BusinessStartup

Români cu care ne mândrim: Ionuţ Budişteanu câştigă cea mai importantă competiţie ştiinţifică din lume, Intel ISEF 2013

Ionut Budisteanu pe podium la Intel ISEF 2013Elevul român, Ionuţ Budişteanu, a caştigat premiul cel mare la cea mai amplă competiţie preuniversitară de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), organizată între 12-17 mai în Phoenix, Arizona. În vârstă de 19 ani, Ionuţ şi-a adjudecat cel mai important premiu al competiţiei, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 dolari. El a mai câştigat alte 4 premii în cadrul Intel ISEF, a căror valoare cumulată este de 14.000 dolari.

Alături cu  premiul Gordon E. Moore, Ionuţ a obţinut şi premiul I acordat de American Association for Computing Machinery; Premiul Best Category Award, secţiunea Computer Science; Premiul First Award, Computer Science şi o excursie  de o săptămână la CERN, Geneva, oferită de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară. În total, premiile câştigate de Ionuţ Budişteanu la ediţia de anul acesta a Intel ISEF se ridică la 89.000 dolari.

Reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anunţat că a decis sa denumească un asteroid cu numele lui Ionuţ Budişteanu, în calitate de câştigător al Intel ISEF 2013.

“Sunt foarte fericit că am câştigat premiul cel mare la Intel ISEF anul acesta. Este cea mai importantă recunoaştere ştiinţifică pe care o poate primi un licean, la nivel mondial. Am visat mereu să câştig acest premiu, cel mai important din palmaresul meu. Mă bucur să aduc acest premiu acasă, în România. Voi continua să lucrez la proiectele mele de cercetare şi să învăţ pentru examenul de Bacalaureat. Muncesc mult, între 12 şi 14 ore pe zi, la proiectele mele. Ma simt norocos că pot fructifica acest efort de timp şi resurse, câştigând premii. Sfatul meu pentru liceenii interesaţi de inteligenţa artificială şi care doresc să participe la Intel ISEF este să pună pasiune în ceea ce fac. Acesta este secretul meu, fac totul cu pasiune şi încerc mereu să mă autodepăşesc”

Ionuţ Budişteanu

Proiectul “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer” şi impactul său global

Lucrarea prezentată de Ionut Budişteanu la Intel ISEF 2013 s-a intitulat “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”. Proiectul combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere. Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole.

Întreaga solutie ar costa doar 4.000 de dolari şi ar adresa o problemă globală majoră, şi aume numărul crescut al accidentelor rutiere. Un automobil echipat cu soluţia gândită de Ionuţ ar putea circula 100% regulamentar pe stradă, respectând viteza şi distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, fără implicarea unui şofer, reducând astfel posibilitatea producerii de accidente. În anul 2004, numarul victimelor rezultate din accidente rutiere mortale a fost de 2.5 milioane, 87% din acidente fiind rezultatul unor erori umane. Lucrarea lui Ionuţ aduce reale beneficii societăţii şi îmbunătăţirii calităţii vieţii şi a fost realizată sub îndrumarea profesorului Dan Milici.

La ediţiile anterioare ale Intel ISEF, Ionuţ s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate în domeniul auto, al protecţiei mediului şi persoanei, al sănătăţii, recompensate in total cu 10 premii.

În România, Ionuţ Budişteanu a participat la peste 130 de competiţii de ştiinţă şi inginerie.

“Încă nu am decis unde îmi voi continua studiile universitare. Mă gândesc să rămân în România, unde, iată, sunt posibile performanţe în domeniul inteligenţei artificiale la fel ca în oricare altă ţară. Sunt conectat cu noutăţile din domeniu cu ajutorul computerului şi al Internetului. Astfel, am acces la cele mai noi proiecte, lucrări ştiinţifice, paradigme de programare. Cea mai mare satisfacţie o am când finalizez un proiect, când îl vad conturat. Când timpul îmi permite să mă relaxez, mă uit la documentare ştiinţifice. Mă consider un tânăr normal, foarte pasionat de ceea ce face, şi norocos pe deasupra”

Ionuţ Budişteanu

Intel ISEF a ajuns anul acesta la a 63-a ediţie (Intel este principalul organizator din 1997), premiile şi bursele oferite având valoarea totală de aproximativ 4 milioane dolari. Premiul Gordon E. Moore este cel mai important oferit în cadrul concursului, şi recunoaşte cel mai bun proiect dintre toate cele prezentate la cele 17 secţiuni ale competiţiei. Gordon Moore a co-fondat compania Intel în 1970, fiind preşedinte, Chief Executive Officer şi Chairman of the Board al companiei de-a lungul anilor. In prezent, se dedică sprijinirii activităţilor de cercetare şi dezvoltare în domeniul IT la nivel mondial, cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii.

