GadgetTrends

Daniel Cosovanu a câștigat premiul special la Intel ISEF

Daniel Cosovanu, romanul castigator al premiului special la Intel ISEF (primul din dreapta)
Daniel Cosovanu, romanul castigator al premiului special la Intel ISEF (primul din dreapta)

România este din nou câștigătoare la Intel ISEF, cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Daniel Cosovanu a câștigat premiul special pentru proiectul său ecologic ce reutilizează doze de aluminiu pentru încălzirea locuințelor.

Tânărul Daniel Cosovanu, din Solca, județul Suceava, a câştigat premiul special la Intel International Science and Engineering Fair, cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Daniel a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la încălzirea unei locuințe. El a câştigat premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știință și tehnologie.

Proiectul lui Daniel, ”Generator solar de aer cald: construcție și aplicabilitate”,  constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la încălzirea locuințelor. Folosind informații meteo oferite de programul ”NASA Surface Meteorology and Solar Energy: Global Data Sets”, Daniel a efectuat un studiu de aplicabilitate la nivel global. Această invenție reprezintă o alternativă low-cost pentru încălzirea locuinței în timpul zilelor senine sau parțial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Proiectul este unul ecologic, deoarece generatorul nu poluează și nu necesită energie electrică, și necostisitor pentru că înlocuiește cu ușurință combustibilii fosili folosiți pentru încălzirea camerelor dintr-o casă.

În urma studiului de aplicabilitate, calculând zonele în care generatorul prezintă utilitate practică, utilizând parametrii unei camere medii pentru pierderile energetice și temperaturile specifice fiecărei luni de pe fiecare punct de pe glob, s-a constatat că generatorul solar de aer cald poate fi folosit pentru încălzirea termică oriunde atâta timp cât în zona respectivă este zi.

Nathan Han, castigator al Intel ISEF 2014Premiul întâi la ediţia din acest an la Intel International Science and Engineering Fair, un program al Society for Science & the Public, a fost câștigat de Nathan Han, 15 ani, din Boston pentru realizarea unei platforme software cu ajutorul căreia se pot studia genele mutante care cauzează cancerul la sân.

Cu ajutorul bazei de date publice, Han a studiat caracteristicile principale ale mai multor mutații ale genei supresoare ale tumorii de cancer la sân gena 1 și a creat o platformă software care să deosebească mutațiile care cauzează boala de cele normale. Studiul său a avut o precizie de   81% și poate fi folosit cu o acuratețe mai mare pentru a detecta alte gene mutante cauzatoare de cancer la sân gena 1. Han a primit Premiul Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, premiu numit după cofondatorul Intel, fost preşedinte şi CEO;

Lennart Kleinwort, 15 ani, din Germania, a câștigat unul dintre cele două premii oferite de Intel Foundation Young Scientist Award, în valoare de 50.000 de dolari. Kleinwort a dezvoltat un instrument matematic pentru smartphone-uri și tablete care oferă noi capabilități dispozitivelor mobile care până acum necesitau instrumente de computing sofisticate și costisitoare. Aplicația dezvoltată de el permite utilizatorilor să deseneze curbe, linii și figuri geometrice pe ecranul tactil pe care ulterior sistemul le transpune în forme și ecuații.

Shannon Xinjing Lee, 17 ani, din Singapore a primit cel de-al doilea premiu în valoare de 50.000 de dolari, oferit de Intel Foundation Young Scientist Award pentru dezvoltarea unui nou electrocatalizator care poate fi folosit în viitor pentru baterii. Cercetătorii au căutat diverse metode pentru a face bateriile reîncărcabile bazate pe zinc-aer mai practice, pastrând în același timp siguranța, mai ușoare și să aibă de șase ori puterea densității date de bateriile cu ioni de litiu, făcându-le ideale pentru automobilele hidrid. Lee a folosit un catalizator de cărbune activ realizat din carbonizarea vinetelor chinezești, catalizator care a depășit performanțele celui comercial din punct de vedere al stabilității și longevității, fiind în același timp ecologic și necostisitor.

