Parenting

Opinie Steen Jakobsen, economist șef Saxo Bank: Portugalia – Lebăda Neagră a verii?

image-2011-07-14-9403537-41-steen-jakobsen-chief-economist-saxo-bankPortugalia, aflată sub imensa presiune a lipsei creșterii economice, a sectorului public incontrolabil și anchilozat de mai bine de un deceniu, își va vedea guvernul destituit în două-trei zile, în pofida asigurărilor premierului Pedro Passos Coelho că nu va demisiona.

Guvernul, după ce a eșuat în a-și atinge toate obiectivele propuse până în martie anul acesta, a fost forțat să admită că economia se prăbușește cu un ritm de două ori mai rapid decât era prevăzut. În ciuda acestei evidențe, Portugalia și Uniunea Europeană continuă să vadă din anul 2015 un an “magic” în care creșterea economică va cădea din cer: deficitul bugetar se va încadra în limita de 3 procente și ar trebui să vedem un nivel de austeritate crescut cu 3%, de asemenea. E fantasmagoric, ca să folosim un termen blând. Deși Portugalia nu are nevoie de finanțări până în 2014, piața a reacționat negativ în ultimele zile. Trendul general pentru titlurile de stat pe 10 ani este, de asemenea, negativ.

E așteptată o a doua răscumpărare

Coaliția politică se prăbușește, și încă rapid. Să ne așteptăm ca guvernul să își dea demisia în 48 de ore, maximum. Premierul joacă o carte politică. Vor fi organizate noi alegeri într-un plin trend anti-austeritate.

Este exact ceea ce nu-și dorește cancelarul german Angela Merkel. Campania ei electorală este în plină desfășurare și merge foarte bine. Alegerile din Germania ne fac să credem că Europa nu va ridica un deget pentru a ajuta Portugalia să se mențină pe linia de plutire. Amintiți-vă că, atunci când politicienii vor să câștige timp, cei care pierd sunt economia și cetățenii. Marele perdant al zilei este Portugalia, ca stat. Personal, văd Portugalia așezată pe drumul unei răscumpărări în următoarele 6 luni, pentru că insuccesul și lipsa de progres economic vor cântări mai mult decât abilitatea politicienilor de a se ascunde după deget.

Raportul EURUSD va fi ținut sub presiune la conferința de presă a Băncii Centrale Europene și anticipez un test în jurul valorii de 1,2800.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button