BusinessInvestitii

Raport Saxo Bank: Încotro se îndreaptă economiile lumii?

Potrivit Saxo Bank, o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online, în primele trei luni ale acestui an proiecţiile privind creșterea economică globală au fost revizuite în sens descrescător. Din raportul TradingFloor.com Insights Q2 aflăm că ne uităm la un 2013 care, văzut din afară, pare a fi 2011 sau 2012 privite în oglindă. Cu o singură diferență: alegerile din Germania.

“Rata scăzută de creștere economică va spori tensiunile sociale și politice în Europa, așa cum am văzut în Cipru, o criză din care toată lumea a avut de suferit: deponenții, credibilitatea Troikăi și speranța că zona Euro ar avea un plan de a administra criza, altul decât printr-o adunare simandicoasă. Consensul politic de a obține mai mult răgaz a început să se lovească de șomajul intolerabil și de lipsa creșterii economice și a reformelor care ar putea împinge economiile înainte”, sunt de părere analiştii Saxo Bank.

Raportul TradingFloor.com Insights Q2 prezintă o comparație a economiilor din zona Euro, Marea Britanie și SUA. Din acesta reiese faptul că SUA sunt pe locul al treilea după Spania și Italia în clasamentul reducerii cheltuielilor din sectorul public. În același timp, în Marea Britanie, Franța și Germania s-a înregistrat o creștere a consumului public, în această ordine. În pofida scăderii cheltuielii publice, Saxo Bank se așteaptă ca SUA să înregistreze o creștere economică moderată în 2013, la un nivel de 2%, mai jos față de 2,1% anul trecut, înainte de a accelera spre un 3% anul viitor. Economia americană nu e de vis, însă măcar e în creștere moderată. Raportul e mai sceptic după ce “traversează” Oceanul: zona Euro trebuie să accepte faptul că recesiunea va continua.

Analiştii Saxo Bank se așteaptă ca activitatea economică să scadă în UE cu 0,3% în 2013, în comparație cu scăderea de 0,5% de anul trecut, în vreme ce rata șomajului va crește tot anul și va ajunge, în medie, la 12%. Încetinirea economiilor va menține inflația într-o zonă…discretă. Economiile Italiei și Spaniei vor rămâne slabe, dar băncile sunt mai preocupate acum de economia Franței, mai ales din cauza guvernului francez care nu reușește să aplice nicio reformă.

“În termeni economici, ca și în viață, termenul de “blatist” este folosit pentru a descrie o persoană care beneficiază de mai multe resurse sau servicii, fără a plăti costul beneficiului presupus. Acest termen poate descrie cel mai bine felul în care lumea și-a schimbat percepția, în primul trimestru, de la acceptarea “călătoriei pe blat” la disprețul public față de felul în care merg lucrurile. Piața de capital atinge noi vârfuri, dar creșterea economică și șomajul, doi factori care contează cu adevărat pe termen lung, ating lună de lună noi…adâncimi”, este de părere Steen Jakobsen, Chief Economist Saxo Bank

Saxo Bank este o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online. Banca permite clienţilor să tranzacţioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, acţiuni, contracte Futures, opţiuni şi alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzacţionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader şi SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil. Saxo Bank are sediul în Copenhaga şi birouri în Australia, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button