GadgetTrends

Studiu Kapsch: Bugetele IT ale companiilor din România, cele mai importante creșteri în următorii 3 ani

Rezultatele unei cercetări de piață arată că 45% dintre factorii de decizie din departamentele IT ale companiilor chestionate estimează că în următorii trei ani bugetele alocate acestei componente vor crește, în timp ce 17% previzionează o „creștere puternică”. Aceste estimări îi conferă României statutul de piață cu cel mai mare potențial de creștere în regiunea Europei Centrale și de Est.

Conform „IT Readiness Index” realizat de Kapsch, care sintetizează performanțele actuale, România se plasează pe locul 5 din 7, iar conform „ICT Market Development Index“, în care sunt incluse predicțiile pentru țările analizate, România se află pe locul secund, la două puncte în spatele Poloniei.

Acestea sunt, în linii mari, concluziile unui studiu detaliat al Kapsch BusinessCom, unul dintre furnizorii de top de soluții și servicii IT&C din regiune. „IT-ul și telecomunicațiile reprezintă nu numai elemente importante pentru modernizarea și eficientizarea companiilor, dar și un motor semnificativ de creștere pentru economie, prin dinamica pozitivă înregistrată în domeniu. România are cea mai bună evoluție și deține un număr foarte mare de specialiști IT cu un grad avansat de calificare”, declară Jochen Borenich, COO al Kapsch BusinessCom.

Avansul României în clasament nu se datorează exclusiv previziunilor legate de bugete. Companiile locale prezintă alte caracteristici remarcabile: România este o piață avansată în ceea ce privește accesul mobil la aplicațiile de tip enterprise oferit de către companii angajaților ce folosesc smartphone-uri sau tablete, precum și în ceea ce privește posibilitatea de integrare a dispozitivelor mobile personale în rețeaua companiei. Referitor la planurile de a oferi personalului oportunitatea de a folosi dispozitive personale (BYOD – Bring your own device) pe un orizont de trei ani, în dreptul României întâlnim cele mai mari valori.

20% dintre managerii IT intenționează să ofere aceste facilități, în timp ce media pentru toate țările în care s-a efectuat studiul este de 14%. Aceste caracteristici oferite pentru a îmbunătăți productivitatea și gradul de confort al angajaților trebuie analizate și din perspectiva securității informațiilor. Cu toate că în ultimii trei ani ponderea companiilor care au efectuat un audit de securitate extern este de numai 38% (media este de 46%), studiul arată că România va recupera pe viitor. 57% dintre respondenți, comparativ cu media de 46% rezultată, consideră că bugetele alocate pentru personalul cu atribuții în zona securității informatice vor crește, iar 53% se așteaptă la o evoluție pozitivă a cheltuielilor totale pentru componenta de securitate IT.

Aproape 900 de manageri IT din șapte țări (Austria, Polonia, România, Slovacia, Cehia, Turcia și Ungaria) au fost chestionați cu privire la evoluția bugetelor de IT și la diferitele provocări din domeniu. Studiul rezultat – „ICT-Business-Trends & Challenges“ – a fost realizat de compania de analiză de piață și consultanță Pierre Audoin Consultants (PAC), activă pe plan internațional. Această cercetare aduce informații foarte detaliate și valoroase, pe care Kapsch le poate utiliza în vederea extinderii continue a activităților sale în țările din Europa Centrală și de Est.

Jochen Borenich - Kapsch BusinessCom„Studiul confirmă faptul că și în viitor se vor înregistra creșteri ale cifrelor de afaceri în domeniu. Unul dintre rezultate are o importanță deosebită: companiile chestionate preferă, în numeroase domenii, precum cel de outsourcing, furnizorii cu prezență locală puternică în defavoarea companiilor internaționale. Lucru care validează strategia noastră pentru aceste țări, unde acționăm similar ca în Austria”, constată Jochen Borenich. Pe piața în creștere din România, Kapsch se numără deja printre cei mai importanți integratori de sisteme și a crescut cu 40% comparativ cu anul precedent. Kapsch BusinessCom și-a extins prezența pe piața românească abia începând cu anul 2011, prin achiziția furnizorului local de servicii IT Squario IT Solutions SA, complet integrat în subsidiara locală, și s-a remarcat în ultimii trei ani în special în sectorul oil & gas, în cel bancar și de asigurări, cel de telecomunicații și cel medical, cât și ca partener de soluții și servicii IT profesionale pentru numeroase companii austriece, precum OMV.

ICT Market Development Index: economiile naționale mai slabe recuperează teren

Provocările IT&C sunt în mare parte aceleași pe toate piețele. Spre exemplu, Polonia înregistează cea mai mare valoare privind planurile de utilizare a serviciilor de cloud și, în total, valori bune la aproape toate categoriile. Piețele analizate se situează la un nivel asemănător cu cel al Austriei, care are totuși per ansamblu indicatori economici mult mai buni.

Cloud: 27% mizează pe servicii de cloud, iar 46% se bazează pe virtualizare

Virtualizarea IT a cunoscut între timp o largă răspândire. În total, 46% dintre respondenți mizează pe soluții de acest tip. Accentul cade pe virtualizarea serverelor și a centrelor de date, în condițiile în care aproape 90% dintre companiile care utilizează soluții de virtualizare beneficiază de această posibilitate. Turcia se evidențiază cu o valoare deosebit de mare, de 73%, în ceea ce privește virtualizarile de desktop, în timp ce media se află la 49%.

