GadgetSmartphoneTrends

MWC 2014: noul YotaPhone, un Android cu carcasă touchscreen e-ink

YotaPhoneProducătorul rus de telefoane mobile Yota Devices şi-a prezentat la Barcelona, în cadrul Mobile World Congress (MWC) 2014, cea mai nouă generaţie de smartphone-uri cu display e-ink.

Device-ul, care face parte din a doua generaţie YotaPhone, este similar cu primul gadget al companiei, însă are o serie de trăsături care demonstrează o foarte mare maturitate tehnologică din partea inginerilor Yota. De exemplu, în timp ce noul  model suportă în continuare două ecrane, unul dintre ele fiind e-ink cu consum mic, ambele sunt acum full touchscreen.

E-ink, sau cerneală electronică, este o tehnologie de producere a unei cerneli electronice inventată de compania americană E Ink Corporation. E-ink se produce prin electroforeză. Este formată din milioane de microcapsule cu diametrul cât firul de păr. Într-una dintre implementări aceste microcapsule conțin particule albe încărcate pozitiv și particule negre încărcate negativ. La aplicarea de sus a unei tensiuni electrice negative particulele albe pozitive se deplasează spre partea de sus a microcapsulelor, devenind vizibile pentru utilizator.

Pentru a realiza un display, substanța E-ink se poate aplica pe un film de material plastic transparent, pe care există deja circuitele electronice necesare pentru comanda electrică, amplasate în formă de matrice. Un avantaj major al substanței E-ink este faptul că ecranele bazate pe aceasta consumă foarte puțină energie electrică.

Ideea de a avea pe smartphone-ul original Yota un ecran e-ink care este activ mereu este una interesantă şi utilă, mai ales că poţi vedea notificările şi update-urile telefonului fără a aprinde mereu ecranul şi a folosi din baterie.

Noua generaţie YodaPhone are ecranul de pe carcasă (denumit EPD – Electronic Paper Display) controlabil prin atingere şi cu o dimensiunea de 4,7 inci, comparative cu cei 4,3 inci ai versiunii anterioare. Display-ul principal al gadgetului are un ecran de 5 inci, 1920 x 1080 pixeli) HD OLED 442 PPI.

Telefonul are un procesor Qualcomm quad-core de 2,3 GHz, o cameră de 8 megapixeli pe spate şi una frontală de 2 megapixeli, o baterie de 2550 mAh, susţine NFC, 4G şi LTE, şi rulează sistemul de operare Android.

Partea interesantă a touch-ului de pe spate constă în faptul că utilizatorul gadgetului poate efectua apeluri, sau răspunde la mesaje fără a fi necesară activarea ecranului principal.

Prima generaţie YotaPhone a fost lansată în cadrul ediţiei de anul trecut a MWC, intrând pe piaţă abia în luna decembrie. În prezent, gadgetul este în magazinele de profil din Rusia, Germania, Franţa, Austria, Spania şi Elveţia, urmând ca în perioada viitoare să intre şi în alte ţări europene precum şi în Emiratele Arabe Unite.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button