BusinessCompanii

Răcaru, Blue Air: în 2015, charterele şi închirierea de aeronave ne vor aduce încasări cu 10 mil. euro mai mari

Gheorghe Racaru - Director General Blue Air (2)Operatorul de transport aerian low cost Blue Air, unul dintre principalii jucători de pe piaţa locală de profil, vizează pentru acest an  o cifră de afaceri de 150 de milioane de euro, în creştere faţă de anul trecut, şi un număr de circa 1,5 milioane de pasageri transportaţi.

“Cea mai grea perioadă a noastră a fost între finalul lui 2012 şi începutul anului 2013, când am trecut prin acel proces de preluare şi schimbare totală a acţionariatului. Am avut cheltuieli totale de aproape 30 de milioane de euro, pe care le-am acoperit până în luna mai a acestui an, dintre care 18 milioane de euro era suma pe care o reprezentau doar de biletele de avion pe care pasagerii le cumpăraseră anterior şi pe care noi a trebuit să le onorăm. În acele momente s-a pus problema dacă această companie va mai exista, însă s-a ales cea mai bună soluţie”, a declarat Gheorghe Răcaru, directorul general al Blue Air în cadrul unui eveniment de presă.

În urma cu un an, brandul Blue Air a fost preluat de compania Blue Air-Airline Management Solutions.

Travel trends: o nouă rută pe Italia în portfoliul Blue Air

Potrivit lui Răcaru, în 2014, gradul de încărcare al aeronavelor companiei a fost de circa 80%, operatorul concentrându-se în acest an pe o serie de investiţii menite să consolideze noua entitate. Astfel, Blue Air a investit 6 milioane de euro în 2014 pentru deschiderea a 6 noi rute, Bucureşti, către Koln, Liverpool, Milano (Linate) şi Torino (Cuneo); din Bacău, către Liverpool; din Torino (Caselle), către Catania, diversificarea serviciilor opţionale de tip premium, deschiderea bazei operaţionale de la Torino, creşterea gradului de confort prin reconfigurarea avioanelor cu scaune reclinable de ultimă generaţie Recaro 3520 (datorită materialelor şi a structurii inovatoare folosite la fabricarea acestora, se obţine o scădere a greutăţii avioanelor, ceea ce reduce consumul de combustibil şi implicit, emisiile de dioxid de carbon), achiziţionarea unui hangar pentru relocarea liniei de întreţinere aeronave, în mărirea flotei la 11 aeronave, precum şi în programe de formare profesională.

“Încheiem acest an fără pierderi, cu 4 aeronave în proprietate şi 7 închiriate şi ne dorim ca în următorii cinci ani să achiziţionăm cel puţin câte o aeronavă nouă pe an pentru a putea, din 2016, să le retragem pe cele vechi”

Gheorghe Răcaru

Blue Air aircraft - new liveryManagerul Blue Air a precizat şi faptul că toate rutele deschise în acest an au performat bine, încă de la primele curse gradul de încărcare fiind de 60-70%, vedeta lui 2014 fiind ruta Catania-Torino. “Suntem în negocieri pentru deschiderea unei rute noi pe Sardinia din Torino”, a precizat Gheorghe Răcaru.

Care sunt destinatiile operate de Blue Air in orarul de vara 2015

Oficialul Blue Air plănuieşte ca în 2015 compania să atingă o cifră de afaceri de 160 de milioane de euro, cu 10 milioane de euro mai mult ca în acest an, numărul pasagerilor fiind estimat să crească la 1,6 milioane de persoane.

“Vizăm consolidarea companiei anul viitor. Dacă vor fi oportunităţi, evident, nu vom ezita, dar nu vrem să ne extindem agresiv. Ne dorim ca încasările în plus să vină din operarea curselor charter şi din închirierea aeronavelor”, a spus acesta.

În acest moment, cursele charter, oferite în colaborare cu agenţiile de turism de la noi, aduc circa 5-6% dintre veniturile Blue Air, managerii transportatorului vizând dublarea acestei ponderi anul viitor.

“Am dorit diversificarea operaţiunilor şi intrarea şi pe alte nişe care există pe piaţă în acest moment şi sunt benefice”, a completat Răcaru.

În ceea ce priveşte activitarea de închiriere a aeronave cu tot cu echipaj, Blue Air a început operarea zborurilor pe piaţa internă din Italia în toamna acestui an. Compania operează două aeronave pentru transportatorul local Meridiana pe rutele Torino-Berlin şi Torino-Napoli. Blue Bistro

Totodată, în acest an Blue Air a introdus un nou serviciu de catering, Blue Bistro, prin care pasagerii pot comanda mâncare caldă. “Am observat un nou trend pe piaţa din Europa, acela de a micşora gap-ul dintre zona de low cost şi companiile de linie, aşa că am început diversificarea serviciilor de la bord, contra cost. Pasagerii îşi doresc un confort sporit chiar dacă zboară cu o companie low cost, de aceea noi ne-am orientat mai întâi spre zona de mâncare. Dacă la primele zboruri aveam doar câteva cereri, acum am ajuns la 10% din numărul de pasageri de la bordul aeronavelor care solicită serviciul de catering cu mâncare caldă”, a concluzionat Gheorghe Răcaru.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button