Domeniul Cloud Computing demonstrează încă un potențial foarte ridicat: în medie, 27% dintre cei chestionați folosesc servicii de cloud. Cea mai mare valoare, de 46%, e atinsă de serviciile de cloud privat oferite de furnizori locali. Comparativ cu celelalte țări, Cehia și România înregistrează cele mai mari rate de migrare a IT-ului în cloud: 32%, respectiv 24% dintre respondenții din aceste țări au indicat faptul că se axează „masiv“ pe servicii de cloud. Planurile de migrare în cloud sunt cel mai puternic conturate în Polonia, unde se remarcă o valoare de 30%, semnificativ mai mare decât media de 24%.

Piața de outsourcing – dominată de furnizori locali

Dintre cele 44% de întreprinderi care externalizează servicii de IT, aproape trei sferturi (72%) se bazează pe furnizori locali. Gradul de satisfacție oferit de relațiile de afaceri cu partenerii de outsourcing este în general bun și, în medie, 22% dintre respondenți se declară chiar „foarte mulțumiți“. Principale argumente pentru outsourcing sunt, conform managerilor IT, optimizările calitative care pot fi obținute (42% „cu totul de acord“, 37% „de acord“).

Unified Communications și Videoconferencing: diferențe regionale puternice

În ceea ce privește utilizarea de instrumente pentru lucrul colaborativ, se pot constata diferențe regionale puternice. În timp ce o medie de 27% indică faptul că folosesc deja soluții de Unified Communications, această valoare ajunge în Turcia la doar 17%. Motivul principal de utilizare a tehnologiilor de Unified Communications îl constituie îmbunătățirea cooperării în cadrul companiei (53% „de acord“). Cu privire la Videoconferencing, fluctuațiile regionale sunt deosebit de evidente. Cel mai ridicat grad de adoptare se regăsește în Austria (46%), cel mai scăzut în Slovacia (25%), iar valoarea medie se află la 35%.

Big Data: doar 21% dintre companii folosesc potențialul oferit de Enterprise Search

Deși toate companiile pornesc de la premiza unei creșteri puternice a volumului de date, doar un număr restrâns dintre ele intenționează să folosească instrumente eficiente de prelucrare și utilizare a acestora. Numai 21% au implementate soluții pentru căutări structurate în datele companiei, cea mai largă răspândire a acestor instrumente fiind constatată în Slovacia (29%). Ca argument important pentru utilizarea acestora este indicat accesul rapid la informații.

Securitate: auditurile externe rămân ca și mai înainte puțin uzuale, cheltuielile pentru securitate cresc

38% dintre respondenți sunt convinși că utilizează cele mai bune soluții împotriva atacurilor externe, respectiv de prevenire a timpilor morți și a pierderilor de date (37%). Din răspunsurile la întrebarea, dacă întreprinderile își verifică sistemele cu ajutorul experților externi, se poate deduce însă un mare potențial. În Austria, 57% dintre companii au beneficiat de un astfel de audit în ultimii trei ani. În România se înregistrează o valoare de 38%, mult mai scăzută față de media de 46%.

Mobilitate: doar pentru anumiți angajați, iar România este viitoarea „țară BYOD“

Dintre cei 42% care oferă acces mobil la aplicații IT în afară de e-mail, doar 11% permit acest acces tuturor angajaților. Austria și Cehia se află în fața clasamentului cu 58% și respectiv 52%, în situația în care media este de 42%. În multe cazuri, această atitudine reținută poate fi explicată prin lipsa unor structuri și procese adecvate. Avantajele sunt totuși recunoscute cu acuratețe și constau într-o mai bună îndeplinire a sarcinilor zilnice de către angajați (91% „de acord“).

În ceea ce privește utilizarea propriilor smartphone-uri și tablete la serviciu (BYOD), Austria se situează pe primul loc cu 36% (media este de 25%). Este posibil însă ca România să recupereze masiv în următorii trei ani. Încă de pe acum această facilitate este disponibilă la 29% dintre respondenți, iar 20% plănuiesc să introducă BYOD în următorii trei ani. Totuși, în medie, doar 14% dintre respondenți doresc acest lucru.

Studiul “ICT business trends and challenges”

În realizarea acestui studiu au fost aplicate întrebări pentru operaționalizarea provocărilor IT&C identificate de Kapsch BusinessCom. Acestea sunt: Cloud Computing & Virtualization, Collaboration, Big Data, Mobility & Consumerization, precum și Security. Prin intermediul interviurilor telefonice asistate de o aplicație software dedicată (metoda de cercetare CATI), realizate de compania de analiză de piață și consultanță Pierre Audoin Consultants (PAC), au fost chestionați 885 de responsabili IT din Austria, Cehia, Ungaria, România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Turcia.

Perioada de desfășurare a cercetării a fost octombrie – decembrie 2013. Pentru calcularea indicilor au fost luate în considerare valorile procentuale ale răspunsurilor primite la întrebări, ordonate în funcție da țară și evaluate după un sistem de punctare (7 puncte pentru nivelul 1 și 1 punct pentru nivelul 7).

kapsch_ict_market_readiness_index_en

kapsch_ict_market_development_index_en

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button