BusinessCompaniiInvestitii

Sanex ia bani de la guvernul Norvegiei pentru un proiect verde

Producătorul de plăci ceramice Sanex, parte a grupului Lasselsberger, principalul jucător de pe piața locală de profil, derulează, începând cu martie 2015, proiectul „Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania” („Responsabilitatea faţă de mediu în producţie şi managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România – Industrie Verde – România”), proiect co-finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

Valoarea totală a proiectului este de 1.392.452 euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 690.000 euro.

Programul Inovare Verde în Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a creşte competitivitatea întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde şi antreprenoriat verde. Programul Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deţinută de Ministerul Norvegian al Comerţului şi Industriei şi de municipalităţile judeţene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor şi a industriei norvegiene. În România, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi este Operator de Program pentru două din programele incluse în Granturile Norvegiene şi SEE 2009 – 2014.

Sanex_1Proiectul se implementează în cadrul unităţii de producţie a Sanex din Cluj-Napoca, pe o durată de 12 luni. Acesta este derulat în parteneriat cu International Development Norway – o organizaţie norvegiană cu peste 10 ani de experienţă în proiecte internaţionale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco‐business.

Obiectivul proiectului constă în eficientizarea fluxului de producţie prin achiziţia unui atomizor care permite îmbunătăţirea performanţei ecologice a companiei şi creşterea competitivităţii producţiei. „Impactul proiectului vizează reducerea consumului de energie şi deci o utilizare mai responsabilă a resurselor disponibile”, a declarat Peter Molnar, director general al Sanex.

Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, un consum mai scăzut de gaze naturale este echivalentul reducerii proporţionale a emisiilor de noxe în atmosferă. În plus, proiectul are ca scop creşterea gradului de conştientizare a problemelor legate de mediu şi calitate în cadrul companiei.

Impactul estimat asupra modelului de afaceri al companiei vizează, pe termen lung, sustenabilitatea financiară,  de mediu şi socială a acesteia.

Sanex este cunoscută în România de peste 44 ani ca și producător de plăci ceramice, (faianţă, gresie şi decoruri). Integrarea în anul 2004 în portofoliul grupului austriac LASSELSBERGER, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice din Europa, a adus societăţii Sanex un aport semnificativ de know-how şi o orientare mai accentuată spre cercetare şi inovare, pentru alinierea la tendinţele internaţionale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button