Business

Studiu CMS: Vânzătorii, în câştig şi în 2012

Potrivit Studiului European anual privind fuziunile şi achiziţiile realizat de casa de avocatură CMS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de profil, în ciuda dificultăţilor economice din ultimii ani, vânzătorii din piaţă au reuşit să îşi reducă în mod semnificant riscurile financiare în urma tranzacţiilor făcute în ultimul an.

Studiul a fost realizat la nivel european şi a analizat 1.350 de tranzacţii încheiate între 2007 şi 2012.

“ La nivel global, activităţile din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor au rămas constante în 2012, ca urmare a nesiguranţei economice din Europa şi din întreaga lume. În România, pe fondul de incertitudine politică înregistrată anul trecut, acest context general a determinat, de asemenea, o stagnare a pieţei. Totuşi, odată cu instalarea noului guvern şi luând în considerare  şi trendurile pozitive de dezvoltare din SUA, estimăm că activitatea de fuziuni şi achiziţii din acest an să înceapă să crească, pentru că România rămâne o piaţă atractivă pentru investitorii străini”,  a afirmat John Fitzpatrick, avocat internaţional şi şeful departamentului de Tehnologie al CMS România.

În 2012, la nivel european a crescut numărul tranzacţiilor la preţ fix (locked box deals) – în mod particular în jurisdicţii ca Marea Britanie, Benelux şi Europe Centrala şi de Est. Una dintre explicaţii ar fi că vânzătorii au preferat acest tip de tranzacţionare. Se observă, de asemenea, că plafoanele generale de răspundere îşi continuă trendul de scădere, în 54% dintre tranzacţii acestea cotându-se la mai puţin de jumătate din preţul de achiziţie. Perioadele de limitare a garanţiei s-au standardizat, situându-se acum în jurul a aproximativ 12-24 de luni. S-a redus de asemenea şi numărul de tranzacţii cu angajamente de neconcurenţă de la vânzători.

Studiul a analizat tranzacţii din domeniile Finanţe şi Asigurări, Hoteluri şi Turism, Energie, Produse de consum, Tehnologie, Media şi Telecomunicaţii, Infrastructură şi Finanţare de proiecte, Farma şi Medical, Imobiliare şi Construcţii, Industrie, Business (alte servicii).

Acelaşi studiu arată faptul că spre deosebire de SUA, apetitul pentru tranzacţiile cu preţ de vânzare cu indexare ulterioară rămâne scăzut în Europa (doar 16% în 2012).

Totodată, dispoziţiile de minimis şi clauzele globale (basket) sunt din ce în ce mai răspândite în Europa. Totuşi, comparativ cu SUA, în Europa bazele standard de recuperare continuă să fie de tipul ‘first dollar’, iar acest trend s-a întarit în 2012.

Perioadele de limitare – după fluctuaţiile înregistrate în perioada 2007–2010, perioada de limitare de 18–24 luni a rămas cea mai populară atât în 2011, cât şi în 2012, pentru aproximativ 32% dintre tranzacţii.

Asigurările pentru garanţii – ca şi în 2011, cumpărătorii au rămas reticenţi, încercând să obţină o formă de asigurare (sub forma de garanţie bancară, retenţie, conturi escrow) în 42% dintre tranzacţiile din 2012.

În ceea ce priveşte angajamentele de neconcurenţă, în timp ce în 2011 mai mult de jumătate (53%) dintre tranzacţii aveau clauze de neconcurenţă, pentru prima dată din 2007 trendul s-a inversat, în 2012 înregistrându-se doar 46% dintre tranzacţii conţinând astfel de clauze.

CMS furnizează expertiză locală şi industrială, precum management global al proiectelor. Clienţii CMS includ corporaţii importante naţionale şi internaţionale, care lucrează cu cei 2.800 de avocaţi ai firmei din cele 53 de birouri din Europa, Rusia, China, Africa de Nord şi America de Sud. Înfiinţat în 1999, CMS cuprinde 10 firme membre cu experienţă în jurisdicţiile locale. În 2011, firmele CMS au înregistrat o cifră de afaceri combinată de 808 milioane euro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button