”Lumea are nevoie de oameni de știință, creatori și antreprenori pentru a crea locuri de muncă, a stimula creșterea economică și a rezolva situații presante întâmpinate la nivel global. Intel crede că tinerii sunt elementul cheie pentru inovare și credem că acești câștigători vor inspira si mai mulți elevi să se implice în știință, tehnologie, inginerie și matematică, domeniile care stau la baza creativității”, a declarat Wendy Hawkins, Director Executiv, Intel Foundation.

În acest an la Intel International Science and Engineering Fair au participat mai mult de 1.700 de tineri oameni de știință, selectați din 435 de târguri afiliate din 70 de ţări. În plus față de câștigătorii deja menționați, peste 500 de finalişti au primit premii pentru proiectele lor. Premiile au inclus 17 câştigători “Best of Category”, care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu câte 1.000 de dolari fiecare şcoală şi târg pe care câştigătorii le-au reprezentat. În plus, Intel Foundation a prezentat un număr de elevi care au beneficiat de premii experiențiale, incluzând o tabăra de 11 zile în China pentru participarea la cea mai mare competiție de știintă la nivel național, pentru a discuta cu cercetătorii din laboratoarele Intel din Shanghai și a vizita Baza de cercetare a urșilor Panda din Chengdu.

Society for Science & the Public, o organizaţie nonprofit dedicată implicării publicului în proiecte de cercetare ştiinţifică şi educaţie, deţine şi administrează International Science and Engineering Fair încă din 1950, de la începutul său ca National Science Fair.

“Îi felicităm pe Nathan, Lennart și Shannon pentru succesul lor în cercetările pe care le-au făcut și pe toți ceilalți finaliști Intel ISEF. Pe lângă munca lor în cercetare pentru a descoperi soluții la problemele societății actuale, cel mai important este că sunt o sursă de inspirație pentru tinerii elevi și astfel îi încurajează să se implice în această lume a științei și ingineriei”, a declarat Rick Bates, CEO interimar și chief advancement officer al Society for Science & the Public.

Lista celor 17 câştigători Best of Category, dintre care au fost aleşi primii trei: 

CategorieNumeOraşStat/Ţară
Ştiinţe animaleDaksh DuaDelhiIndia
Abhishek Verma
Ştiinţe sociale şi comportamentaleMichelle MarquezMidlothianVirginia
BiochimieKen AizawaJerichoNew York
Biologie moleculară şi celularăJoshua MeierHackensackNew Jersey
ChimieTai Hei  ChanHong KongChina
Er Hai Fang
InformaticăYue YaoShanghaiChina
Ştiinţe planetare şi ale PământuluiYu-Hsin ChenTaipeiChinese Taipei
Inginerie electrică şi mecanicăSarah GalvinTempeArizona
Inginerie: materiale şi bioinginerieHarry PaulPort WashingtonNew York
Energie şi transporturiShannon LeeSingaporeSingapore
Managementul mediuluiFaye JongKuchingMalaezia
Ştiinţele mediuluiPerry AlgappanHoustonTexas
MatematicăLennart KleinwortWurzburgGermania
Medicină şi sănătateNathan HanBostonMassachusetts
MicrobiologieLogan CollinsBoulderColorado
Fizică şi astronomieJohn CaddellPebble BeachCalifornia
Ştiinţele plantelorYi-Hsuan HuangTaipeiChinese Taipei

Intel International Science and Engineering Fair are ca membri pe unii dintre cei mai promiţători elevi antreprenori, inovatori şi oameni de ştiinţă din lume. Finaliştii sunt selectaţi anual din sute de târguri afiliate. Proiectele lor sunt evaluate de peste 1.200 de arbitri din domeniul ştiinţific, fiecare având gradul de doctor sau echivalentul a şase ani de experienţă în domeniu.

Lista completă a finaliştilor este disponibilă în programul evenimentului. Intel International Science and Engineering Fair 2014 este sponsorizat de Intel şi de Intel Foundation, cu susţinerea a zeci de alte companii multinaționale, organizații academice, guvernamentale sau ştiinţifice. În acest an au fost acordate premii în valoare de peste 5 milioane de dolari.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button