Subiectul clusterelor nu este unui străin în țara noastră (acestea sunt concentrări geografice de instituţii şi companii interconectate, dintr-un anumit domeniu). La nivel Uniunii Europene se promovează asocierile companiilor pentru derularea comună a unor proiecte de anvergură. În prezent, în spațiul european activează peste 2.000 de clustere, peste 60 de astfel de entități fiind prezente în România.
Nici subiectul clusterelor din domeniul IT&C nu este unul nou. Deja, pe piața locală sunt prezente câteva asociații cunoscute, cum este exemplul Cluj IT Cluster. Însă, Capitala nu avea o astfel de asociere compusă din organizații active în domeniul tehnologiei informațiilor.
Ieri, în cadrul unui eveniment dedicat presei și industriei de profil, a fost lansat oficial Different Angle, primul cluster IT&C din București. Misiunea DAC este de promovare a inovației, educației și de dezvoltare a IMM-urilor în sectorul IT&C pentru zona București, România.
“Different Angle Cluster s-a coagulat în formula actuală ca răspuns la această tendință, dar și ca un rezultat firesc a unor îndelungi colaborări deja existente între membrii organizației, una de 15 ani”, a declarant Marius Hanganu, președintele Different Angle.
Clusterul are ca obiect principal de activitate soluțiile software, prin companii precum eSolutions Grup, Gemini Solutions, Greentree Applications, Power Net Consulting, Qualitance, Tremend, dar și servicii de consultanță, training și echipamente IT (Lasper Human Development, RezolvIT, Evolva Trend Consultant, Econo-heat), în acest moment integrând 11 companii de IT&C prezente în țara noastră.
”Obiectivele Clusterului constau în promovarea transferului de cunoștințe între mediul academic și cel privat, creșterea numărului de specialiști software într-o piață cu cerere foarte mare, și crearea unor oportunități de colaborare între cluster și parteneri”, a mai spus Hanganu.
Din această asociere, membrii clusterului pot beneficia de mai multe oportunități de networking, posibilitatea de a lucra în parteneriate pentru a crea produse inovatoare, o mai bună expunere a țării și a regiunii pe plan internațional; acces privilegiat la specialiștii pregătiți de cluster și la baza de cunoștințe acumulată în cadrul rețelei de parteneri.
În plus, oficialii clusterului și-au propus să lanseze o academie pentru pregătirea specialiștilor software, pentru ca aceștia să fie mai bine adaptați la cerințele pieței. “Vrem ca până la finalul lui 2015 să avem deja 50 de specialiști pregătiți. Pe termen lung, ne dorim o mai bună adaptare a materiilor de studiu la cerințele pieței de IT”, a precizat președintele Different Angle.