Parenting

Sub 10% din proprietari au certificate energetice pentru locuințele pe care vor să le închirieze

Evocasa Armonia (3)Toamna este momentul cel mai bun pentru închirieri, dar anul acesta pentru a întâmpina fără probleme studenţii, proprietarii sunt nevoiţi să se adapteze unei noi măsuri, şi anume obligativitatea obţinerii unui certificat energetic. În acest moment, nici măcar 10% din proprietarii care vor să închirieze nu deţin certificate energetice pentru proprietăţile pe care vor să le închirieze, potrivit unei analize Imobiliare.NET.

În toamnă, circa 100.000 de studenţi vor începe sau vor revenii la studiile din cadrul învăţământului superior din Bucureşti, dintre aceştia circa 30% vor sta în cămine, alţi 20% deja locuiesc în Capitală, iar ceilalţi 50% vor fi nevoiţi să devină chiriaşi. Tinerii vor avea de unde alege, dar trebuie să fie atenţi că în acest moment nu se mai face nicio tranzacţie imobiliară fără certificat energetic, decât „la negru”.

„În această toamnă, noutatea de pe piaţa închirierilor este obligativitatea deţinerii unui certificat energetic. De la sfârşitul lunii iulie, toţi proprietarii care doresc să vândă sau să închirieze apartamente sunt obligaţi să pună la dispoziţia potenţialului client, anterior semnării contractului, o copie a certificatului şi să-i predea originalul după încheierea contractului. În urma consultării certificatului energetic, clientul poate obţine mai multe informaţii în ceea ce priveşte un consum specific al clădirii, dar şi al apartamentului de care este interesat. Aceste certificate sunt foarte utile chiriaşilor care se pot interesa astfel de factura la întreţinere”, a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Proprietarii sunt nevoiţi să achite o sumă cuprinsă între 100 şi 400 de euro pentru a obţine un certificat energetic, care indică clasa energetică în care se încadrează apartamentele pe care aceştia vor să le închirieze.

Un apartament este încadrat într-o anumită clasă energetică (A,B,C sau D; în clasa A încadrându-se locuinţele care au cel mai mic consum energetic) în funcţie de câteva criterii: calitatea geamurilor, existenţa anvelopării pe exterior sau interior a blocului, existenţa repartitoarelor de căldură sau a temporizatoarelor de curent electric în bloc.

În acelaşi timp, portalurile imobiliare se adaptează noilor condiţii din piaţă. „Imobiliare.NET a venit în ajutorul vizitatorilor printr-o opţiune de căutare în funcţie de clasa energetică a fiecărui apartament. Această opţiune poate ajuta un posibil chiriaş să facă o selecţie a proprietăţilor de care este interesat, în funcţie de consumul energetic al acestora”, a explicat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Deocamdată, la o lună de la introducerea obligativităţii deţinerii unui certificat energetic doar 5,7% din garsonierele scoase la închiriere au certificare energetică. Aproximativ 7,6% din ofertele de închiriere a apartamentelor cu 2 camere au certificate energetice. În cazul apartamentelor cu 3 camere date spre închiriere, doar 9,3% dintre acestea sunt clasificate în funcţie de clasele energetice. În ceea ce priveşte oferta pentru 4 camere, circa 13% dintre proprietarii care intenţionează să închirieze au menţionat clasa energetică a locuinţei.

Potrivit analizei Imobiliare.NET, din numărul total de oferte de închiriere care menţionează clasa energetică a locuinţei, cele mai multe apartamente sunt încadrate în clasa energetică A, iar pentru clasele energetice C şi D nu există oferte.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button