BusinessCompanii

Top 10 oraşe ce investesc în reamenajarea străzilor şi trotuarelor

SymmetricaIaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti se află pe primele locuri în topul oraşelor ce derulează investiţii în reamenajarea străzilor şi a trotuarelor, cât şi a centrelor istorice, cu materiale adecvate precum pavelele, potrivit unei analize realizate de Symmetrica, liderul pieţei locale şi principalul producător de profil din România.

Dacă discutăm de infrastructura rutieră şi pietonală, cele mai multe proiecte urbane sunt axate pe reparaţii şi întreţinere de străzi şi trotuare. Această direcţie este dată, pe de o parte de starea deplorabilă în care se află infrastructura locală, pe de altă parte de posibilitatea de accesare a fondurilor comunitare. Refacerea zonelor istorice, a pieţelor pietonale şi a parcurilor sunt alte investiţii ce ocupă un volum important în lucrările ce se execută în zonele urbane”

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

Potrivit afirmaţiilor sale, autorităţile din oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti au direcţionat investiţii majore în amenajări de acest tip în ultima perioadă.  De asemenea, fonduri ridicate pentru astfel de lucrări au fost alocate şi în oraşe precum Suceava, Bacău, Sibiu sau Ploieşti. Pe ultimele locuri în top se află oraşele Galaţi, Timişoara şi Baia Mare unde, de asemenea, s-au realizat o serie de renovări.

„Pe lângă acestea sunt şi multe ale localităţi mai mici ce au reuşit să atragă investiţii importante, precum Dorohoi, Târgu Neamţ, Reghin, Mangalia sau Vaslui”, a subliniat Sebastian Bobu.

În ceea ce priveşte împărţirea pieţei locale de pavele în funcţie de vânzările pe regiuni geografice, în Moldova 80% din piaţa de profil se adresează proiectelor publice, mai ales pe fondul lucrărilor cu finanţare europeană. Acelaşi procent îl regăsim şi în Dobrogea, Vestul ţării sau Transilvania. În zona Munteniei, sectorul public reprezintă aproximativ 60%, însă cel rezidenţial are o pondere sensibil mai mare datorită numărului mai mare de locuinţe construite în jurul Capitalei.

Proiectele publice susţin 70% din piaţa de pavele

Conform datelor Symmetrica, în acest moment circa 20% din vânzările de pavele înregistrate pe piaţa locală sunt direcţionate către proiecte private de tip industrial / comercial, în timp ce 10% se îndreaptă către proiecte rezidenţiale sau consumatori finali.

„70% din vânzările de pavele înregistrate pe plan local se îndreaptă în acest moment către lucrări de reabilitare a acceselor pietonale, a parcărilor publice, parcurilor sau centrelor istorice din marile oraşe”, a mai spus Sebastian Bobu. Astfel, lucrările publice vor absorbi în acest an un volum total de 9,1 milioane de metri pătraţi de pavele.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button