BusinessCompanii

Niculae reziliază contractele de procesare cu combinatele chimice

ioan_niculaeInteragro, unul dintre cele mai mari grupuri agro-industriale din ţara noastră, aflat în portofoliul omului de afaceri Ioan Niculae (potrivit clasamentului Forbes pe 2012, cel mai bogat om din România), a anunţat recent că va rezilia contractele de procesare cu combinatele chimice. Motivul: epuizarea oricărei căi de menţinere a finanţării.

“Intervenţia brutală a deciziei politice începând din 2011, prin crearea a două pieţe paralele a gazelor naturale, respectiv una pentru firmele străine şi una pentru firmele românesti, cu aproape 100$/1000 mc mai ieftină pentru străini, politică continuată şi după schimbarea puterii politice şi culminând în luna ianuarie 2013 cu Hotărîrea de Guvern 22/22 ianuarie, care, practic, consfinţeşte condamnarea la moarte a multor ramuri industriale, dar în primul rând cele la care gazele naturale şi energia reprezintă elementele principale din costul de producţie, ne-a adus în această situaţie”, au declarat reprezentanţii companiei.

În prezent diferenţa de preţ dintre gazul cumpărat de firmele străine şi restul industriei româneşti este de peste 80$/1000 mc, urmând a ajunge la peste 150$/1000 mc la 01 octombrie 2014. De la începutul lunii martie, o bună parte din personalul angajat în combinate este plătit fără să producă nimic, bazându-se pe înţelegerea/promisiunea făcută cu Guvernul României prin Ministerul Energiei că vor corecta această gravă eroare. De comun acord, Guvern – Patronate – ANRE, urma ca cel tirziu, iniţial, 15 iulie apoi până pe 15 august, la solicitarea Ministerului Energiei, să fie corectate printr-un act normativ acele puncte din legislaţie convenite şi cu Uniunea Europeană.

“Din păcate, azi, 15 octombrie niciun punct din cele 6(şase) convenite/ scrise cu Guvernul României nu s-a transpus în practică, ba mai mult, de la 01 octombrie preţul la gazul din producţia internă a mai crescut cu 20$ dar numai pentru producătorii industriali români, nu şi pentru cei 3(trei) cei mai mari consumatori străini”, au precizat reprezentanţii Interagro.

Interagro a finanţat punerea în funcţiune şi modernizarea combinatelor chimice din localităţile Turnu Măgurele, Victoria, Bacău, Piatra Neamţ, Slobozia şi Făgăraş după mulţi ani de nefuncţionare, care ajunseseră în stare de ruină, pregătite pentru a fi tăiate şi exportate ca fier vechi, investind peste 500 milioane de euro pe parcursul a peste 18 ani, respectiv din 1995 până în prezent.

“Cea mai mare parte a resurselor financiare din Grupul de firme Interagro a fost orientată către susţinerea industriei chimice. Aşa s-a reuşit menţinerea combinatelor în stare de funcţionare în mai multe perioade de criză care a măturat ramuri întregi din economie. S-au păstrat locurile de muncă, iar Interagro, societate cu capital 100% românesc, s-a situat în fruntea exportatorilor de produse finite cu valoare adaugată”, au concluzionat aceştia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button