Potrivit investitorilor, unul dintre cele mai importante obiective asumate de Cluj IT este ca, până în 2017, clusterul să devină unul dintre cei mai credibili furnizori din Europa de Est pentru produse şi servicii IT inovatoare, precum şi pentru capabilităţile de suport existente pe plan local.
De Marian Crăciun
Considerat la momentul actual cel mai important cluster în domeniul IT la nivel naţional, CLUJ IT Cluster îşi prezintă principalele direcţii de acţiune în faţa comunităţii IT locale şi a investitorilor străini, în cadrul evenimentului CLUJ IT Innovation Days, care se desfăşoară în perioada 20-21 martie, la Cluj-Napoca. Printre cele mai importante obiective pe termen mediu şi lung anunţate de reprezentanţii clusterului se numără promovarea Clujului ca hub IT de importanţă regională, consolidarea colaborării dintre companiile IT şi universităţile locale, respectiv implementarea proiectului de dezvoltare urbană integrată Cluj Innovation City.
Extinderea prezenţei pe pieţele internaţionale, prin creşterea vizibilităţii sectorului IT din România şi prin promovarea competenţelor membrilor, simultan cu creşterea capacităţii de inovare, este una dintre principalele direcţii de acţiune asupra căreia ne concentrăm atenţia”,
Alexandru Tulai, Preşedintele Consiliului Director Cluj IT Cluster.
Evenimentul CLUJ IT Innovation Days, care face parte din strategia clusterului de a promova Clujul ca şi hub IT pe plan internaţional, va fi desfăşurat anual. În cele două zile ale evenimentului sunt aşteptaţi peste 500 de participanţi din ţară şi străinătate, printre reprezentanţii mediului de afaceri intern şi internaţional prezenţi la CLUJ IT Innovation Days, numărându-se Jim Cunningham, Senior Commercial Officer în cadrul Ambasadei SUA şi Florin Pogonaru, Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
La eveniment vor participa şi reprezentanţi ai mediului universitar clujean, având în vedere că din cluster fac parte şi două universităţi clujene recunoscute ca fiind dintre cele mai prestigioase din ţară. În ce priveşte obiectivul de a creşte numărul de specialişti IT foarte bine pregătiţi, reprezentanţii clusterului au declarat că eforturile se vor concentra pe îmbunătăţirea continuă a procesului educaţional pentru a răspunde cerinţelor industriei IT.
Avem în vedere metode prin care Guvernul poate sprijini procesul educațional din universităţi, susţinem programele de practică pentru elevi şi studenţi şi, de asemenea, universităţile din cluster deja lucrează la dezvoltarea de soluţii alternative, cum ar fi programe postuniversitare de reconversie profesională”,
Alexandru Tulai, Preşedintele Consiliului Director Cluj IT Cluster.
Cluj IT Cluster este o organizaţie deschisă, ca atare este de aşteptat ca, într-un timp foarte scurt, clusterul să concentreze cea mai mare parte a companiilor de IT şi la nivel regional, în condiţiile în care, în prezent, clusterul alătură organizaţii cu venituri cumulate de aproximativ 100 de milioane de euro în 2012 şi peste 3.500 de angajaţi.
Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri fondatori 23 de companii de IT, 2 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.
Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional IT inovator. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională.