Cum sezonul concediiilor este abia la început, o parte din români au dat, deja, năvală spre plajele de la Marea Neagră (circa 90.000 de oameni au fost în weekend pe litoralul românesc), iar alții au reușit să aglomereze drumurile către stațiunile de pe Valea Prahovei. Noi, echipa Gadget & Trends Magazine am căutat un popas în care să îmbinăm plăcutul cu utilul. Ce am reușit să găsim la Valea cu Pești, locul preferat de Nicu Ceauşescu pentru petreceri, și cum ne-am petrecut două zile departe de aglomerația din zonele enumerate mai sus?
Am pornit în zori pentru a ne bucura, încă, de răcoarea dimineții din Capitală. Drumul din centrul orașului și până la ieșirea pe A1 l-am străbătut în circa 35-40 de minute, aproape la fel ca întreg tronsonul de autostrada până la Pitești, unde am virat dreapta către Curtea de Argeș. Cuprinși de sentimentul zilelor libere am ajuns destul de repede în cea de-a doua capitală a Ţării Româneşti și putem spune cu certitudine că puţine oraşe din România se pot mândri cu o istorie atât de glorioasă.
Iar cum traseul era bine stabilit încă de acasă, am poposit în mijlocul orașului să bem o cafea și să luăm micul dejun la Pensiunea Casa Domnească. Am fost întâmpinați chiar de omul de afaceri Dumitru Grecu (58 ani), proprietarul amplasamentului, care, în timp ce noi savuram o cană de licoare aburindă, ne-a spus povestea lui, dar și a locului. Omul a terminat Politehnica şi timp de peste 10 ani a lucrat în cercetare la Electroargeş. A urmat fabrica de globuri şi ceramică din Curtea de Argeş, iar în 1993, atunci când Oficiul Judeţean de Turism s-a rupt în trei, Dumitru Grecu, împreună cu alţi parteneri, au cumpărat o parte din activele din turism, iar apoi afaceristul a deschis si Casa Domnească, peste drum de ruinele biserici San Nicoară. „Născută din dorința de a crea ceva unic și deosebit în „Orașul regilor” – așa cum ne place nouă argeșenilor să ne numim orașul – Pensiunea Casa Domneasca**** a fost construită în anul 2007, în apropierea Bisericii Domnești și a Ruinelor domnești San Nicoară, pe o colină la poalele căreia se întinde municipiul Curtea de Argeș în toată splendoarea lui…”, susține cel care urma să ne fie ghid în cele două zile. Recunoaște că inițial a vrut să facă o casă pentru familie, dar și-a dat seama că este prea mare şi a transformat-o în pensiune cu 12 camere.
Și pentru că nu ne-am mulțumit cu atât am mai aflat că numele pensiunii a fost inspirat de locul în care aceasta este amplasată, în chiar centrul istoric al primei capitale a Țării Românești de la Curtea de Arges, atestată documentar la 1330. Dar, denumirea aleasă pentru Pensiunea Casa Domnească, sugerează, totodată, și un anume standard la care ar trebui să se aștepte oaspeții care îi calcă pragul. Noi am tras cu ochiul și vă putem spune că această casă în sine, se dorește a fi altceva din punct de vedere turistic, o casă adevărată, intimă și caldă, primitoare și odihnitoare. Facilitățile moderne ale casei (piscină acoperită, jacuzzi, saună, masaj, sală de fitness, internet wireless, televizoarele LCD), împreună cu decorurile clasice, șemineul și muzica ambientală, fac din Casa Domneasca unul din locurile ideale pentru odihnă și recuperare după efectele provocate de stresul omniprezent în viața de zi cu zi. Înainte de a devora obiectivele turistice din zonă nu am putut trece cu vederea sloganul pensiunii: „Aici ești rege!”.
În drumul nostru către Valea cu Pești am vizitat Biserica Domnească (sec. XIV -XV) din Curtea de Arges – cel mai vechi ansamblu de artă feudală. Am aflat că biserica a fost concepută ca edificiu de cult și gropnită domnească, iar ghidul nostru susține că este un adevărat tezaur al picturii românești și unul dintre cele mai de preț monumente ale arhitecturii românești, concentrând în tehnică, plan, structură și iconografie coordonatele stilistice ale nivelului de civilizatie materială și spirituală de la Curtea Basarabilor.
Chiar dacă nu eram la prima vizită aici nu aveam cum să ratăm nici de data aceasta turul de la Mănăstirea Curtea de Argeș sau a Meșterului Manole. Faima zidirii ei a atras numeroși călători români și străini, care fascinați de frumusețea și perfectiunea construcției au spus: « și pentru a cuprinde totul într-un singur cuvânt, această biserică este un giuvaer »(Paul de Alep).Mănăstirea, necropolă a primilor regi ai României (Carol I și Regina Elisabeta, Ferdinand I și Regina Maria) este situată într-un parc amenajat artistic, la intrarea căruia se află statuia lui Neagoe Basarab (1512-1251), ctitorul mânăstirii. Și dacă tot ați ajuns aici nu treceți cu vederea nici Fânâtana Meșterului Manole, situată peste stradă de Mănăstirea Curtea de Argeș.
Cum Hotelul Valea cu Pești (4*) este situat la 38 km de Curtea de Argeș, pe un deal din apropierea Transfăgărășanului, pe malul estic al Lacului Vidraru, la altitudinea de 870 m, am urmat drumul național DN 7C – Transfăgărășan care trece prin satele Albeștii de Argeș, Corbeni și Căpățâneni Ungureni. Plimbarea cu vaporașul de pe lacul de acumulare Vidraru ne-a oferit și primele imagini cu Hotelul unde aveam să înoptăm. Iar Dumitru Grecu a continuat să fie un adevărat ghid și ne-a oferit alte câteva curiozități ale zonei. “Înainte de 1940 exista un proiect de a transforma zona într-o alternativă la Valea Prahovei. Totul a fost stopat, iar azi regasim aici doar câteva hoteluri”, mai spune proprietarul unei foste cabane de două stele, transformată ulterior într-un hotel de patru stele.
Situat la 9 km de Hotelul Valea cu Peşti, Barajul Vidraru este o construcţie gigantică, primul din ţară de acest gen, al şaselea în Europa şi al noualea în lume ca înălţime (165 m), la momentul inaugurării, care formează Lacul Vidraru cu o suprafaţă de aproape 900 hectare. Tot aici regăsiți și Monumentul Electricităţii, un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici, situat pe linia Barajului Vidraru, în vârful unui turn prismatic, placat cu mozaic verde şi înconjurat de o scară ce urcă până la platforma belvedere. De aici se deschide o minunată perspectivă asupra Lacului Vidraru, până pe creasta Făgăraşului.
Ajunși după prânz la Valea cu Pești, complex turistic cu o capacitate totală de cazare de 60 de camere, am putut să ne bucurăm în liniște de zona SPA (piscină interioară, saună, jacuzzi), dar și de o zonă de agrement cu sală bowling, biliard și tenis de masă. La parterul complexului se află recepția, barul de zi, sala de conferinț cu o capacitate 80 de locuri, dotată cu ecran proiecție, videoproiector, flip-chart, sistem audio, sistem traducere simultană, laptop, televizor, DVD player, și restaurantul cu o capacitate de 160 locuri. Camerele oferite turiștilor sunt amplasate la etajele 1-4 și oferă o priveliște minunată asupra Lacului Vidraru. Complexul dispune și de parcare proprie cu 40 locuri în incinta priprie și încă 20 de locuri în imediata apropriere, la o distanță de circa 50m, în vecinătatea drumului național.
Seara ne-am bucurat de bucatele servite aici, și credeți-ne pe cuvânt, se mănâncă bine la Valea cu Pești, iar a doua zi, după o cafea și un mic dejun copios am urcat pe Transfăgărășan spre Bâlea. Ne-am bucurat de Cascada Capra și Munții Făgăraș, de bujorii de munte, dar și de zăpada de la Bâlea Lac. Drumul șerpuit de pe cea mai înaltă șosea din România (situată la 2.055 m altitudine și care străpunge creasta Munților Făgăraș printr-un tunel lung de 850 m), construită între anii 1970 – 1974, ne-a adus aminte și de echipa de la Top Gear, care s-a cazat în 2011 tot la Valea cu Pești, atunci când testau la drifting, iarna, un Lamborghini Gallardo pe Transfăgărăşan.
Liniștea naturii, frumusețea locurilor și, implicit, lipsa aglomerației de pe aceste meleaguri ne-a făcut să ne gândim de ce alegeam mereu să ne îmbulzim în locurile cu zeci de mii de oameni. Noi am găsit alternativa la Valea Prahovei, poate la litoral și vom reveni cu siguranță aici. Nu putem să încheiem povestea fără să vă spunem că, pe drumul de întoarcere, ghidul ne-a recomandat să urcăm și la Cetatea Poienari (sec XV.), situată la 15 km de Hotelul Valea cu Pești. Cetatea a fost fortificată de Vlad Țepes și se află în vârful Muntelui Cetățuia, la o altitudine de 850 m, protejată de pante abrubte. Pentru a ajunge la cetate «cuib de vulturi al vitejilor de demult» se urcă 1480 de trepte din beton care șerpuiesc printr-o pădure deasă de fag. A meritat!
Galeria foto a fost realizată și cu ajutorul prietenului nostru Mircea Dragos (Photography)!