InterviuriTrends by M

INTERVIU – De la foodie la food expert. Azi, Andra Iliaș!

Are 36 ani si lucreaza in comunicare de o viata, dupa cum spune ea. De la 14 ani lucreaza in presa, iar in ultimii ani si-am imbinat pasiunea pentru mancare cu meseria, asa ca acum scrie despre mancare, bucatari, restaurante si organizeaza evenimente in acest domeniu. Andra Ilias a facut o scoala complexa de bucatari si ar putea lucra in orice restaurant cu diploma primita, insa a ales sa o faca doar pentru documentare, pentru a intelege domeniul din toate perspectivele sale. Astazi, ne-a raspuns la o serie de intrebari ca de la foodie la …food expert!

Cand si unde a luat nastere pasiunea ta pentru “bucatareala”? 

Nu stiu exact cand, dar cu siguranta in bucataria copilariei mele. De mica mi-a placut ce se intampla acolo si imi gaseam mereu de lucru cu ingredientele.

Cat timp aloci “bucataritului” intr-o zi/saptamana? 

Depinde cand este aceasta saptamana. Daca vorbim de ultimele doua luni, atunci am stat destul de mult prin bucatarie. In rest, in viata mea obisnuita, nu petrec asa mult timp, pentru ca am o viata activa si imi place mult sa mananc si in oras, alaturi de oameni dragi. Dar fiecare minut pe care il petrec gatind, fie ca e vorba si doar de curatatul cartofilor, este o adevarata desfatare pentru mine. Pot spune ca sunt in mindfulness atunci cand bucataresc.

Care este “punctul tau forte” in acest domeniu? 

Nu stiu daca am un punct forte. Imi place sa gatesc variat, imi place sa experimentez cu arome din intreaga lume, sa descopar mereu retete noi.

Cel mai apreciat preparat? De ce?

Nici asa ceva nu am, pentru ca, dupa cum spuneam nu am un preparat semnatura. Insa lumea se bucura cand revin la marile mele iubiri, bucatariile thai si indiana.

Cel mai mare “fail” din bucatarie? 

Oh! Cred ca pe la dulciuri am mai dat rateuri. In rest, am cam stiut cum sa le ”intorc din condei” ca sa iasa ceva mai mult decat comestibil.

Ce si cine te inspira?  

Calatoriile ma inspira. Mereu imi placec sa incerc tot ce imi ofera bucataria locala a unei noi tari pe care o vizitez. Cat despre cine, imi place lejeritatea retetelor lui Jamie Oliver, focul interior care iese si parjoleste totul la exterior al lui Gordon Ramsey, imi plac farfuriile lui Jesus Nunoz, dar si multe alte surse de inspiratie de la bucatarii din intreaga lume pe care ii urmaresc pe Instagram.

Un challenge personal din bucatarie? 

Eu gatesc in general retete simple, usor de facut, fara tehnici complexe, dar cu gusturi bogate. Prefer sa las mancarurile complicate bucatarilor profesionisti, care dispun de spatiu, tehnoligie si spalatori de vase, si sa ma bucur de ele la restauant.

Un fel de mancare pe care preferi sa-l mananci la restaurant si nu l-ai face acasa? 

Fripturile. Fac si acasa, insa gustul unei fripturi facute pe gratar sau plita nu se compara cu cel facut in tigaie.

O experienta culinara de ti-a taiat rasuflarea? 

Am ajuns in urma cu cativa ani intr-un ashram modest din Sudul Indiei, acolo unde se gatea numai mancare ayuredica. Asta inseamna numai vegan, dar si fara ceapa si usturoi, elemente care de regula dau gustul delicios mancarii. Insa aici au pus alte ingrediente esentiale in mancare: pace sufleteasca, dragoste, liniste. A fost printre cele mai bune mese din viata mea.

O poveste amuzanta din bucatarie?

Hai sa raman tot in India, de data aceasta anul trecut. Fusesem dimineata devreme sa vizitez Taj Mahalul si nu apucasem sa iau mic dejunul. Trebuie sa mentionez ca nici nu sunt o persoana matinala si mai devin si tare ciufuta cand nu mananac la timp. Asa ca dupa experienta incredibila de la mausoleu, tanjeam dupa o masa corespunzatoare.

Ne-am oprit la o terasa unde luasem si cina cu o seara inainte, insa de data aceasta chelnerul si bucatarul erau altii si nu m-am inteles cu ei. Asa ca atunci cand a venit cu niste ochiuri groaznice, am luat situatia in primire si m-am dus in bucatarie sa mi le prepar singura, spre deliciul prietenelor mele care au venit si m-au filmat in timp ce luam cu asalt bucataria indianului. Acesta s-a uitat uimit la mine, fara a se impotrivi, insa.

Ce te face fericita in bucatarie? 

Totul. Mai putin spalatul vaselor, care strica apoi toata vraja.

Masuratori exacte sau la ochi? 

Clar la ochi. Si la inspiratia de moment. De aia si prefer mancarurile sarate deserturilor.

Un ingredient preferat pe care il folosesti obsesiv? 

Nu am unul, insa imi plac la nebunie mancarurile cu gusturi puternice, asa ca nu ma feresc de condimente, de usturoi, ceapa, ardei iute, tot ce iti trezeste papilele.

Reteta, unde gasim reteta? Instagram/Facebook/Blog?

Exact pe toate aceste medii. Pe andrailias.ro, pe Bunatati cu Andra Ilias pe Facebook si pe @hypnoticfoodie pe Instagram.

Un preparat din copilarie pe care il faci si acum? 

Pentru preparatele din copilarie, slava Domnului, o am pe mama care le face fix ca in copilarie. Dar mai fac si eu o ciorba de loboda sau de fasole, musaca, tort de biscuiti.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button