Gadget

Cluj Innovation City, proiect public-privat cu investiţii de 300 mil. euro

cluj silicon valleyÎn cadrul evenimentului CLUJ IT Innovation Days, care se desfăşoară în perioada 20-21 martie, la Cluj-Napoca, organizatorii doresc stabilirea de parteneriate şi identificarea unor potenţiali investitori pentru proiectele clusterului IT. Unul dintre acestea este Cluj Innovation City: un proiect de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe o suprafaţă de 300 ha, cu o investiţie totală de 300 mil. EUR, şi care va reuni, în următorii 15 ani, peste 20.000 de specialişti IT.

de Marian Crăciun

Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat de tip Community Project, primul de acest fel în România, ce va fi realizat în mai multe etape pe parcursul a 15 ani. Managementul acestui proiect va fi deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului şi al Consiliului Judeţean. Cluj Innovation City va fi construit după un concept verde bazat pe utilizarea de energie din surse regenerabile, respectiv materiale şi structuri ecologice.

Cluj Innovation City va concentra cea mai mare parte a companiilor IT din regiune, dar şi alte companii inovatoare din alte domenii. Accentul se va pune pe crearea de centre de competenţă, respectiv suport şi consultanţă pentru start-up-uri.  De asemenea, prin serviciile conexe pe care le va integra, Cluj Innovation City va crea noi locuri de muncă şi, astfel, acest proiect va avea un impact pozitiv major atât la nivel regional, cât şi naţional.

Andrei Kelemen, numit Director Executiv al Clusterului, având peste 7 ani experienţă în ONG-uri şi peste 5 ani experienţă în instituţii publice, a preluat coordonarea activităţii clusterului inovativ. Anterior, Andrei Kelemen a avut funcţia de Coordonator Compartiment Managementul Informaţiei în cadrul OIR POSDRU NV la Ministerul Muncii, iar în Universitatea Babeş-Bolyai pe cea de manager de proiect în cadrul Departamentului de Cercetare şi Management de Programe.

Provenind din mediul universitar, mă preocupă în special consolidarea parteneriatelor cu universităţile clujene de profil pentru creşterea capacităţilor de pregătire şi inserţie pe piaţa muncii a tinerilor şi extinderea colaborării în cadrul unor proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare ale căror rezultate nu sunt limitate sferei academicului. Universităţile au fost şi continuă să fie o sursă majoră de inovare pentru mediul socio-economic, iar membrii Clusterului trebuie să valorifice acest lucru. Prin activitatea mea voi urmări de asemenea ca priorităţile strategice de dezvoltare ale Clusterului Cluj IT să se regăsească în obiectivele majore ale politicilor de dezvoltare ale sectorului IT în ansamblu şi ale regiunii.”,

Andrei Kelemen, noul Director Executiv al Cluj IT Cluster.

Interes de aderare din partea altor companii în ultimele şase luni

Clusterul se bucură atât de susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională, cât şi de aprecierea mediului de business regional, astfel încât, în primele şase luni de la înfiinţare, au fost înregistrate numeroase cereri de aderare atât din partea unor firme de IT, cât şi din partea unor firme şi organizaţii din alte domenii conexe. La momentul înfiinţării, clusterul a reunit 32 de membri fondatori: 23 de companii de IT, 2 instituţii de învăţământ superior şi 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Cluj IT Cluster este o organizaţie deschisă, ca atare este de aşteptat ca, într-un timp foarte scurt, clusterul să concentreze cea mai mare parte a companiilor de IT şi la nivel regional, în condiţiile în care, în prezent, clusterul alătură organizaţii cu venituri cumulate de aproximativ 100 de milioane de euro în 2012 şi peste 3.500 de angajaţi.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri fondatori 23 de companii de IT, 2 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional IT inovator. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională.

Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea IT să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare şi colaborare în proiecte de anvergurǎ.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button