Bucatariile lumii

Care este felul de mâncare tipic libanez?

Liban este o țară fascinantă din Orientul Mijlociu, care captivează prin fuziunea tradițiilor creștine și musulmane, cu pădurile sale de cedri, cu vestigiile sale arheologice și cu orașele sale antice Sidon, Byblos și Tyr.

Libanul a știut să îmbine mâncarea arabă cu mâncarea mediteraneană și a obținut una dintre cele mai bune bucătării din lume. Gastronomia sa este un mozaic de culturi foarte diferite, care se îmbină perfect și unde aromele și gusturile Orientului Mijlociu sunt foarte prezente in preparatele sale. Arome și gusturi amestecate într-un echilibru perfect, ingrediente foarte sănătoase pe bază de fructe, iaurturi, legume și ulei de măsline. Pentru că nu poți uita că Libanul găzduiește cei mai bătrâni măslini din lume.

Bucătăria libaneză lucrează cu produse total naturale și ecologice, obtinându-se un mix de arome și texturi, care creează o explozie de arome. Acest tip de gastronomie se remarcă și prin condimente precum menta, scorțișoara, floarea de portocal. Nu putem uita că unele dintre alimentele care compun acest tip de bucătărie sunt cerealele, leguminoasele, nucile.

Uleiul de măsline este un element din care sunt făcute aproape toate preparatele din acest tip de bucătărie. Chimenul este unul dintre cele mai folosite condimente, deoarece se remarcă prin aroma proaspătă și intensă pe care o transmite. Năutul și lintea sunt cele mai folosite leguminoase. Știm că una dintre preparatele vedete ale gastronomiei libaneze este Hummus, a cărui rețetă tradițională este creată cu năut.

MAN’OUSHE, este pâinea tradițională a Orientului Mijlociu. Această pâine, care are forma rotundă și plata și care este, de obicei, acoperita cu zaatar, este un preparat libanez prin excelență. Asta o face un preparat unic și foarte tipic țării. Zaatarul, acest minunat amestec de cimbru, semințe de susan, sumac și sare este unul dintre cele mai speciale ingrediente ale Libanului. Ceea ce uimește cel mai mult la zaatar este simplitatea sa.

În afară de hummus-ul de năut, în Liban găsim unul dintre cele mai des întâlnite feluri de mâncare. Este salata de vinete sau MUTABBEL. Este un hummus făcut cu vinete.

KOFTA, frigărui. Acest fel de mâncare se găsește de obicei pe stradă, ca fast-food. Deoarece în religia arabă nu este permis să se consume carne de porc, frigăruile sunt făcute din carne de miel.

Semințele de susan sunt un alt element central în bucătăria libaneză. Le vei vedea presărate pe o mulțime de preparate, în special aluaturi sărate și tot felul de dulciuri. Cu toate acestea, cea mai importantă utilizare este în prepararea tahini (tahini sau tahine), o pastă făcută cu semințe de susan care au fost ușor prăjite și apoi măcinate cu ulei. Probabil că tahini îl cunoașteți ca ingredient pentru prepararea hummusului, dar în Orientul Mijlociu are multe alte întrebuințări precum, de exemplu, ca tartinat pe pâine, drept condiment pentru carne și pește sau pentru a face sosul pentru shaorma libaneză.

Bulgurul nu este altceva decât boabe de grâu fierte, care sunt apoi uscate și mărunțite. Din acest proces rezultă un tip de bob neregulat, care este trecut printr-o sită pentru a fi grupat în funcție de mărimea sa: de la extrafin la extra grosier. Se folosește într-un mod similar cu orezul sau cușcușul, ca bază pentru tabbouleh, pilafs și salate. Varianta subțire este ingredientul esențial pentru prepararea aluatului kibbeh. Acest ingredient este complet necunoscut la noi, cu toate acestea, este foarte versatil și bogat în nutrienți. În ciuda faptului că este gătit, bulgurul păstrează 95% din tărâțe și germeni în miez, motiv pentru care este încă considerat un cereal integral.

Rodia deține o poziție de adevărată măreție în bucătăriile din Orientul Mijlociu. Îl putem găsi într-o mare varietate de forme, printre care melasa. Melasa de rodie este obținută dintr-o reducere a sucului și a zahărului. În bucătăria libaneză este folosit ca dressing pentru două dintre cele mai reprezentative preparate ale sale: tabouleh și fattoush, o salată de legume și fâșii prăjite de pâine pită. Aroma sa dulce-amăruie se regăsește și în tocănițe și keftas de miel.

Toate ingredientele menționate fac parte din mesele tipice din bucătăria libaneză. Cel mai bun lucru este că această gastronomie plină de mirodenii și produse naturale, de calitate, vă invită să aflați mult mai multe despre această cultură prin aromele și texturile ei. Deci, dacă nu ați încercat încă, Mezze, un restaurant libanez de excepție din capitală, vă va asigura o experiență culinară excelentă, cu o mare varietate de mâncare libaneză autentică.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button