Parenting

Operaţiunea Lenovo Dustbusters

Military specs detailsLenovo România anunţă rezultatele operaţiunii Lenovo Dustbusters, organizată între 13 şi 15 iunie în magazinul Lenovo Exclusive Store din Bucureşti. Timp de trei zile orice proprietar de laptop care a vizitat showroom-ul din Bd-ul Unirii 19B a beneficiat de o curăţare gratuită de praf a calculatorului său portabil, indiferent de marca dispozitivului.

Au fost trei zile pline pentru experţii Lenovo, care au muncit non-stop pentru a prelungi viaţa cât mai multor laptopuri. La finalul operaţiunii, care s-a prelungit şi după timpul anunţat iniţial, cei doi specialişti Lenovo, ajutaţi de un al treilea în ultimele două zile, au reuşit să cureţe 52 de laptopuri. Nu s-au plictisit, pentru că au găsit mereu ceva “interesant” în interiorul acestora: de la straturile suprapuse de praf, în care îşi dăduseră ultima suflare diverse insecte de apartament, până la urme uscate de lapte, cola, vin, (probabil) bere şi… boabe de susan.

Recordul de praf (dar şi de rezistenţă) a fost stabilit de un element de răcire care adunase pe fantă un strat de aproape 1 centimetru de praf, poziţionat exact peste gura de aerisire. O “plapumă”, cum numesc experţii din service aceste aglomerări de praf. Într-adevăr,  este incredibil cât de mult pot rezista uneori laptopurile în aceste condiţii. Praful adunat din cele 52 de laptopuri a cântărit peste 180 de grame şi a umplut echivalentul unei jumătăţi de halbă de bere de 0,5l (doar pentru exemplificare, căci nu l-am fi pus niciodată într-o halba de bere).

Dar de ce se adună atat de mult praf în calculatoare ? De unde vine acesta ? Am făcut o mică cercetare pentru dumneavoastră. Un studiu al profesorilor David Layton şi Paloma Beamer, de la Universitatea din Arizona, arată că amestecul de particule din praful casnic depinde de climă, de vechimea locuinţei şi de numărul de persoane care locuiesc în ea, pe lângă obiceiurile legate de curăţenie, gătit şi fumat ale locatarilor.

Dar aproape oriunde în lume (studiul a fost realizat în SUA şi Olanda) praful constă dintr-o combinaţie de bucăţi de piele umană, blană de animale, resturi de mâncare, fibre textile, particule de pământ, cenuşă, materie provenită din fumat şi gătit şi urme de plumb, arsenic şi chiar DDT. Un cocktail nesănătos pentru cei mai sensibili dintre oameni, însă de-a dreptul mortal pe termen lung pentru cele mai multe laptopuri obişnuite.

Acesta este tipul de situaţii pentru care Lenovo a prevăzut mai multe modele de laptopuri din gama ThinkPad cu elemente suplimentare de rezistenţă. Deşi Operaţiunea Lenovo Dustbusters se va repeta, cu siguranţă există mulţi utilizatori de laptopuri care sunt fie extrem de activi în condiţii extreme, fie nu au timp să îşi aducă laptopul la curăţat.

De aceea, mai multe modele ThinkPad sunt construite astfel încât să respecte multiple specificaţii militare de rezistenţă. Este vorba de seriile ThinkPad X, T, L şi W, care îndeplinesc opt asemenea specificaţii de durabilitate, fiind capabile să suporte: căldura extrema, temperaturile scăzute, praful, vibraţiile, şocul termic, şocurile mecanice, umiditatea şi altitudinea extremă.  Sunt poate motivele principale pentru care alte laptopuri ar dori să fie ThinkPad.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button