Life&StyleProfil de business

Un fotograf român, câștigător în cadrul Sony World Photography Awards 2014

Vlad EftenieFotograful român Vlad Eftenie este câștigătorul categoriei Open Low Light din cadrul Sony World Photography Awards, una dintre cele mai cunoscute competiții de fotografie din întreaga lume. Acesta intră în cusa pentru premiul de 5,000 $. Fotografiile câștigătoare vor fi expuse în cadrul Somerset House, Londra, în perioada 1-18 mai.

Selectată dintre 70.000 de înscrieri, realizarea lui Eftenie este extraordinară din punctul de vedere al volumului de fotografii din care a fost aleasă imaginea câștigătoare.

Vlad Eftenie, care locuiește în București și este lector în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, a obținut locul întâi în cadrul categoriei Open Low Light cu imaginea intitulată “First Snow” (Prima zăpadă). Aceasta a fost realizată în stația tramvaiului 41, pe bulevardul bucureștean Turda, și surprinde doi pietoni în mijlocul ninsorii.

Fotograful comentează imaginea câștigătoare: “Odată cu venirea întunericului, starea vremii s-a deteriorat și am ezitat să utilizez camera foto. În acel moment, am observat o compoziție interesantă: pietonii traversau bulevardul în lumina farurilor autoturismelor, iar totul era animat de fulgii de zăpadă, spulberați de vântul rece. Mașinile înaintau foarte încet, condițiile de lumină erau dificile și femeia cu umbrela părea împietrită în timp. Atunci am decis să scot camera foto și să imortalizez momentul, care a coincis cu prima zăpadă a anului.”

În calitate de câștigător, Eftenie primește o cameră foto Sony a6000 și dreptul de a intra, alături de restul premianților în cadrul celorlalte nouă categorii Open, în competiția pentru marele premiu de 5.000 de dolari și distincția Sony World Photography Awards Open Photographer of the Year.

Totodată, imaginea câștigătoare realizată de Vlad Eftenie va fi expusă la Somerset House, din Londra, în perioada 1-18 mai și va fi publicată în anuarul Sony World Photography Awards 2014.

Vezi și:  Patru români pe lista scurtă la Premiile Sony World Photography

Vorbind despre succesul său, Vlad Eftenie comentează: “Am aflat cu emoţie vestea nominalizării. Cu atât mai mult cu cât în acest an, la Sony World Photography Awards, a fost un record de participare – confirmând şi mai mult prestigiul evenimentului. Mă bucur când o fotografie incită interes şi când o jurizare o confirmă ca produs vizual cu valoare. Nu mi-am închipuit că imaginea propusă de mine va câştiga categoria sa, “low light”. Toate imaginile nominalizate au fost foarte bune, expresive, emoţionante. Am stat să privesc minute în şir galeria cu imagini nominalizate, cu admiraţie şi cu gândul “wow, pe unde mai ajung oamenii, ce ajung să pozeze şi mai ales cum!” Interesant e faptul că imaginea mea e făcută la o sută de metri de casă, într-un loc apropiat, în staţia de tramvai, un loc atât de comun. Fără să fie nevoie să merg la mii de kilometri distanţă pentru a găsi un subiect valoros. Acest lucru arată că valoarea există oriunde, trebuie doar aflată şi scoasă la iveală. Si în al doilea rând, fotografia de stradă poate naşte imagini câştigătoare, poate fi recunoscută.  Felicit toţi participanţii şi finaliştii, cu o notă aparte pentru conaţionalii mei, felicit câştigătorii şi urez organizatorilor să continue să creeze un catalizator al mişcării fotografice internaţionale, cu entuziasm şi deschidere. “

Secțiunea Open se adresează fotografilor pasionați, indeferent de nivelul tehnic al acestora, iar jurizarea se face luând în calcul o singură imagine. Câștigătorii tuturor celor 10 categorii ale secțiunii Open, dar și cei ai secțiunilor Youth și National Awards, pot fi aflați consultând site-ul www.worldphoto.org.

Câștigătorii celor 10 categorii a secțiunii open sunt:

Arhitectură – Holger Schmidtke, Germania
Artă și culturp – Valerie Prudon, Australia
Campanie – Kylli Sparre, Estonia
Low Light – Vlad Eftenie, România
Natură și viață sălbatică – Gert van den Bosch, Olanda
Panoramă – Ivan Pedretti, Italy
Oameni – Arup Ghosh, India
Zâmbet – Alpay Erdem, Turcia
Instantaneu – Hairul Azizi Harun, Malaezia
Călătorie – Chen Li, China

 – 139.554  de fotografii au fost înscrise în total la Sony World Photography Awards 2014:

– 69.114 au concurat la categoria Profesional; 65.512 de înscrieri la secțiunea Open și 4.928 de înscrieri la categoria Youth

– Imaginile câștigătoare sunt disponibile pe press.worldphoto.org

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button