BusinessCompanii

Mazda CX-5 și Mazda6 duc compania pe profit în 2013

mazda-6Mazda Motor Corporation estimează o creştere semnificativă pentru noul an fiscal datorită generaţiei de modele SKYACTIV. Vânzările din Europa şi cota de piaţă au crescut în trimestrul patru, iar trendul se estimează că va rămâne crescător.

Compania a înregistrat profit pentru anul fiscal care s-a încheiat pe 31 martie 2013 mulţumită succesului repurtat de Mazda CX-5, model introdus în 2012, şi de noua Mazda6, lansată în decembrie. Şi în Europa situaţia s-a îmbunătăţit pentru companie, în ciuda stagnării pieţei de automobile de pe continent.

Veniturile globale şi profitul au depăşit anul anterior la toate capitolele. Veniturile au crescut cu 8,5% la 18,4 miliarde* de Euro (2,21 trilioane de Yeni) iar profitul operaţional a crescut cu 772 de milioane de Euro, ajungând la 449 de milioane de Euro. Profitul net al companiei a fost de 286 milioane de Euro, faţă de anul fiscal anterior când au fost înregistrate pierderi.

Volumul de unităţi vândute a rămas neschimbat la 1,24 milioane, deşi CX-5 a depăşit semnificativ aşteptările cu 200.000 de modele comercializate la nivel global. Ca rezultat, Mazda a crescut capacitatea anuală de producţie pentru SUV-ul compact, primul model care a integrat gama de tehnologii SKYACTIV şi limbajul de design KODO, sufletul mişcării, la 240.000 de unităţi.

Vânzările noii Mazda6, al doilea model SKYACTIV au fost de asemenea foarte încurajatoare. Iar motorul SKYACTIV-D s-a dovedit popular în rândul cumpărătorilor acestor două modele, 70% dintre clienţi alegând acest motor ecologic. Şi în România volumele au fost în creştere pe finele anului fiscal. În primul trimestru din 2013, numărul de modele comercializate a crescut cu 38%, ajungând la 143 de unităţi.

Cota de piaţă a companiei în Europa s-a menţinut constantă în condiţiile în care vânzările au scăzut, reflectând situaţia întregii pieţe. Cu toate acestea, Mazda a avut o îmbunătăţire majoră în a doua jumătate a anului. Vânzările au crescut în Europa** cu 4,7% raportat la prima jumătate, au depăşit dinamica pieţei şi compania şi-a crescut cota la 1,1%. Trendul s-a accentuat în ultimul trimestru, când vânzările Mazda în Europa au ajuns la 39.804 unităţi, cu 50% mai mult decât în trimestrul anterior şi cu 1,7% peste aceeaşi perioadă a anului fiscal anterior. Acest rezultat a fost posibil într-o perioadă în care piaţa de automobile din Europa s-a contractat cu aproximativ 10 procente. Având la bază îmbunătăţirea situaţiei livrărilor pentru CX-5 şi succesul lansării noii Mazda6 în februarie, cota de piaţă Mazda în Europa a crescut la 1,3% în perioada ianuarie-martie.

Compania crede că trendul pozitiv va continua în anul fiscal 2013-2014, estimând o creştere cu 12% a venitului global şi dublarea profitului curent. Volumul de unităţi vândute se estimează de asemenea că va creşte cu 8% la 1,34 milioane şi cu 17% în Europa (inclusiv Rusia), ajungând la 200.000, în primul rând datorită popularităţii în creştere a celor două modele SKYACTIV disponibile şi a introducerii unui al treilea. Mazda estimează 1,7 milioane de unităţi vândute în anul fiscal 2015-2016.

* Sursa: Rezultatele Financiare Consolidate Mazda Motor Corporation pentru anul fiscal încheiat pe 31 martie 2013. Cifrele în euro au fost calculate la un curs de ¥120 = €1 (cursul din 31 martie 2013)

** Cifrele europene de vânzări şi de cotă de piaţă, EU27 + EFTA dacă nu se specifică altfel. Sursa: Asociaţia Europeană a Constructorilor Auto (ACEA).

Related Articles

One Comment

  1. I do agree with all of the ideas you have introduced in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very quick for starters. May you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button