BusinessCompanii

New trends: tehnologia COELUX, potenţial pentru a lua o felie dintr-o piaţă de 58 de mld. euro

CoeLux_foto 1Imaginați-vă că stați pe scaun într-o cameră fără ferestre, însă vă bucurați de lumina soarelui care vă mângâie fața. Această experiență unică este acum posibilă datorită proiectului COELUX finanțat de Uniunea Europeană, care recreează efectele fizice și optice ale luminii naturale în spațiile închise, prin simularea dispersiei și propagării luminii solare în atmosferă.

Acest fenomen are efecte pozitive dovedite asupra nivelului de confort și stării de bine resimțite în spații închise și subterane.

COELUX încorporează tehnologie LED de ultimă generație, cu un consum redus de energie, precum și un sistem optic sofisticat ce utilizează materiale nanostructurate în cadrul unui sistem avansat de ferestre. Astfel, proiectul are potențialul de a reprezenta o inovație revoluționară pentru industria contemporană de iluminat și design, precum și posibilitatea de a îmbunătăți starea de sănătate și de spirit a cetățenilor din Europa și de pe alte continente.

Probele colectate pe parcursul desfășurării proiectului au arătat că inclusiv persoanele care suferă de claustrofobie se simt fericite și relaxate când sunt expuse la lumina generată de COELUX, în ciuda faptului că se află într-o cameră fără ferestre, cu o suprafață de doar câțiva metri pătrați, pentru o perioadă îndelungată.” Tehnologia este deținută de „CoeLux Srl”, o companie de tip „spin-off” a Universității IT Insubria (companie independentă, creată prin separarea de entitatea-mamă).

Națiunile Unite au proclamat 2015 Anul Internațional al Luminii, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a efectelor pozitive ale luminii asupra sănătății și stării de spirit a oamenilor. Lumina solară caldă, artificială, directă iluminează și evidențiază obiectele, iar spațiile domestice și publice devin mai atractive și primitoare. Jocul de lumini și umbre le oferă acestora volum și contur, schimbând modul în care oamenii reacționează și interacționează cu mediul înconjurător.

Tehnologia de dispersie a luminii COELUX va aduce beneficii tuturor persoanelor care nu au posibilitatea de a se bucura suficient de lumina soarelui. Aceasta a fost concepută în principal pentru industria medicală, însă poate fi utilizată și în retail, ospitalitate, muzee, aeroporturi, transportul cu metroul, SPA-uri, centre sportive, săli de cinema, birouri și medii industriale. De asemenea, persoanele care lucrează sau trăiesc în spații subterane (fie din cauza unor restricții de spațiu, sau ca o modalitate de adaptare la climate extreme, precum cele din Canada sau Emiratele Arabe Unite) se vor bucura de beneficii majore datorită COELUX. Mai mult, această inovație va fi benefică pentru locuitorii țărilor situate la distanță mare de Ecuator, în zona Arctică sau Antarctică, regiuni care au parte de cantități mici de lumină naturală pentru perioade îndelungate din an.

  • Cum funcționează:

COELUX reunește trei elemente cheie:

  1. Cea mai nouă tehnologie LED care reproduce spectrul luminii solare;
  2. Un sistem optic sofisticat care creează senzația distanței dintre cer și soare;
  3. Materiale nanostructurate, de doar câțiva milimetri grosime, care recreează întregul proces de dispersie Rayleigh, ce are loc în atmosferă.

Aceste elemente sunt încorporate în cadrul unui sistem de ferestre avansat, ce oferă o gamă extrem de variată de oportunități și posibilități de design pentru spațiile arhitecturale din interior. Utilizatorii se pot bucura de lumina nord-europeană, mediteraneeană sau tropicală, grație celor trei opțiuni de setare oferite de COELUX.

  • Dezvoltarea produsului și comercializare:

Proiectul de cercetare COELUX a beneficiat de finanțare în valoare de 2,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene, în cadrul celui de-al șaptelea Program Framework (FP7). Profesorul Di Trapani confirmă că „finanțarea UE a fost esențială pentru a ne permite să investim în cercetare și dezvoltare și să acoperim costurile etapelor demonstrative, necesare în a convinge alți investitori să ni se alăture și să ne susțină. Recomandăm cu încredere și altor IMM-uri să aplice pentru finanțare UE, deoarece aceasta creează oportunități semnificative.”

Tehnologia COELUX va fi pregătită pentru comercializare aproape de finalul anului 2014 și constituie o importantă oportunitate de business pentru partenerii de proiect, precum și pentru rețeaua europeană de întreprinderi care vor fi implicate în procesul de producție, demonstrație și implementare. Piața globală de iluminat este estimată la 58 de miliarde de euro și este de așteptat ca această inovație semnificativă să câștige o cotă din această piață, ceea ce va spori competitivitatea europeană și va crea locuri de muncă, contribuind în continuare la bunăstarea cetățenilor europeni.

COELUX® este un proiect de cercetare finanțat de Uniunea Europeană în cadrul celui de-al șaptelea Program Framework (FP7). Comisia Europeană a inclus COELUX printre cele 12 tehnologii inovatoare prezentate în cadrul Congresului Inovației 2014 de la Bruxelles din luna martie.

COELUX reunește trei elemente cheie: cea mai nouă tehnologie LED care reproduce spectrul luminii solare; un sistem optic sofisticat care creează senzația distanței dintre cer și soare; materiale nanostructurate, de doar câțiva milimetri grosime, care recreează întregul proces de dispersie Rayleigh, ce are loc în atmosferă. Aceste elemente sunt încorporate în cadrul unui sistem de ferestre avansat, ce oferă o gamă extrem de variată de oportunități și posibilități de design pentru spațiile arhitecturale din interior.

COELUX reprezintă rezultatul colaborării dintre COELUX, deținătoarea tehnologiei de iluminat (Italia), Next Limit Technologies, proprietarul motorului de generare fotorealistă Maxwell Render (Spania) și Ekspobalta, responsabilă de instalațiile COELUX la scală mare din întreaga lume (Lituania), alături de partenerii de cercetare Griffin Software SRL (România), Eidgenössische Technische Hochschule (Elveția), Bartenbach GmbH, Aldrans (Austria) și Comonext Scpa (Italia).

Pe 1 ianuarie, Uniunea Europeană a lansat un nou program de finanțare dedicat proiectelor de cercetare și inovare, denumit Horizon 2020, cu o durată de șapte ani. Pe parcursul următorilor șapte ani, aproape 80 de miliarde de euro vor fi investiți în proiecte de cercetare și inovare pentru a susține competitivitatea economică a Europei și pentru a extinde granițele cunoașterii. Bugetul Uniunii Europene pentru proiecte de cercetare are în vedere în special domenii precum sănătatea, mediul înconjurător, transporturile, industria alimentară și energia.

CoeLux_foto 4 CoeLux_foto 3 CoeLux_foto 5 CoeLux_foto 2

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button