antreprenori, furnizarea celor mai potrivite instrumente şi al celui mai adecvat ajutor antreprenorilor este critică pentru a nu sacrifica noua generaţie de tineri.

Antreprenorii consideră că este nevoie de conci linii de acţiune imperativă pentru a susţine activitatea lor, conform studiului EY – Avoiding a lost generation, în cadrul căruia au fost chestionați 1.500 de antreprenori din ţările G20, dintre care 1.000 nu împliniseră 40 de ani:

1. Crearea şi dezvoltarea mai multor alternative de finanţare pentru antreprenori

2. Creşterea eforturilor de mentorat şi a sprijinului din partea antreprenorilor cu experienţă

3. O toleranţă mai mare faţă de eşec din partea societăţii

4. Stimulente foarte clar targetate

5. Reducerea birocraţiei şi a reglementărilor excesive.

Finanţarea rămâne cea mai importantă piedică pentru cei care vor să îşi deschidă o afacere. 73% dintre antreprenorii care au răspuns chestionarului EY consideră că accesul la finanţare rămâne dificil în ţara lor. Acest lucru este în mod special adevărat pentru companiile care vor să propună un nou produs sau serviciu. În acelaşi timp, tinerii antreprenori simt nevoia unui ajutor mai concret în accesarea de finanţare prin metode non-tradiţionale, precum crowdfunding-ul. Studiul a arătat că 49% dintre antreprenori consideră că îmbunătăţirea accesului la finanţarea prin platforme inovatoare va avea cel mai mare impact asupra accelerării iniţiativelor antreprenoriale în următorii ani.

Studiul evidenţiază faptul că mentoratul este eficient în dezvoltarea afacerii. 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentaţi supravieţuiesc în business.

50% dintre tinerii antreprenori care au răspuns chestionarului EY consideră că guvernele ar trebui să promoveze antreprenorii ca şi creatori de locuri de muncă şi că această iniţiativă ar avea un impact mare în susţinerea antreprenoriatului în ţările G20 în următorii 3 ani.

Noua generaţie de antreprenori aşteaptă mai mult ajutor din partea guvernului lor. Tinerii antreprenori raportează o nevoie urgentă de iniţiative susţinute de guvern în privinţa finanţării şi a educaţiei. EY a identificat mai mult de 200 de iniţiative ale guvernelor G20 destinate sprijinirii IMM-urilor.

Aspectul reducerii birocraţiei este un subiect la fel de des adus în discuţie când se analizează sprijinirea start-up-urilor şi a IMM-urilor ca şi problema finanţării. Tinerii antreprenori au nevoie pentru a reuşi de un mediu mai simplu şi prietenos din punctul de vedere al reglementărilor şi al mediului fiscal. Mai mult de 53% dintre antreprenorii chestionaţi consideră că această simplificare ar susţine în mod crucial eforturile lor antreprenoriale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button