Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS trage un semnal de alarmă cu privire la ambalajele de polistiren cu nume înșelătoare de pe piață și sfătuiește cumpărătorii să citească codul de identificare a produsului de pe etichetă sau de pe ambalaj înainte de achiziționare.
Din informațiile pe care le avem colectacte până în prezent din piață, 30-40 de procente din polistirenul comercializat au denumiri care induc în eroare consumatorii. Există produse cu denumiri comerciale care conțin indicative numerice ce pot fi asociate cu anumite caracteristici tehnice pe care însă nu le îndeplinesc și care pot induce în eroare în mod evident consumatorul. Există și denumiri generice cum ar fi “Polistiren de fațadă” pentru produse cu caracteristici tehnice care nu sunt potrivite pentru termoizolațiile exterioare”
Marin Cruțescu, director executiv ROMEPS.
ROMEPS face precizarea că pentru termoizolațiile exterioare standardele tehnice, în conformitate cu soluțiile cadru adoptate de MDRAP și cu standardele europene în vigoare, se recomandă folosirea unui polistiren expandat ignifugat de minim 10 cm, compresiune minima 80 kPa (denumire tehnică – EPS 80). Pentru a identifica cu exactitate parametrul compresiunii, cumpărătorul trebuie să verifice pe ambalaj codul de identificare a produsului, iar în interiorul acestui cod să verifice indicativul CS (10) XX. Cifrele de după paranteză indică efortul de compresiune al produsului, care, în cazul polistirenului pentru termoizolații exterioare trebuie să fie minim 80.
Produsele recomandate pentru fațada ventilată sau izolații la modul general, nu sunt compatibile cu realizarea termosistemului, deoarece randamentul produsului și rezistența în timp nu garantează o comportare de durată corespunzatoare a sistemului.
“ROMEPS a demarat un amplu program național de monitorizare a etichetării pachetelor de polistiren din piață, pe toate categoriile de magazine. În scurt timp asociația va începe un proiect național de informare și educare a consumatorului cu privire la citirea corectă a informațiilor de pe ambalaje, dar și un program de control al calității în colaborare cu organele statului care au atribuții în domeniu”, precizează Marin Cruțescu.
“Riscurile la care se expun cei care cumpară produse neconforme sunt atât durata de viaţă scurtă a lucrarii de termoizolare în sine, cât şi lipsa randamentului de izolare termică a produselor cu compresiune de 50, 60 kPa. Mai mult, lucrările realizate cu materiale neconforme incalcă reglementarile naţionale şi europene în vigoare. Conform ghidului care cuprinde soluţiile cadru de reabilitare promovate de MDRAP, tipul de polistiren expandat recomandat pentru termosistem este EPS 80. Utilizarea unor materiale neconforme va atrage declasarea performantei clădirii în cazul solicitării certificatului energetic la vănzare sau închiriere. Cumpărătorii trebuie să fie atenţi că sub denumirea de polistiren pentru faţadă se comercializeaza produse care nu sunt recomandate pentru termosistem”, adauga director executiv ROMEPS.
Asociația Producătorilor de Polistiren din România s-a înființat în anul 2004, din 2011 activând sub denumirea ROMEPS. Misiunea ROMEPS este aceea de a promova pe piața din România un standard de calitate pentru producătorii și importatorii de polistiren. Membrii actuali în asociație sunt companiile: Arcon, Austrotherm, Isopor, Hirsch, Swisspor.