Miniștrii de finanțe ai Europei se întâlnesc azi, înaintea reuniunii liderilor șefilor de stat și de guverne de joi și vineri. Bond markets sunt deja destul de nervoase și nu prea sunt semne că întâlnirile acestea ar aduce noutăți “de bine” în sprijinul uniunii bancare europene.
Totuși, orice declarație de azi – dacă “modelul cipriot” cu bani de la contribuabili este drumul de urmat sau nu – ar putea avea un impact negativ asupra piețelor de obligațiuni de stat din statele aflate în criză. O zi bună pentru Banca Centrală a Chinei care a anunțat că este gata să intervină cu lichiditate dacă va fi necesar – e o ușurare pentru piețele interbancare – Reuters și Bloomberg au materiale pe această temă.
Evenimentele importante de azi includ și un Raport de Stabilitate Financiară emis de Banca Angliei – probabil va fi un apel la consolidarea capitalului bancar de pe insulă. Va fi interesant și discursul lui Mersch de la Banca Centrală Europeană.
Sondajul GFK privind climatul printre consumatori Germania (06:00 GMT). Investitorii care plasează tranzacții online intraday pe platforma Saxo Trader sau pe alte instrumente de tranzacționare online Saxo Bank vor afla că prognoza generală pe iunie este de 6,5 – neschimbată față de luna mai – dar e nivelul cel mai ridicat din ultimii 6 ani. Consumatorii germani sunt foarte optimiști: dobânzile bancare sunt scăzute, șomajul e destul de mic (aproape la nivelul minim record din ultimii 20 de ani), inflația e minimă iar anumite măriri considerabile de salarii au fost deja aprobate. Nu mai ține nimeni cont de faptul că economia abia crește: câtă vreme riscurile Germaniei ce derivă din criza euro par să fie sub control, populația germană e fericită. Încrederea sporită ar trebui să fie un semn bun pentru moneda euro și pentru cei care tranzacționează schimb valutar și valute, petrol, aur și alte metale. Singura întorsătură negativă ar putea fi să vedem Germania acceptând măsuri monetare mai puțin convenționale din partea Băncii Centrale Europene, măsuri menite să slăbească moneda unică. De asemenea, optimismul oamenilor va garanta alegeri fără probleme și va garanta un nou mandat pentru coaliția condusă de Angela Merkel.
PIB-ul Franței (06:45 GMT). Piața de capital se așteaptă ca valoarea creșterii PIB-ului francez să scadă cu 0,2% pe calculul trimestrial și cu 0,4% pe baze anuale. Este ultima revizuire a estimării trimestriale și s-ar putea să mai avem una minoră pe cea anuală. Nivelul negativ, ce indică în mod limpede recesiune, ne atrage atenția că problemele Europei nu sunt nici pe departe rezolvate, iar statele mari sunt vulnerabile în fața crizei și a erorilor politice.
Produsul Intern Brut pe Q1 SUA (12:30 GMT). Nu ne așteptăm la schimbări majore pe estimarea Q1. Dacă observăm distribuția contribuției la PIB-ul SUA, vedem că investițiile private și cheltuielile personale au crescut cu niveluri peste medie, dar exporturile slabe și scăderea investițiilor și cheltuielii publice duc valoarea creșterii PIB-ului sub media obișnuită pe termen lung. Dacă ar scădea și consumul sectorului privat și investițiile sub mediile generale anuale, am avea la sfârșitul anului un PIB cu 1% mai mic decât cel estimat acum. Investitorii de pe Wall Street, în stock markets sau bond markets au la ce să se gândească, mai ales acum când dobânzile la împrumuturi au crescut, iar refinanțările cu dobânzi mai mici au oferit gospodăriilor americane mai multă putere de cumpărare.