BusinessCompanii

Studiu Ernst&Young: De ce externalizează multinaţionalele salarizarea?

payrollPeste 85% dintre companiile multinaţionale doresc să-şi îmbunătăţească practicile de salarizare pe care le folosesc în prezent, se arată în noul studiu Ernst & Young, Global Payroll: Myth or Reality.

În acelaşi timp, ele se declară sceptice în privinţa capacităţii furnizorilor de servicii de salarizare de a propune o soluţie integrată aplicabilă global.

Studiul realizat de Ernst & Young (una dintre companiile din Big Four – denumirea grupului celor mai mari patru firme de audit din lume alcătuit de PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young și Deloitte ) analizează răspunsurile primate din partea a 161 de şefi ai unor companii globale de top şi ai unor companii furnizoare de soluţii de salarizare.

Potrivit acestui raport, aproape jumătate dintre respondenţi (41%) nu au în vedere ajustarea modelului de administrare a salarizării cu care operează. Cu toate acestea, peste 35% declară că intenţionează să se extindă pe noi pieţe globale. Doar unul din cinci respondenţi (22%) deţin în prezent un model global de salarizare. Acest lucru este, însă, valabil mai ales în cazul organizaţiilor care operează în pieţele mature şi, prin urmare, mai înclinate să adopte un model cu adevărat unitar de salarizare.

“Experienţa ultimilor ani a arătat că principalele motive pentru care companiile româneşti aleg externalizarea serviciilor de calcul salarial sunt: evitarea sau măcar reducerea costurilor asociate administrării de personal (formarea profesională a angajaţilor responsabili de calculul salarial, actualizarea software-ului utilizat etc.), evitarea finalizării unor controale fiscale cu sancţiuni, dorinţa de păstrare a confidenţialităţii în ceea ce priveşte nivelul de salarizare sau beneficiile acordate unor angajaţi cu funcţii de conducere. Un alt aspect problematic în contextul schimbării rapide a legislaţiei aplicabile în domeniu este fluctuaţia de personal în departamentul financiar-contabil sau de resurse umane, motiv pentru care companiile preferă să lucreze cu un furnizor extern de servicii”, este de părere Claudia Sofianu, liderul departamentului Human Capital al Ernst & Young România.

Date evidenţiate în cadrul sondajului:

► Doar 15% dintre respondenţi cred că eficienţa soluţiilor lor de salarizare este excelentă şi respectă cele mai bune practici.

► Majoritatea respondenţilor (54%) consideră că soluţia lor de salarizare este bună, dar că este loc pentru îmbunătăţiri.

► Primele trei criterii luate în considerare pentru selectarea unui nou furnizor global de soluţii de salarizare: costurile (19%), acoperirea geografică / globală (18%) şi platforma tehnologică de care dispune (10%).

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari în anul 2012. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 500 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button