City BreakEuropaTravel

Milano: o lume întreagă într-un oraș

Unul dintre principalele orașe din partea de nord a Italiei, Milano este constant în centrul atenției tuturor turiștilor, oamenilor de afaceri sau designerilor din întreaga lume, fiind un puternic centru de fashion, de business (companii precum Pirelli, Alfa Romeo sau Motta – partea a grupului Nestle – au sediile în Milano) și o destinație de travel impresionantă.

Însă în 2015, ochii tuturor sunt și mai mult ațintiți asupra acestui oraș. Pentru șase luni, de la 1 mai și până la finalul lunii octombrie, Milano găzduiește expoziţia universală Expo Milano 2015. Este pentru a doua oară în istoria acestor târguri internaționale când orașul italian este gazdă, după expoziția mondială din 1906.

Expo Milano 2015 are ca temă generală „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă”, manifestare, cu o temă extrem de actuală, reprezentând un loc unic de întâlnire pentru participanţii oficiali şi pentru cei peste 20 de milioane de vizitatori aşteptaţi, care vor descoperi şi experimenta prezentări dedicate atât tradiţiei, cât şi creativităţii şi inovaţiei din diferite domenii. Deja, la finalul primei săptămâni de la inaugurarea sa, cei interesați de participare cumpăraseră circa 11 milioane de bilete pentru accesul în spațiul expozițional.

La Expo Milano 2015 şi-au anunţat participarea peste 140 de state. Țara noastră este cel de-al 5-lea stat înscris formal la această manifestare expoziţională şi cel de-al 81-lea stat semnatar al contractului de participare.

Revenind la Milano, după cum am precizat mai sus, orașul este recunoscut pentru o gamă variată de opțiuni ideale pentru turiștii care sunt în căutarea unei vacanțe relaxante sau a unei escapade de shopping.

Milano este un paradis al cumpărăturilor (găzduiește sediile unor branduri faimoase precum Dolce&Gabbana sau Versace), fotbalului, operei şi a vieţii de noapte. Milano este capitala modei din Italia. Oraşul este faimos de asemenea pentru Domul din Milano, una dintre cele mai mari şi faimoase catedrale gotice din lume, La Scala, una dintre cele mai faimoase opere din lume, Galleria Vittorio Emanuele, o fascinantă galerie cu magazine, restaurante şi cafenele, galeria de artă Brera, turnul Pirelli, stadionul San Siro şi Castelul Sforzesco, un mare castel medieval. În plus, în acest oraş se găseşte Cina cea de Taină, una dintre celebrele picturi ale lui Leornado da Vinci.

Pe lista obiectivelor turistice pe care ar trebui să le treceți pe lista de must see se numără și Biserica Romanesque a Sant’ Ambrogio (a Sfântului Ambrozie, patronul spiritual al orașului), Biserica „Santa Maria delle Grazie” (unde se află celebra frescă Cina cea de Taină), înscrisă încă din anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, Castelul Sforzesco, Biblioteca Ambroziană, ce conține desene și notițe ale lui Leonardo Da Vinci, pe lângă multitudinea de alte manuscrise, note și schițe, ea constituind o arhivă de valoare inestimabilă pentru întreaga Europă, Pinacoteca di Brera, Pinacoteca Ambroziana, muzeele Poldi-Pezzoli și Bagatti Valsecchi și galeriile Muzei del Castello, care adăpostesc un mare număr de capodopere de artă.

Nu ar trebui să ocoliți nici Palatul Regal, o clădire care datează din anul 1100 şi care a fost casa celor mai puternici oameni din Milano de-a lungul secolelor, de la Visconţi la familia Sforza, guvernatorii spanioli şi conducătorii austrieci, sau coloanele San Lorenzo, singurul monument ce datează de pe vremea romanilor, care a reuşit să supravieţuiască până în prezent. Aceste 16 coloane care se situează în faţa Bazilicii San Lorenzo sunt tot ce a rămas dintr-un templu roman, care datează probabil din secolul al II-lea.

Dacă vă doriți să petreceți o după amiază frumoasă de vară timpurie, vă recomandăm și Parco Sempione, un parc situat în spatele Castelului Sforzesco, plin de lacuri, pajişti şi mici podeţe, sau grădinile Porta Venezia ce pot fi găsite între Via Palestro şi Porta Venezia (grădinile, primele care au fost deschise publicului, datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi au fost renovate în 1880).

Iar dacă Milano este locul din care ați decis că ar fi cazul să vă reînnoiți garderoba, atunci e musai să vizitați magazinele de brand ale unora dintre cei mai renumiți creatori de modă ai lumii, Armani, Prada, Dolce&Gabbana, Gianfranco Ferre, Versace, fie că alegeți să combinați shoppingul cu istoria (și să vizitați Galleria Vittorio Emanuelle II) sau să vă plimbați pe străzile orașului (Quadrilatero d’Oro este plin de magazine ale brandurilor de lux).

Milano este și locul ideal în care să descoperiți câteva dintre cele mai bune mâncăruri italienești. Restaurantele și tavernele de familie pun la dispoziție paste tradiționale, risotto, osso buco, pizza. Nu ratați nici concept store-ul Eataly, clasificat de foodies drept “Mecca gastronomiei italiene”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button