Life&StyleTrends

Adevăratul gust al vinului: de la Burebista până … azi!

vinUnii istorici cred că plantarea viţei de vie în zonă e anterioară celei a primelor cereale, iar referinţe istorice la vinul proto-dacilor şi dacilor au făcut şi Strabo şi Diodor din Sicilia.

Vinul e o tradiţie atât de veche în zona actuală a României, încât aproape că se confundă cu istoria acestei regiuni. Sunt mai bine de 2.700 de ani de când se consumă vin în această parte a lumii, astfel încât, deşi în prezent e concurat puternic de alte licori mai puţin nobile, vinul îşi continuă relaţia profundă cu oamenii şi e prezent în toate momentele importante ale vieţii, de la cele ezoterice, la sărbătorile tradiţionale.

Importanţa zonei viticole traco-dace o dovedeşte şi localizarea zeului Dionysos (Bachus la romani) în Tracia. De altfel, proto-dacii avea un zeu asemănător – Sabazios – care ar fi putut preluat de greci şi personificat în Dionysos.

Viţa cultivată în regiune era din, hai să-i spunem, soiul Vitis Silvestris, primul „domesticit”  tocmai la începutul neozoicului şi se bea neamestecat cu apă, după moda scitică, cel puţin aşa scrie legendarul Homer, care susţine că războinicii greci au găsit vinul în Tracia.

Dacă ar fi să aşezăm în timp cultivarea şi consumul de vin în regiune, există informaţii conform cărora agatârşii – populaţie care cu 700 de ani înainte de Christos ocupa zona actualului judeţ Mureş – erau renumiţi prin viile lor.

Ca să fie şi mai colorată incursiunea în istoria vinului autohton, poetul Ovidiu – exilat de Augustus la Tomis, actualul oraş Constanţa – scrie că geţii ştiau să producă şi un fel de coniac, concentrând vinul prin îngheţare.

Mai multe despre serialul „Adevaratul Gust al Vinului”,  lucrat in parteneriat cu Vitis Metamorfosis, pe businesscover.ro! 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button