BusinessCompanii

Rompetrol face pace cu Guvernul României. Care sunt condițiile?

rompetrolÎnţelegerea are două componente majore – răscumpărarea de către Grup a unui pachet semnificativ din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti), precum şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român, cu o valoare estimată de aproximativ 1 miliard USD.

Grupul Rompetrol şi Guvernul României, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), au finalizat detaliile tehnice ale memorandumului de înţelegere încheiat în luna februarie. Acesta asigură o soluţie benefică ambelor părţi pentru soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român.

Salutăm hotărârea şi determinarea Guvernului României în găsirea şi adoptarea unei soluţii rapide şi benefice ambelor părţi, care ne asigură atât continuarea activităţilor şi operaţiunilor din România, dar şi premisele necesare extinderii Grupului Rompetrol în regiunea Mării Negre. Acest parteneriat va susţine podul energetic dintre resursele energetice din Kazakhstan şi pieţele de desfacere din Europa de Vest şi va contribui la consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două state – Kazakhstan şi România”

Zhanat Tussupbekov, directorul general al Grupului Rompetrol.

Conform înţelegerii, Rompetrol va achita 200 milioane USD pentru preluarea a 26,6% din pachetului de acţiuni, statul român urmând să fie pentru o perioadă de 3 ani un acţionar semnificativ al companiei din Năvodari, cu 18%.

Fondul de investiţii reprezintă un parteneriat strategic între două state – România şi Kazakhstan ce permite dezvoltarea sectorului energetic intern, dar şi a rolului României în regiunea Mării Negre şi Uniunea Europeană. Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, investiţiile realizate de aceasta în România depăşind suma de 2 miliarde USD (perioada 2007-2012).

Principalele direcţii de investiţii ale fondului vor urmări consolidarea activităţilor şi operaţiunilor Grupului Rompetrol, diversificarea surselor de aprovizionare cu ţiţei, atât a României, cât şi a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar şi stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiţii, cu un impact direct în economia României.

Cu o durată de maturitate de 7 ani de la constituirea sa, fondul este format din Rompetrol (80%) şi statul român (20%). Grupul, împreună cu unicul său acţionar – KazMunayGas va garanta finanţarea în totalitate a fondului de investiţii, asigurând şi fondurile necesare acoperirii participaţiei statului român la capitalul social al fondului.

“Obiectivul principal al KazMunayGas pentru Rompetrol, în perioada 2007-2012, a vizat modernizarea şi creşterea rafinăriei Petromidia, pe care am reuşit să-l atingem cu succes la finele anului trecut. Avem cea mai mare unitate de profil din România şi cea mai performantă din Europa Centrală şi de Est, şi suntem pregătiţi pentru a trece la o altă etapă de dezvoltare a Grupului – cea de retail şi trading. Toate aceste investiţii au şi vor avea un impact pozitiv şi în economia internă – o contribuţie anuală de 1,2 miliarde USD la bugetul de stat, cel mai mare exportator de produse petroliere din România – 1,7 miliarde USD în 2012, dar şi un angajator semnificativ – peste 7.700 de angajaţi şi familiile acestora depind direct de evoluţia şi realizările rafinăriei, iar 25.000 de persoane depind indirect de aceasta (furnizori, prestatori)”, adaugă Zhanat Tussupbekov.

Statul român a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, în urma conversiei obligaţiunilor emise de companie în 2003, în contul unei datorii acumulate în condiţii economice dificile. Astfel, Grupul a plătit din 2004 şi până în prezent către bugetul de stat dobânzi de aproximativ 250 milioane USD şi a răscumpărat la scadenţă obligaţiuni în valoare de 71 milioane USD.

Grupul Rompetrol este cea mai mare achiziţie a statului Kazakhstan în afara graniţelor sale, iar unicul său acţionar – KazMunayGas, şi-a propus în strategia pe termen lung, investiţii de peste 1,5 miliarde în zona Mării Negre, o mare parte din aceasta sumă urmând să fie folosită în România.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button