BusinessCompanii

Vremea a ținut cu Wienerberger: creştere puternică în T1

wienerbergerWienerberger AG şi-a anunţat vineri rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2014. Condiţiile meteo favorabile din timpul iernii au avut o influenţă semnificativă asupra evoluţiei rezultatelor în primele trei luni ale anului. Alături de măsurile continue de optimizare, această situaţie a dus la o îmbunătăţire puternică a cifrei de afaceri şi a profitului Grupului.

Între ianuarie şi martie, cifra de afaceri a crescut cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut, până la € 585 milioane, iar EBITDA operaţional a crescut semnificativ, de la € 2 milioane în primul trimestru din 2013 la € 28 milioane. Un factor foarte important pentru această creştere a fost vremea deosebit de blândă din Europa de la începutul anului.

Rezultatele din trimestrul I au fost susţinute nu doar de creşterea considerabilă a volumelor datorită condiţiilor meteo favorabile, ci şi de economiile de costuri de aprox. € 6 milioane, rezultate în urma implementării conform planului a măsurilor de restructurare lansate în 2012.

“Toate ariile noastre de business din Europa au beneficiat de condiţiile meteorologice favorabile. Anul trecut, multe regiuni de pe continent erau acoperite de zăpezi care au durat până în aprilie, însă anul acesta activitatea în construcţii s-a derulat aproape continuu, datorită temperaturilor mai ridicate. Prin urmare, am înregistrat creşteri semnificative ale volumelor de cărămizi, ţevi şi pavele în primele trei luni ale anului”

Heimo Scheuch, Chief Executive Officer al Wienerberger AG

Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcţii a beneficiat cel mai mult de această evoluţie, creşterea din sectorul construcţiilor datorată condiţiilor meteo din Europa generând o creştere de două cifre în toate grupele de produse. Cifra de afaceri a crescut cu 29%, iar EBITDA operaţional cu € 26 milioane. Aceste rezultate au fost de asemenea susţinute de economiile de costuri şi de preţurile medii uşor mai ridicate. Această Divizie a avut cea mai importantă contribuţie la creşterea profitului Grupului în primul trimestru din 2014.

Divizia Europeană de Ţevi & Pavele a înregistrat la rândul său o creştere a cifrei de afaceri şi a profitului în perioada de raportare. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri a crescut cu 11%, iar EBITDA operaţional cu aprox. € 3 milioane. Producătorul de ţevi de plastic Pipelife a beneficiat de asemenea de condiţiile meteo bune din Europa, însă nu a reuşit să repete rezultatele record înregistrate în proiectele internaţionale de ţevi industriale şi speciale, în primul trimestru al anului trecut. Creşterea volumelor înregistrată de Steinzeug-Keramo, specializată în producerea de ţevi ceramice pentru instalaţii sanitare şi de Semmelrock, producătorul de pavele din beton din Europa Centrală şi de Est, a condus la o îmbunătăţire clară a profiturilor.

Reprezentanții companiei mai spun că implementarea planificată a măsurilor de restructurare ar trebui să genereze o optimizare a costurilor estimată la € 17 milioane anul acesta. Cu aprox. € 315 milioane în numerar, Wienerberger are rezerve de lichidităţi consistente, care vor fi utilizate pentru creşterea sezonieră a necesarului de capital circulant şi pentru rambursarea unei obligaţiuni de € 250 milioane scadentă în iulie 2014. Investiţiile capex obişnuite ar trebui să se ridice la aprox. € 125 milioane la nivelul întregului an.

Wienerberger este cel mai mare producător de cărămizi din lume (Porotherm, Terca, Penter), numărul unu în Europa pe piaţa ţiglelor ceramice (Koramic, TONDACH) şi pe piaţa pavelelor din beton în Europa Centrală şi de Est (Semmelrock). În sistemele de ţevi (Steinzeug-Keramo ţevi ceramice şi Pipelife ţevi din plastic), compania se află printre primele companii de pe piaţă în Europa. Având 213 fabrici, Wienerberger a generat o cifră de afaceri de € 2.663 milioane şi un EBITDA operaţional de € 267 milioane în 2013.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button