BusinessCompanii

Miliardarul Ioan Niculae deschide o fabrică de ulei cu 35 de milioane de euro

ioan_niculaeGrupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, va inaugura pe 11 iulie fabrica de ulei Zimnicea, o investiţie de 35 de milioane de euro ce a creat 60 de noi locuri de muncă.

Beneficiarul investiţiei este DROPIA BEST Cooperativa Agricolă, firmă aflată în portofoliul omului de afaceri, potrivit reprezentanţilor acesteia, scopul investiţiei fiind creşterea gradului de procesare a materiilor prime din sectorul agricol, respectiv a seminţelor oleaginoase.

O parte din suma necesară dezvoltării acestei fabrici a fost accesată prin fonduri europene,  DROPIA BEST Cooperativa Agricolă calificându-se şi semnând contractul de finantare cu APDRP în aprilie 2010. Din investiţia totală, demarată în primul trimestru al anului 2011, aproximativ 3 milioane de euro reprezintă grantul UE.

Noua unitate va avea o capacitate de procesare de circa 750 de tone/zi seminţe oleaginoase, uleiurile obţinute în urma procesării fiind 100% naturale.

Subprodusele obţinute în urma procesării, respectiv cojile, pleava şi srotul se vor valorifica superior, fie prin ardere directă în centrala termică, fie prin folosirea acestora ca furaj pentru animale.

Uleiurile produse în fabrica InterAgro de la Zimnicea vor fi comercializate începând din această lună, atât pe piaţa internă cât şi la export. Până la sfârşitul acestui an se estimează vânzări de aproximativ 20 de milioane de euro.

Fiind amplasată pe strada Portului din Zimnicea, aprovizionarea cu materie primă se poate face atât pe cale terestră (cale ferată şi auto), cât şi pe cale fluvială.

Fabrica este structurată în două secţii de producţie principale, respectiv secţia de condiţionare- decojire şi secţia de extracţie a uleiurilor. Procesul de producţie este asistat pe calculator.

Prin capacităţile ridicate de depozitare a materiilor prime,  fabrica de ulei de la Zimnicea are asigurată o rezervă de 32 ore de funcţionare la prelucrare soia, 36 ore de funcţionare la prelucrare rapiţă şi 25 ore de funcţionare la prelucrare floarea soarelui.

Furnizorul principal de know-how şi utilaje tehnologice este firma Andreotti Impianti Spa- Italia. La investiţie au mai participat ISPCAIA- Bucureşti, în calitate de proiectant general, TMUCB şi TIAB, în calitate de executanţi lucrări de construcţii şi montaj.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button