Business

New trends: gălățenii renunță la încălzirea centrală în favoarea centralelor de apartament

aristonGalaţi se află pe primul loc în topul judeţelor din România cu cele mai multe debranşări de la sistemul centralizat de încălzire în 2013, peste 15.0001) de persoane alegând anul trecut un sistem individual de încălzire a locuinţei, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.

„Ultimii ani au adus debranşări importante de la sistemul centralizat în Galaţi, sigurul oraş din judeţ ce beneficiază de un astfel de sistem, însă, în 2013, numărul persoanelor care au ales sisteme individuale de încălzire a atins un nivel cu mult mai mare decât în perioadele anterioare. Astfel, anul trecut, Galaţiul s-a situat pe prima poziţie în ţară din punct de vedere al numărului de debranşări”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Potrivit analizei realizate de companie, în 2013, peste 15.100 de apartamente au fost debranşate de la sistemul centralizat de încălzire, iar în ultimii trei ani numărul total al locuinţelor debranşate de la CET-ul din Galaţi a ajuns la 19.400.

„Creşterea preţului la energia termică, problemele CET-ului din oraş şi facturile încărcate ce au fost emise populaţiei au fost principalele cauze pentru care tot mai mulţi gălăţeni au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire. În acest caz, centrala termică pe gaz a fost şi rămâne principala alternativă datorită economiilor anuale, cât şi atuonomiei şi confortului oferite”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Raportat la situaţia din ultimii 11 ani, analiza Ariston Thermo România arată că, din 2002 şi până în 2013, peste 35% dintre apartamentele branşate la sistemul centralizat de încălzire din Galaţi au fost debranşate. Astfel, dacă, în 2002, CET-ul local avea peste 96.000 de abonaţi, la finele lui 2013 doar 63.000 mai figuează pe listele de clienţi, conform datelor ANRSC.

În ceea ce priveşte preţul Gcal, ultimii 3 ani au adus creşteri importante pentru gălăţeni. În 2010, preţul de facturare al Gcal către populaţie era de 167 de lei, însă în iarna aceasta a ajuns la 248 de lei, fiind astfel raporată o creştere cu 50%. Cu toate acestea, preţul de producţie al Gcal a crescut doar cu 13% în această perioadă, de la 289 de lei/Gcal la 327 de lei/Gcal. Acest fapt se explică prin anularea subsubvenţiilor la încălzire acordate de către Guvern începând cu 2012 şi prin imposibilitatea autorităţilor locale de a compensa această diferenţă.

În cât timp se recuperează investiţia într-o centrală termică

“Estimările noastre arată că numărul debranşărilor din Galaţi va continua să crească, tot mai multe persoane înţelegând beneficiile instalării unui sistem propriu de încălzire. Astfel, dincolo de confortul adus de un astfel de sistem şi de posibilitatea de a avea control asupra perioadelor în care se doreşte încălzirea locuinţei, reducerea costurilor este cea mai importantă”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Astfel, odată cu debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, o pondere importantă din familiile din Galaţi au ales instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz pentru a-şi asigura confortul termic necesar.

„Investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică pe gaz este cuprinsă între 4.500 – 8.000 lei, diferind în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj)”, a afirmat Drăguleanu.

Potrivit declaraţiilor sale, o economie reală la factura de gaz poate fi realizată prin instalarea unei centrale termice în condensare care are un randament de până la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de până la 35%. Acest tip de centrală reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură, fiind mult mai performantă comparativ cu un model de centrală convenţională.

„În funcţie de tipul de centrală ales – convenţională sau în condensare – investiţia, în cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafaţă de 60 mp în Galaţi, poate fi recuperată în cca. 6 ani, în condiţiile menţinerii costului actual al Gcal furnizate de Apaterm. Cum însă acesta va suferi modificări în următorii ani, cu siguranţă amortizarea se poate realiza chiar şi mai repede”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Cât poate economisi un gălăţean într-un an?

În ceea ce priveşte reducerea costurilor lunare, centrala termică pe gaz este în acest moment cea mai ieftină alternativă. Astfel, dacă pentru gigacaloria primită de la Apaterm un gălăţean plăteşte 248 de lei, iar pentru cea produsă de o centrală termică electrică – 553 de lei, în cazul unei centrale termice pe gaz costul ajunge la doar 150 de lei.

Astfel, potrivit calculelor Ariston, un gălăţean ce a ales debranşarea unui apartament de 2 camere (60mp) poate economisi într-un an, la plata facturilor, peste 1.000 de lei dacă alege instalarea unei centrale termice pe gaz.

Tip de încălzire ales       Cost anual (lei)*

Gaz – centrală termică convenţională 1.729

Gaz – centrală termică în condensare  1.546

Sistem centralizat          2.643**

Electricitate – centrală termică electrică             5.894

* Estimarea de cost anual pentru producere de apă caldă şi căldură pt. un apartament de 2 camere (60 mp)

**A fost luat în calcul costul actual de furnizare al Gcal – 248 lei/Gcal

1) s-au avut în vedere numărul de locuinţe conectate la sistemul centralizat conform recensământului din 2002 şi datele privind locuinţele conectate în decembrie 2013 conform ANRSC.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai importanţi jucători internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale şi de pardoseală, convenţionale şi în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat, pompe de căldură şi panouri solare.

Ariston Thermo Group a înregistrat în 2013 vânzări totale de 1,33  miliarde de euro și a vândut 7,2 milioane de produse în peste 150 de țări. Compania are în total 6.600 de angajaţi în cele 45 de companii şi 7 reprezentanţe aflate în 31 de ţări.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button