BusinessCompanii

IT&C-ul a ridicat piaţa birourilor, în primul semestru din 2013

it&c officeIT&C-ul aduce şi în acest an cel mai mare număr de chiriaşi pe piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti. Ca pondere vizibilă, s-au mai remarcat domeniile Industry (6%), FMGC (5%), Transport, Cargo&Auto Industry (5%), Pharma şi Personal Services (4%) şi Marketing&Media.

Majoritatea companiilor din acest domeniu se orientează către clădiri noi de birouri şi aleg spaţii deschise, cu o modularitate crescută, cu facilităţi specifice pentru angajaţi, care provin din rândul tinerilor, studenţilor chiar. De aceea, atunci când se alege zona se optează fie pentru apropierea de campusurile studenţeşti-în Centru-Vest şi Vest, fie pentru apropierea de firmele mamă sau partenerii strategici de business –în  Centru-Nord, Nord, acolo unde s-a creat un pol pentru această industrie”

Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International

Domeniul IT&Communication a reunit mai mult de o treime din totalul spaţiilor închiriate şi preînchiriate de companii în prima jumătate din 2013. În total, s-au relocat 30 firme din domeniu IT&Communication, suprafeţele închiriate fiind cuprinse între 96 mp şi 2.500 mp. Cele mai multe au ales clădiri în zonele de centru-nord şi de centru-vest.

Cea mai mare tranzacţie din domeniu IT&Communication de pe piaţa spaţiilor de birouri nu a fost de relocare, ci de reînnoire a contractuluişi a vizat un spaţiu de 5.234 mp.

Pe locul doi ca volum de spaţii închiriate în această perioadă s-a aflat domeniul Professional Services, din care fac parte companii care prestează servicii de consultanţă în afaceri, management development, contabilitate şi cabinete de avocatură. În total, în prima jumătate din 2013 s-au relocat 20 firme specializate în servicii profesionale, care au închiriat suprafeţe cuprinse între 150 şi 2.500 mp.

Pe locul trei, la egalitate ca pondere din volumul total de tranzacţii, s-au situat domeniile Financial Services şi Construction&Real Estate, fiecare cu 7%. La domeniul Financial Services sunt trecute băncile, firmele de asigurări, instituţiile de creditare şi fondurile de investiţii, spaţiile închiriate pentru birouri fiind cuprinse între 347 mp şi 4.000 mp.

Din domeniul Construction&Real Estate s-au relocat 13 firme per total piaţă, dintre care 11 au apelat la serviciile ESOP Consulting. Printre acestea se numără Iberia Renovables, Luca Waz, Novafor, Cersanit, Arhipro, BMP Steel, Vienna Consulting Engineers şi Desa. Suprafeţele închiriate au variat între 106 mp şi 2.000 mp, pentru tranzacţiile de relocare în domeniul Construction&Real Estate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button