BusinessCompaniiInvestitii

SIKA va deschide o noua fabrica in Romania

Ileana Nicolae, Director General Sika RomaniaSika Romania, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de materiale chimice de constructii, va deschide o fabrica de mortare uscate in Capusu Mare, judetul Cluj, dupa ce, la inceputul acestui an, a achizitionat o hala de 2.000 mp, situata pe un teren cu o suprafata de 20.000 mp, dar si echipamente de la compania Deutek. Noua fabrica va deveni operationala incepand cu luna septembrie a acestui an si va avea o capacitate de productie de aproximativ 50.000 de tone anual. Mortarele uscate produse de Sika Romania se vor adresa pietei locale, dar vor ajunge si la export pe piete invecinate precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria.

de Marian Crăciun

„Fabrica de mortare uscate va deveni operaţională începând cu luna septembrie a acestui an, cu un personal format din 10 angajaţi. Vom produce aici aceeaşi gamă pe care, până în acest moment, o importam de la alte subsidiare din regiune – atât mortare speciale (mortare de subturnare, mortare de reparaţie, mortare de impermeabilizare, mortare de presărare), cât şi mortare folosite ca adezivi”, a declarat Ileana Nicolae, Director General al Sika România.

Potrivit afirmaţiilor sale, la începutul acestui an, Sika România a achiziţionat o hală de 2.000 de metri pătraţi, amplasată pe un teren cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, dar şi echipamente constând în două linii de producţie complet automatizate de la compania Deutek. Toate acestea au făcut parte dintr-o unitate de producţie a companiei ce nu mai era operaţională în momentul achiziţiei.

„Am luat decizia unei investiţii brownfield deoarece am găsit această fabrică ce corespunde cerinţelor noastre. În plus, o investiţie greenfield ar fi fost operaţională după aproximativ 2 ani”, a mai spus Ileana Nicolae.

Investiţia în noua unitate de producţie a fost susţinută din fonduri proprii şi va fi amortizată în următorii doi ani. În ceea ce priveşte locaţia, aceasta are avantajul poziţionării logistice favorabile şi a materiilor prime de bună calitate aflate în vecinătate.

Noua fabrică va avea o capacitate de producţie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele uscate produse se vor adresa pieţei locale, dar vor ajunge şi la export pe pieţe învecinate, precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria.

Creştere a cotei de piaţă în următorii 5 ani

Gama de mortare uscate ce va fi produsă pe piaţa locală se adresează atât pieţei de retail, cât şi pieţelor specializate în construcţii.

Pe piaţa de mortare speciale – unde suntem deja lideri – estimăm o creştere substanţială a cotei de piaţă, în următorii trei ani. În ceea ce priveşte mortarele folosite ca adezivi, am luat decizia de a le produce local deoarece ne dorim să oferim clienţilor noştri soluţii complete, care să includă şi aceste produse”, a mai precizat Ileana Nicolae.

În total, piaţa de mortare uscate are, în opinia sa, o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Produsele fabricate în România – aceeaşi calitate ca şi cele importate

Potrivit Directorului General, Sika era prezentă pe piaţa de mortare uscate şi până în acest moment, produsele fiind importate din Austria, Germania, Cehia şi Italia.

Ne-am dorit să producem pe plan local astfel de produse deoarece era dificil să fim competitivi în condiţiile impactului foarte mare al costului de transport în preţul final al mortarelor”, a subliniat Ileana Nicolae.

Din punct de vedere al specificaţiilor tehnice pentru mortarele produse în România, nu va fi nici o diferenţă comparativ cu cele importate. Acestea vor fi fabricate cu materii prime achiziţionate pe plan local şi vor fi supuse aceloraşi rigori de certificare şi de calitate ca şi cele importate.

“Nu vom adapta produsele special pentru piaţa locală doar pentru a avea un cost mai mic, aşa cum se obişnuieşte. Dorim să rămânem un etalon pe piaţă în ceea ce priveşte calitatea produselor şi a serviciilor oferite tuturor clienţilor noştri”, a mai spus Ileana Nicolae.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button