4 din 10 români consideră că incendiile reprezintă cea mai mare ameninţare pentru locuinţa lor, în timp ce 3 români din 10 plasează cutremurul pe primul loc în acest top al riscurilor care le ameninţă casa, reiese dintr-un sondaj realizat în cadrul campaniei de informare „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”.
Asfel, la întrebarea „Care crezi că este cea mai mare ameninţare pentru casa ta?”, 38,1% dintre participanţii la sondaj au indicat izbucnirea unui incendiu în locuinţa lor sau în casa vecinilor, iar 30,5% au menţionat cutremurul.
În acelaşi timp, 15,4% dintre respondenţi au menţionat inundarea provocată de apa din conducte, iar 10,4%, spargerea locuinţei de către hoţi. De asemenea, alunecările de teren (alese de 1,8% dintre participanţii la sondaj) şi inundaţiile (0,9%) au ocupat ultimele locuri în topul riscurilor de care se tem românii.
La sondaj au participat 1766 de respondenţi, dintre care 50% femei şi 50% bărbați. 62% dintre aceștia locuiesc la bloc, iar 78% dintre respondenţi sunt din mediul urban.
Conform declaraţiilor respondenţilor, 43% dintre ei au avut o inundație provocată de spargerea conductelor (80% dintre aceştia locuind la bloc), iar 4,93% au avut un incendiu în locuinţă.
Aproape jumătate dintre români au auzit de o spargere a locuinţei în vecini. 4 din 10 postează fotografii pe Facebook atunci când sunt plecaţi
49,7% dintre participanţii la sondajul organizat în cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe” au auzit de o spargere a unei locuinţe care a avut loc fie în zone învecinate, fie în acelaşi bloc cu ei, pe aceeaşi stradă sau în acelaşi cartier cu ei. De asemenea, 13,1% au declarat că au primit în casă o persoană străină (care invocă motive precum vânzări de bunuri, executări lucrări construcţii/reparaţii, solicitare ajutor).
4 din 10 români (37,2%) postează fotografii din călătorie pe Facebook sau pe alte reţele de socializare în timp ce sunt plecaţi în vacanţă, arată rezultatele sondajului. De asemenea, 18% dintre respondenţi au declarat că atunci când pleacă în vacanţă vorbesc despre acest lucru pe Facebook sau pe alte reţele de socializare.
Conform rezultatelor sondajului, doar 23,1% dintre respondenţi consideră că o asigurare obligatorie de locuinţă reprezintă o protecţie suficientă pentru locuinţa lor. Cu toate acestea, gradul de penetrare al asigurărilor facultative în România nu a înregistrat creșterile așteptate. Nevoia de informare și educare cu privire la rolul asigurărilor este unul dintre elementele care stau la baza acestei situații.
APPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor are ca scop principal promovarea conceptului de asigurare şi creşterea gradului de educare în domeniul asigurărilor în rândul populaţiei.