Cum notam, luni, şi pe pagina de Facebook, am început săptămâna în mijlocul naturii, cu o sesiune de off-road şi cu o aventură în rezervaţia naturală de urşi de la Zărneşti (Libearty Bear Sanctuary), un adăpost pentu animalele crescute în captivitate. Am adăugat un pic din experienţa profesională în arta fotografică a ambasadorului Canon, Brutus Östling, iar ziua a fost perfectă. Mai ales că am tras peste 250 de cadre cu un Canon EOS 6D, un aparat foto DSLR cu senzor full frame, foarte compact și extrem de versatil, datorită numeroaselor dotări. Obiectivul, un Canon EF 70-300mm. Ce am aflat, ce a ieșit?
Am aflat că în sanctuarul Libearty de lângă Zarnești sunt cazați, în trei țarcuri mari, 73 de urși, iar o mare parte dintre aceștia provin de la grădini zoologice, circ, sau au fost salvaţi din cuştile unde erau ţinuți captivi de oameni. Urșii sunt hrăniți de două ori pe zi și consumă circa o tonă de alimente. Liviu Cioineag, reprezentantul Asociației Milioane de Pieteni, cel care ne-a fost ghid în vizita organizată de Canon susține că traumele prin care au trecut animalele persistă și astăzi, iar, odată aduși la Zărnești, mulți urși se mișcau ca și cand ar fi fost încă în niște cuști imaginare.
În raidul prin sanctuar am aflat de la ghid, mai în glumă mai în serios, că și urșii au paginile lor de Facebook. Este vorba de “copacii Facebook” din rezervație, unde fiecare animal își lasă urmele (zgarie trunchiul copacului, lasă urme de blana) ca semnale pentru ceilalți urși.
Ca organizator al evenimentului, Canon l-a invitat la Zărnești pe unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de natură din Europa, suedezul Brutus Ostling, totodată unul dintre “ambasadorii” mărcii la nivel mondial. Trei dintre albumele foto pe care le-a publicat au devenit bestseller-uri în Suedia, iar unele au fost traduse în mai multe limbi de circulație internațională. În 2007, Ostling a fost recompensat cu premii pentru cel mai bun fotograf scandinav de natură.
Ce a ieșit din mâna unui amator care a folosit pentru prima dată un Canon adevărat?