GadgetTrends

Există viaţă dincolo de iOS și Android: top 8 cele mai bune sisteme de operare pentru mobile

Într-o lume în care sistemele Android şi iOS domină, există, totuşi, şi alte platforme mobile pentru consumatorii de smartphone-uri. Citeşte în continuare care sunt acestea şi cum se diferenţiază ele de concurenţa de azi.

tizen8. Tizen

Tizen este un sistem de operare open-source co-dezvoltat de Fundatia Linux și Intel. Analistul IDC, Francisco Jeronimo a scris pe Twitter că primul dispozitiv Tizen va debuta în Franța în august / septembrie, cu Orange și Samsung, urmată de alte piețe în 2014. Patreneriatul Samsung – Tizen a fost oficial anunțat la Mobile World Congress, iar Tizen 2.0 OS este bazat pe sistemul de operare Linux, similar cu Android.

firefox7. Firefox

Mozilla a făcut un pas major pe segmentul smartphone-urilor odată cu lansarea primelor dispozitive care vor rula cu Mozilla HTML 5, bazat pe Firefox OS. Sistemul OS este construit în întregime folosind HTML5 și alte standarde web deschise. Firefox OS are capacitatea de a transforma site-uri web în aplicații mobile.

ubuntu6. Ubuntu

Ubuntu este sistem open-source Linux, dezvoltat de britanicii de la Canonical. Potrivit CNET, Ubuntu Touch este versiunea comprimată a sistemului de operare care a fost prezentat prima dată la MWC. Sistemul de operare poate fi instalat pe cele mai recente dispozitive Google Nexus – Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 și Nexus 10. Conform CNET dezvoltatorii lucrează la portarea sistemului de operare pentru mai multe dispozitive, inclusiv seria Asus Transformer, telefoane mobile HTC One, LG Optimus 4X HD, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Note și seria S, Nexus S și One, și telefoane Xperia Sony.

5. Sailfish

Jolla mobile este un designer independent cu sediu în Finlanda, dezvoltator și comerciant de smartphone-uri, în același timp. Compania a dezvoltat sistem de operare Sailfish bazat pe distribuția de bază a proiectului Mer, care continuă activitatea anterioară a proiectului MeeGo. Jolla continua munca începută de Nokia, care a produs Nokia N9 cu versiunea Harmattan MeeGo. Sailfish include o interfață multi-tasking, iar Jolla intenționează să utilizeze acest sitem pentru a diferenția smartphone-urile sale de alții. Este considerat deja ca un avantaj competitiv față de dispozitive care rulează Google Android sau iOS de la Apple.

4. Open WebOS

Web OS este un sistem de operare mobil bazat pe Linux, dezvoltat inițial de Palm, care a fost achiziționată ulterior de către Hewlett-Packard și apoi LG Electronics.

BB3. BlackBerry 10 OS

BlackBerry 10 OS este ultima ofertă a celor de la BlackBerry Ltd (fost Research In Motion). Sistemul a fost livrat împreună cu telefonul pilot al companiei “BlackBerry 10.”

2. Windows Phone 8

Windows Phone 8 este a doua generație a sistemului de operare mobil Windows Phone de la Microsoft. Acesta a fost lansat pe 29 octombrie 2012. Dispozitivele echipate cu Windows Phone 8 sunt fabricate de Nokia, HTC, Samsung și Huawei, și sunt hot pentru mulţi consumatori.

1. Series 40 

Series 40 este o platformă mobilă folosită pe gama Nokia sau pe telefoane de lux precum Vertu. Este una dintre platformele de telefoane mobile cele mai utilizate din lume și se regăsește în sute de milioane de dispozitive. Nokia a lansat platforma la 25 ianuarie 2012, iar până acum compania a vândut peste 1,5 miliarde de dispozitive cu Seria 40. Printre acestease numără linia de Asha, cum ar fi 308, 309 și 311, care au fost clasificate ca “smartphone-uri”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button