Eesha Khare, 18 ani, din Saratoga, California, a primit premiul Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari. Odată cu adopţia rapidă a electronicelor portabile, Eesha a subliniat nevoia foarte importantă pentru echipamente de stocare eficiente din punct de vedere energetic. Ea a dezvoltat un echipament minuscul care încape în bateriile telefoanelor mobile, permiţându-le să se încarce în totalitate în 20-30 de secunde. Proiectul Eeshei include o altă aplicaţie care ar putea încărca bateriile maşinilor.

Henry Lin, 17 ani, din Shreveport, Louisiana a primit, de asemenea, Premiul Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari. Prin simularea a mii de clustere de galaxii, Henry le-a oferit oamenilor de ştiinţă noi date foarte importate, premiţându-le să înţeleagă mai bine misterele astrofizicii: materie întunecată, energie întunecată şi echilibrul dintre încălzirea şi răcirea celor mai masive obiecte din univers.

Anul acesta, aproximativ 1.600 de tineri au fost selecţionaţi pentru a participa la Intel International Science and Engineering Fair. Ei au fost selecţionaţi din 433 de competiţii afiliate din peste 70 de ţări, regiuni şi teritorii. Pe lângă câştigătorii menţionaţi mai sus, peste alţi 500 de tineri au primit premii pentru proiectele lor inovatoare. Premiile au inclus 17 câştigători “Best of Category”, care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu câte 1.000 de dolari fiecare şcoală şi târg pe care câştigătorii le-au reprezentat.

Lista celor 17 câştigători Best of Category, din care au fost aleşi primii trei: 

CategoriePrenumeNume OraşStat/Ţară
Ştiinţe animaleMichaelShaoNorthvilleMichigan
Ştiinţe sociale şi comportamentaleZarinRahmanBrookingsSouth Dakota
BiochimieSavannahTobinSalemOregon
Biologie moleculară şi celularăHannahWastykPalmyraPennsylvania
ChimieEeshaKhareSaratogaCalifornia
InformaticăIonuţBudişteanuRâmnicu VâlceaRomania
Ştiinţe planetare şi ale PământuluiGyouTanakaMobara, ChibaJaponia
Inginerie electrică şi mecanicăZeyuLiuCalgary, AlbertaCanada
Inginerie: Materiale şi bioinginerieSamanthaMarquezMidlothianVirginia
Energie şi transporturiEvieSobczakSt. PetersburgFlorida
Managementul mediuluiShixuanLiLynn HavenFlorida
Ştiinţele mediuluiNaomiShahPortlandOregon
MatematicăVinayIyengarPortlandOregon
Medicină şi sănătateJessieMacAlpineWoodstock, OntarioCanada
MicrobiologieDavidZimmermanLos AngelesCalifornia
Fizică şi astronomieHenryLinShreveportLouisiana
Ştinţele plantelorSamanthaDiSalvoHewlettNew York
RyanKenny
AmyVitha

Society for Science & the Public, o organizaţie nonprofit dedicată implicării publicului în proiecte de cercetare ştiinţifică şi educaţie, deţine şi administrează International Science and Engineering Fair încă de la începutul său din 1950.

 “Îi felicităm pe Ionuţ, Eesha şi pe Henry pentru succesul lor la Intel International Science and Engineering Fair din Phoenix”, a declarat Elizabeth Marincola, Preşedinte al Society for Science & the Public. “Cercetarea lor demonstrează valoarea muncii îndelungate şi a gândirii creative. Toţi finaliştii Intel International Science and Engineering Fair au dat dovadă de un mare potenţial în valorificarea ştiinţei şi a inovaţiei pentru a rezolva problemele şi crearea de oportunităţi pentru comunitatea globală”, a completat ea.

Intel International Science and Engineering Fair îi premiază pe unii dintre cei mai promiţători elevi antreprenori, inovatori şi oameni de ştiinţă din lume. Finaliştii sunt selectaţi anual din sute de târguri afiliate. Proiectele lor sunt evaluate de peste 1.200 de arbitrii din domeniul ştiinţific, fiecare având gradul de doctor sau echivalentul a şase ani de experienţă în domeniu.

Acesta este primul an în care toţi finaliştii Intel International Science and Engineering Fair au primit insigne digitale care să le recunoască realizările pentru cercetările lor independente. Voluntarii, arbitrii şi traducătorii vor primi de asemenea insigne digitale. Acestea promovează educaţia informală şi oferă recunoaştere pentru realizările din afara clasei. Mai multe informaţii despre acest subiect aflaţi la http://badging.societyforscience.org.

Lista completă a finaliştilor este disponibilă în programul evenimentului. Intel International Science and Engineering Fair 2013 este sponsorizat de Intel şi de Fundaţia Intel, cu susţinerea a zeci de alte organizaţii corporatiste, academice, guvernamentale sau ştiinţifice. În acest an au fost oferite premii în valoarea de peste 4 milioane de dolari.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button