BusinessInvestitii

Cât plătesc românii pentru a-și amenaja curtea sau grădina cu pavele

SymmetricaUnul din trei români aleg să îţi amenajeze grădina cu pavele cu ajutorul unor montatori nespecializaţi din dorinţa de a face economii, potrivit Symmetrica, cel mai mare producător local de pavele şi borduri vibropresate şi liderul pieţei autohtone. Aceştia nu înţeleg însă că, în acest fel, lucrările efectuate au o durată de viaţă mai scurtă şi atrag cu sine cheltuieli ridicate pe termen lung. Potrivit Symmetrica, costul unei lucrări de montare a pavelelor diferă în funcţie de volumul de lucru necesar şi de tipul de trafic ce se desfăşoară pe suprafaţa pavată.

În cazul proiectelor de mare anvergură, fie publice, fie private, sunt întotdeauna contractate echipe specializate de montatori. Cu toate acestea, clienţii persoane fizice sunt tentate să realizeze montajul independent sau cu montatori neprofesionişti, acest lucru nefiind recomandat deoarece pot apărea probleme ulterioare”

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

Potrivit afirmaţiilor sale, deşi montajul pavelelor nu presupune un grad de dificultate ridicat, există anumite etape în execuţia unei lucrări ce pot fi realizate doar cu ajutorul unor echipamente şi unelte specifice, iar un nivel optim de calitate nu poate fi obţinut decât de către muncitorii calificaţi şi cu experienţă.

„Este foarte important ca toate etapele unei lucrări să fie atent executate: de la săpătura pământului şi pregătirea stratului suport, până la montajul propriu-zis al pavelelor. Dacă stratul suport nu este executat corect, lucrarea se poate degrada într-o perioadă de timp scurtă. Asfel, avantajul montajului specializat constă în durabilitatea lucrării”, a adăugat Sebastian Bobu.

Cât plătesc românii pentru montaj

“În medie, suprafaţa pavată a unei curţi este cuprinsă între 100 şi 200 de metri pătraţi. Astfel, românii plătesc cel puţin 2.500 de lei dacă vor să monteze un pavaj pietonal, în acest caz manopera având un cost de circa 25 de lei pe metrul pătrat”, a mai spus Sebastian Bobu. Acesta a adăugat că, în cazul unui pavaj carosabil, montajul porneşte de la 50 de lei pe metrul pătrat.

“Costul montajului reprezintă în acest moment circa 20% din valoarea unui proiect ce include nu doar pavelele, ci şi bordurile, terasamentele şi materialele auxiliare”, a subliniat reprezentantul companiei.

Paşi pentru o montare corectă a pavelelor

Primul aspect care trebuie luat în considerare pentru a asigura execuţia unei lucrări de calitate îl reprezintă trasarea terenului pe care vor fi montate pavelele.

„O trasare corespunzătoare, cu pante de scurgere a apei şi cu o compactare corectă a stratului suport asigură posibilitatea realizării unei lucrări de calitate ridicată”, a subliniat Sebastian Bobu.

În funcţie de tipul suprafeţei pavate (carosabilă, pietonală sau mixtă) şi de criteriile estetice ale fiecărui client se calculează grosimea stratului suport (balast, piatră spartă, beton) şi se găsesc cele mai optime soluţii de dirijare şi scurgere a apei din precipitaţii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button