Going OutLife&Style

Specialitati culinare si ateliere de mestesugarit la Muzeul ASTRA Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu este cunoscut ca fiind muzeul aflat intr-o continua evolutie si dezvoltare, astfel ca astazi anunta deschiderea a trei noi case sasesti disponibile spre vizitare, casele sasesti din Cisnadioara, Seica Mica si Hamba si marcheaza momentul printr-un weekend plin de evenimente.

Comunitatile locale isi reprezinta localitatile prin expozitii si programe artistice pentru vizitatori

Vernisajul este marcat printr-o serie de evenimente la care comunitatile locale sunt invitate sa participe alaturi de vizitatorii muzeului. Acestia din urma vor putea cunoaste mai bine cele trei localitati prin intermediul monumentelor detinute de muzeu, al modului de organizare al interiorului lor si prin povestile reprezentantilor comunitatilor amintite.

Tot cu acest prilej, vor fi organizate demonstratii culinare cu preparate sasesti si romanesti, iar vizitatorii vor fi invitati sa ia parte la ateliere mestesugaresti de tamplarie, de pictat mobilier si de impletit paie, sustinute de mesteri populari. Buna dispozitie va fi asigurata de ansambluri folclorice sasesti de muzica si dans.

Evenimentele sunt strans legate de Zilele Europene ale Patrimoniului si sunt parte integranta a proiectului Ziua Patrimoniului European. Traditii diferite, valori comune.

Duminica, 24 Septembrie 2017, incepand cu ora 12:00, are loc si vernisajul Gospodariei de agricultor din Almas, judetul Arad. Reprezentanti ai comunitatii vor anima gospodaria si ii vor imbia pe vizitatori cu bucate alese, precum: placinte almasene, „cocorei” (gogosi), cozonaci, „mniere de prune” – un magiun preparat din roadele locului, care individualizeaza traditiile pomicole si ale preparatelor din fructe specifice zonei. Totodata, almasenii vor reconstitui o traditie veche, aceea a incondeierii oualor.

De asemenea, producatori hunedoreni, participanti ai Caravanei Produs in Hunedoara, vin la Targul de tara cu dulceturi si siropuri (Casa Maria), produse apicole (Gabriela Smuczer), produse din carne – inclusiv carnatul de sacaramb, produs traditional atestat (Casa Turcanu), placinte padurenesti – Poienita Voinii (Munteanu Aurelia). In cadrul acestui eveniment, organizat de catre Asociatia producatorilor de produse traditionale si ecologice Hunedoara, cu sprijinul Consiliului judetean Hunedoara, se vor prepara virsli (produs traditional in curs de atestare) si tocana cu mamaliga, specifica judetului Hunedoara.

Morarit ca acum cateva sute de ani

Vizitatorii muzeului vor putea, totodata, asista si participa la ateliere de morarit organizate la moara cu ciutura din Svinita, judetul Mehedinti, aflata in cadrul muzeului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button