Cele opt echipe de liceeni de la 11 licee din București au participat la finala competiției STEM Innovation Challenge organizată de Freescale Semiconductor România în parteneriat cu Junior Achievement România. Mini-roboții programați de elevi împreună cu ingineri embedded software s-au întrecut în viteză pe traseul de concurs, cele mai bune trei echipe fiind premiate.
Pe 19 mai, la sediul Freescale Semiconductor România, a avut loc finala proiectului STEM Innovation Challenge, în cadrul căreia 32 de liceeni din capitală și-au testat abilitățile de programare într-un mod inedit. Lucrând timp de patru săptămâni, în echipă cu ingineri embedded software, tinerii au programat mini-roboți care să parcurgă cu viteză maximă un circuit conceput de organizatori.
Echipa “Path Finder”, care programat cel mai rapid mini-robot, a fost formată din elevii Cristian Alexandru (Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu), Dumitrescu Andrei (Colegiul Național Ion Creangă), Gheorghe Alina (de la Colegiul Bilingv George Coșbuc) și Vădureanu Andreea-Mihaela (Colegiul Național Spiru Haret). Pe locurile doi și trei, la diferență mică de timp, s-au clasat echipele Sky421 și Mustang, aceasta din urmă câștigând și premiul pentru cel mai bun cod. Juriul a acordat și un premiu pentru cea mai bună prezentare, care a revenit echipei Sava’s Creed de la Colegiul Național Sfântul Sava.
“Pentru mine, STEM Innovation Challenge a reprezentat o motivație pentru a-mi alege ingineria ca meserie. Am început să descopăr că acest domeniu mă atrage și mi se potrivește”, a spus Efia Prodan, elevă la Colegiul Național „Iulia Hasdeu”.
“A fost o experiență inedită. Am putut aplica multe din cunoștințele acumulate aici și în alte părți. În plus, am avut motivația necesară să caut independent informații, precum anumite tipuri de algoritmi, și să le implementez în acest proiect” – a adăgat Ioan-Matei Sarivan, elev la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”.
Lansarea proiectului STEM Innovation Challenge a avut loc la sediul Freescale România în aprilie 2014, scopul acestuia fiind să încurajeze tinerii să urmeze o carieră în științele exacte (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Calibrând senzori, comandând motoarele la viteza maximă și învățând learning by doing cum pot folosi limbajul de programare C, liceenii au descoperit domeniul embedded software, printr-o experiență practică și originală.
Elevii au fost selectați în urma unui test de programare în limbajul C și a motivației lor, finaliștii studiind în clasele a X-a și a XI-a la: Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Colegiul Național Grigore Moisil, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Colegiul Național Mihai Viteazul, Colegiul Național Sf. Sava, Colegiul Național Spiru Haret și Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice I. N. Socolescu.
“STEM Innovation Challenge a reprezentat o experiență extraordinară atât pentru elevi, cât și pentru inginerii Freescale. Este un prim pas realizat în efortul de a apropia învățământul din România de practică și de a arăta elevilor ce presupune lumea reală a dezvoltării software și a inovației. Provocarea cea mai mare, din punctul nostru de vedere, a constat în convertirea și adaptarea cantității de informație și a cunoștintelor necesare pentru a desfășura un proiect complex la cunoștințele elevilor de liceu și la capacitatea lor de asimilare. A presupus o investiție de timp și efort din partea Freescale Romania, care în mod cert a meritat, ținând cont de entuziasmul și satisfacția elevilor, care au avut ocazia să se bucure de rezultatul muncii lor – un produs funcțional”, a spus Roxana Dragomir, Freescale EMEA Talent Acquisition Manager.
“Există oameni care știu de la început ce vor să facă în viață, dar majoritatea descoperă pe drum. Această serie de evenimente și-a propus să îi ajute pe cei din a doua categorie: merită să urmezi o facultate tehnică, programarea calculatoarelor îți poate oferi efort intelectual și satisfactii pe termen lung”, a adăugat Cristian Măcărascu, inginer Freescale și organizator al proiectului STEM Innovation Challenge).